Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjernekollaps og totalfiasko for Sverige

Weng og Karlsson utslått. Johaug reddet

Overraskende nok røk Frida Karlsson ut av sprintprologen da Therese Johaug så vidt tok seg videre. Også Charlotte Kalla og ikke minst Maja Dahlqvist floppet. Det samme gjorde Heidi Weng.

SÅ VIDT VIDERE: Therese Johaug. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen via REUTERS
SÅ VIDT VIDERE: Therese Johaug. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen via REUTERS Vis mer

RUKA (Dagbladet): Minitouren i Ruka i Kuusamo innledes med sprint for begge kjønn. Det er her rivalene kan og bør skaffe seg et nødvendig forsprang på Therese Johaug om de skal slå forrige sesongs verdensener sammenlagt.

Majoriteten av de øvrige sammenlagtfavorittene er i utgangspunktet bedre sprintere enn Johaug, med Natalja Neprjajeva, Frida Karlsson, Krista Pärmäkoski og Stina Nilsson i spissen.

Johaug ble nr. 33 og 25 i de to sprintene hun deltok i forrige sesong, i minitourene på Lillehammer og i Quebec.

UTSLÅTT: Heidi Weng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UTSLÅTT: Heidi Weng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I dag passerte hun på 40. plass på det første passeringspunktet, men klatret oppover resultatlista inn mot mål. Til slutt berget Johaug seg akkurat, ble nr. 27 og er videre til kvartfinalen med et nødskrik.

Det klarte imidlertid ikke Sveriges største sammenlagthåp, Frida Karlsson og heller ikke Charlotte Kalla. Dermed er det plutselig Johaug som får et forsprang etter sprinten, overraskende nok.

- Jeg er fortsatt forbanna, selv om det kanskje ikke ser sånn ut. Det er så frustrerende når materialet ikke stemmer. Jeg kjenner at kroppen er pigg, men jeg får ikke noe ut av det år jeg ikke kan gå med teknikken som klassisk skigåing krever, sier Frida Karlsson etter løpet.

Hun testet skiene like før rennstart, og konkluderte med at de var perfekte. Så begynte det å snø idet hun gikk ut fra start, og dermed forsvant festet i bakkene også.

- Jeg tror det var ganske likt for en del av oss. Det endra seg litt mellom testinga og når vi startet, sier Karlsson.

Stor skrell

Den største skrellen var imidlertid at Maja Dahlqvist - en av forrige sesongs beste sprinter - også forsvant ut av prologen.

- Jeg forstår ikke hva som skjedde, sier Dahlqvist til Expressen.

Heidi Weng røk så vidt ut av prologen - med sin 31. plass. Weng røk med ni hundredeler - opp til navnesøster Tiril Udnes Weng på 30. plass.

UTSLÅTT: Frida Karlsson.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UTSLÅTT: Frida Karlsson. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Sammenlagthåpene Neprjajeva, Krista Pärmäkoski og Stina Nilsson tok seg greit videre.

Lucia Scardoni vant prologen foran Sadie Bjornsen og lagvenninne Greta Laurent.

Ane Appelkvist Stenseth og Maiken Caspersen Falla er nr. 5 og 6 som beste norske.

Sportens forvandling

Før utestengelsesperioden - i 2015/16-sesongen varJohaug en bedre sprinter og vartet opp med en 7. og en 5. plass - altså karrierens to beste sprintresultater.

Tilbakegangen til Johaug i sprint kom til tross for at hun i utestengelsesperioden jobbet spesifikt med å bli en sterkere og bedre spurter, for å bli mer komplett som langrennsløper.

MASSEFALL: Det gikk skikkelig galt i sprintfinalen da de svenske langrennsløperne åpnet sesongen. Vis mer

Da Dagbladet spurte 31-åringen fra Dalsbygda om hvorfor hun likevel leverte svakere sprintresultater forrige vinter, pekte hun på at nivået i sprint i kvinnelangrenn hadde hevet seg vesentlig fra 2015/16 til 2018/19.

- Da jeg røk ut av sprinten på Lillehammer (i desember 2018), var vel første gang i kvinneklassen det bare var seks sekunder fra nr. 1 til nr. 30. Det har aldri skjedd før. Det viser at nivået i sprint har blitt veldig bra, for testene tyder på at jeg har tatt steg i sprint, saJohaug til Dagbladet.

- Du merker at nivået i sprint har blitt betydelig bedre siden du sist gikk i 2016?

- Ja, jeg tror nivået i sprint er høyere enn noen gang. Bredden på jentesiden har blitt mye bedre. Mange har tatt steg. Nivået i toppen har vært bra en stund, men bredden har blitt vesentlig bedre, mener hun.

STIKK: Stemningen har ikke vært på topp mellom Kristine Stavås Skistad og svenskenes yndling Frida Karlsson. Den norske jenta begynner å le når hun får spørsmål om et noe frekt Instagram-stikk mot rivalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media