Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Heidi Weng overrasket Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Weng om sjokkøyeblikket: - Jeg ble nervøs. Så ble jeg rørt. Og nervøs igjen. Jeg skjønte ingenting

Til tross for en svært tøff forsesong med mange tunge øyeblikk, har de norske skijentene holdt motet og lagånden oppe. Heidi Wengs tiltak har vært viktig i så måte.

BYR PÅ SEG SELV: Heidi Weng har vist nye sider av seg selv denne sesongen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
BYR PÅ SEG SELV: Heidi Weng har vist nye sider av seg selv denne sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): Noen ganger blir man overrasket. Andre ganger blir man forbauset. I blant blir man sjokkert. Det utrolige øyeblikket 22. januar i Ulricehamn var et eksempel på det siste.

Norges langrennskvinner vant oppskriftmessig verdenscupstafetten. Foran 25 000 svensker gjorde beskjedne Heidi Weng, som ikke er spesielt glad i oppmerksomhet, handlingen som ingen, absolutt ingen, hadde forventet.

Ikke engang henne selv.

Selv ikke etter at hun planla det.

Plutselig grep 25-åringen fra Ytre Enebakk mikrofonen. Folk ble stille. Hva skjer nå?

- Jeg ble veldig nervøs. Så ble jeg plutselig rørt. Så ble jeg nervøs igjen. Jeg skjønte ingenting, forteller Weng til Dagbladet.

- Det var ulikt meg

HYLLET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen setter stor pris på Heidi Wengs tiltak. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
HYLLET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen setter stor pris på Heidi Wengs tiltak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det var imidlertid hun som var den handlende aktøren. Weng åpnet munnen og begynte å synge bursdagssangen på svensk: Med hjelp fra Charlotte Kalla - og til ære for bursdagsbarnet Astrid Uhrenholdt Jacobsen som fylte 30 år.

- Plutselig glemte jeg sangen, så jeg visste ikke hva som kom ut. Det var kanskje ulikt meg. Jeg har ikke akkurat sangstemme. Men noen ganger må man gjøre stas på andre. Jeg håper Astrid satt pris på det, sier Weng.

- Astrid ble jo 30 år da, så jeg syntes hun fortjente det. Jeg spurte om å få låne mikrofonen. Plutselig sier Kjell Eirik at jeg måtte ta over showet. Da ble jeg litt satt ut. Sånn er det når man er i en boble, forteller verdenscuplederen.

Jacobsen forteller Dagbladet at hun setter stor pris på Wengs tiltak.

- Det var modig gjort og veldig hyggelig av Heidi, sier Heming-jenta og smiler.

Søker trygghet hos familien

Øyeblikket representerer den nye Heid Weng. Selvtilliten er langt bedre enn den var før. Hun er mentalt sterkere enn tidligere. Weng lar seg ikke lenger knekke. Med et sterkere hodet har hun tatt nye steg og går inn i VM i Lahti som verdenscupleder.

Det gir en ekstra trygghet. Trygghet er også stikkordet som forklarer hvorfor Weng ikke ville dra til høyden eller være med resten av landslaget på samling på Sjusjøen. I stedet har Weng - før hun dro til Otepää denne helga - nytt livet med familien på Skeikampen og funnet roen før VM, på samme måte som hun gjorde før hun vant Tour de Ski.

- Jeg kan trene litt mer og hardere i lavlandet. Jeg har tro på det opplegget. Før Falun kom jeg hjem fire dager før mesterskapet og var først i form i Lahti etter VM. Jeg tror det er bedre å være i lavlandet og ha mer kontroll på det jeg driver med. Jeg får også bedre selvtillit av det, forklarer hun.

Psyket ut av storesøster

Det er imidlertid et lite forbehold når det gjelder selvtilliten: I jula fikk den seg en knekk da Weng holdt på å bli slått av storesøster Merete på et testrenn og av den grunn vurderte å stå over Tour de Ski.

- Tør du å måle krefter med Merete igjen?

- Søstra mi var i voldsomt slag før Tour de Ski og psyka meg helt ut, men jeg tror jeg skal tørre det. Jeg bør jo klare å slå henne, da, sier Weng.

- Jeg har fått familien til å ta seg tid til å være litt med meg. Det gir trygghet.

Det samme gjelder kjæresten Kjetil Nygård, som har sin del av æren for 25-åringen framgang i sprint og i spurter. Til tross for spurtegenskapene og økt selvtillit, vil ikke Weng gå ankeretappen i Lahti.

- Jeg vil helst ikke gå ankeretappen. Jeg tror Marit tar den. Jeg vil helst gå 3. etappen, forteller hun.

- Astrid-etappen?

- Ja, egentlig. Jeg føler meg sterkest i fristil.

Overraskende tips

Weng er medaljekandidat på samtlige øvelser, men hvor mener hun selv at hun har størst gullsjanser?

- Skiathlon er min beste gullsjanse. Det er der jeg er tryggest. Det passer meg bra overgangen fra klassisk til skøyting. Det er ikke så mange som takler det. Det er kanskje lettest å ta medaljer der, tror Weng.

- Hvem frykter du av utlendingene?

- Den største utfordreren av utlendingene blir Krista Pärmäkoski. Stina Nilsson er også farlig og kan vinne sprinten. Aino-Kaisa Saarinen kan finne på å ta en pallplass.

- Saarinen har jo ingen topp ti-plasseringer i år og får neppe på på det finske stafettlaget?

- Hun kan plutselig finne formen i VM. Det har hun gjort før. Hun er alltid bra i mesterskap, mener Weng.

Ski-VM i Lahti 2017 arrangeres fra 22. februar til 5. mars 2017. Denne helga går Weng og resten av verdenseliten generalprøven i Otepää.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling