Peker på Heidi Weng som ny leder

Weng reagerer på Bjørgen-melding

- Heidi undervurderer seg selv, sier Marit Bjørgen, som mener at Weng har det som skal til for å ha en lederrolle i laget. Det samme mener Tiril Udnes Weng. Men Heidi Weng er ikke helt enig i det.

GODT LIKT: Heidi Weng. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODT LIKT: Heidi Weng. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en årrekke ble det snakket mye om viktigheten av Marit Bjørgens lederegenskaper og mentorrolle på det norske kvinnelandslaget i langrenn.

Da Bjørgen la opp i 2018, var Therese Johaug en naturlig arvtaker i lederrollen på landslaget.

Men hvem tar dette ansvaret nå som også Johaug har lagt opp?

Ingvild Flugstad Østberg ville i en normalsituasjon vært en god kandidat, men den meritterte 32-åringen ble ikke tatt ut på landslaget til denne sesongen, som en følge av en lengre periode uten konkurranser grunnet ernæringsutfordringene.

Den mest erfarne og meritterte utøveren på kvinnelandslaget er da Heidi Weng (31), som aldri har vært kjent for å være en utpreget leder og heller aldri har ønsket den type oppmerksomhet.

Bjørgen peker på Weng

Men overfor Dagbladet sier Marit Bjørgen - som lenge ble kalt landslagets mor - at hun mener at Weng har gode lederegenskaper og bør ta dette ansvaret sammen med jevngamle Ragnhild Haga (31), som også har vært med på mye, med to OL-gull i Pyeongchang som høydepunktet.

- Heidi er den som har mest erfaring på laget nå. Ragnhild er en annen som har mye erfaring. For min del følte jeg ikke at jeg var noen mor på landslaget, men det ga kanskje de andre en trygghet at jeg hadde mest erfaring. Og de ble kanskje trygge av personligheten min, at jeg var rolig, og at jeg tok mye av støyten fra media i mesterskapet. Da fikk de andre fokusere på det de skulle, sier Bjørgen til Dagbladet.

ROSER WENG: Marit Bjørgen har tro på Heidi Weng kan innta en lederrolle på kvinnelandslaget. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet
ROSER WENG: Marit Bjørgen har tro på Heidi Weng kan innta en lederrolle på kvinnelandslaget. Foto: Bjrn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Man har ulike roller i et lag. Noen skaper godt humør. Andre skaper mer trygghet. Den som har vært der lengst, får kanskje naturlig den lederrollen, påpeker tidenes mestvinnende vinterolympier.

- Heidi undervurderer seg selv

Når Dagbladet spør Bjørgen om hvilke egenskaper Weng har til en lederrolle på landslaget, trekker Rognes-jenta fram humøret til Weng som kan gjøre lagkameratene mer avslappet på konkurranser.

- Det viktigste er at Heidi er seg selv. Jeg husker henne godt fra konkurransedager, når presset er stort. Det humøret hun har i slike situasjoner, betyr mye for mange. Humøret hennes smitter over og gjør at lagkameratene blir mer avslappet selv, sier Bjørgen og legger til:

- Jeg tror kanskje Heidi undervurderer seg selv. Hun bidrar med veldig mye og betyr mer for andre enn hun kanskje tenker selv.

SPONTAN: Heidi Weng ser ikke tilbake på alle aspekter av karrieren med glede. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Wengs respons

Det bekrefter Heidi Weng indirekte når Dagbladet nevner Bjørgens uttalelser for henne.

For Weng er ikke enig i at hun er en leder på landslaget i dag, selv om hun har mest erfaring og den beste CV-en.

- Oi. Nei, jeg føler meg ikke som en ener eller leder på laget, svarer Weng til Dagbladet og begrunner det med manglende selvtillit:

- Hvis jeg hadde stått her og visst at ting funker og at jeg hadde gjort alt jeg skal, hadde jeg hatt veldig god selvtillit inn i sesongen, slik jeg ofte har hatt før. Men den er ikke der nå.

TRENINGSDRAMA: Heidi Weng gjennomførte en kontrollert økt på Hafjell sammen med skilandslaget, men en hendelse midtveis i økta fikk hjertet til å pumpe. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Heidi er en ledertype

Hos lagvenninnene får imidlertid Heidi Weng flere oppmuntrende ord og gode skussmål.

Tiril Udnes Weng mener at 31-åringen fra Ytre Enebakk er en ledertype når overskuddet er på plass.

- Heidi er lik seg selv, slik hun alltid har vært. Heidi er en ledertype når hun føler hun har overskudd og lyst til det - og mer en del av gruppa når det passer seg. Det synes jeg er fint, sier Tiril Udnes Weng til Dagbladet.

GRÅT: Tiril Udnes Weng reagerte da hun mottok Johaug-beskjed. Video: Løkås/Godø Vis mer

- Hvordan ledertype er Heidi?

- Hun har godt humør og legger lista på mange økter. Vi vet hva hun er god for på sitt beste. Det er en god pekepinne.

Lotta Udnes Weng støtter det budskapet.

- Heidi har best resultater på laget og har mye å lære bort, men jeg tror samtidig at alle på laget kan lære av hverandre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer