Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Weng reagerer på Gjert-utspill

Gjert Ingebrigtsen mener at Therese Johaug ikke har noe å hente på det løpstekniske. Det stusser Heidi Weng over, mens Jakob Ingebrigtsen støtter sin far.

STRESSET: Heidi Weng ville kaste ut samboeren etter sykdom i hjemmet. I stedet måtte hun ofre seg. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Langrenns- og løpsesset Didrik Tønseth er blant flere som tror at Therese Johaug har stort forbedringspotensial som løper om hun klarer å forene det enorme oksygenopptaket med forbedret løpsteknikk.

Overfor Dagbladet før jul var imidlertid suksesstrener Gjert Ingebrigtsen tydelig på at hun ikke tror det er noe å hente på det løpstekniske i langdistanseløping.

- Løpsteknikk har ingen betydning på såpass lange distanser. Jeg vet at langrennsløperne løper veldig mye fra før, og mennesker løper omtrent fra de er født. Du blir ikke bedre av å endre teknikk. Det er ikke som i langrenn, hvor teknikk er veldig viktig. Du løper som du løper, sa pappa Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Om man hadde rendyrket løping, hadde man kan kanskje endret løpeteknikk bitte litt. Det er først og fremst på sprint og kortere øvelser at det krever teknikk. Du løper det som er mest naturlig å løpe for deg. Teknikk er oppskrytt når det gjelder langdistanseløping, mener han.

Weng: - Noe må det jo ha å si

Gjennom mange år har en rekke friidrettseksperter kommet med utallige tips for hvordan løpere på høyt og lavt nivå kan bli bedre løpere med enkle tekniske grep.

STØTTER PAAPPA: Jakob Ingebrigtsen er enig med Gjert Ingebrigtsen i at løpsteknikk har minimal betydning på lengre distanser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STØTTER PAAPPA: Jakob Ingebrigtsen er enig med Gjert Ingebrigtsen i at løpsteknikk har minimal betydning på lengre distanser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Utspillet til Gjert Ingebrigtsen om at løpsteknikken er ubetydelig på lengre distanser, stusser mange løpeglade langrennsløpere over, deriblant Heidi Weng og Therese Johaug.

- De som løper best, løper jo pent. Noe må jo løpsteknikk ha å si, også på lengre distanser, sier Heidi Weng til Dagbladet.

- Therese har ikke verdens beste løpssteg. Om hun klarer å forbedre det, kan hun hente inn en del sekunder der,. Det skulle man i hvert fall tro, mener langrennsesset.

Jakob støtter pappa

Løpsvidunderet Jakob Ingebrigtsen er imidlertid ikke enig i Weng og Tønseths budskap. Han støtter i stedet sin far og trener Gjert Ingebrigtsen, som og har vitenskapelig belegg for påstandene.

Jakob tar imidlertid noen forbehold.

- Løpsteknikk er i hvert fall ikke noe man kan hente mye på, innleder Jakob Ingebrigtsen overfor Dagbladet, før han presiserer:

- Løpstekniske ting som er en uting, kan man forbedre gjennom øvelser og styrketrening. Men til syvende og sist løper man som man løper, mener 19-åringen fra Sandnes.

SJOKKERT: Ansgar Evensen sjokkerte hele Ski-Norge med å vise fingeren til TV-kameraene før seieren på sprinten. Sjokkert ble også verdens beste skiløper, Therese Johaug. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Den doble europamesteren fra EM i Berlin vil derfor heller ikke han anbefale Johaug å endre løpsteknikk - når hun tar fram løpeskoene til våren.

- Mange løpere har merkelig teknikk, men det fungerer bra for dem. De ville ha løpt dårligere om de la om til det som er definert som teknisk riktig, sier Jacob Ingebrigtsen til Dagbladet.

Johaug: - Har ikke peiling

Therese Johaug velger på sin side å vende det ydmyke kinnet til.

- Spør du meg, så spør jeg deg. Jeg har ikke peiling. Jeg vet lite om springing og betydningen av løpsteknikk, sier Johaug til Dagbladet.

Weng legger for øvrig til at hun heller ikke er noen løpsekspert, selv om hun i likhet med Johaug er i Norgestoppen som løper, ikke minst i motbakkesammenheng.

- Jeg har løpt ett baneløp i livet og da løp jeg yttersving hele veien. Jeg startet bakerst i feltet og er ingen rutinert baneløper. Jeg måte løpe «yttern» for å komme meg forbi, forteller Weng og ler.

- Det positive er at jeg fikk mer trening enn de andre, siden jeg løp lenger.

Annerledes på 1500 meter

Gjert Ingebrigtsen tviler på at Johaug blir så veldig mye bedre løper av å legge om treningen etter langrennssesongen og inn mot friidretts-EM i Paris.

- Langrennsløpere løper mye. Om potensialet er så mye større om de går «all in» på løpssatsing, er langt fra sikkert. De trener allerede mye fra før av, har Gjert tidligere fortalt Dagbladet.

- Løpsteknikk har større betydning for dem som konkurrerer på 1500 meter. Det er mer avgjørende der enn på lengre distanser. Tiden du holder er kortere, og hvert element har større betydning.

Ingebrigtsens budskap står i kontrast til det Tønseth forfektet.

- Hvordan Therese klarer å springe så raskt uten løpsteknikk, er helt utrolig. Det er det som er prestasjonen. Det er egentlig ikke NM-gullet i seg selv som er imponerende, men at hun klarer å gjøre det med så dårlig løpsteknikk, mener trønderen.

- Therese springer raskt, men hun har jo ikke løpsteknikk. Hvis hun forbedrer teknikken, kan det gå så vanvittig mye fortere, mener Tønseth.