Heidi Weng har søkt råd hos Marit Bjørgen

Weng røper: Derfor er hun ikke til å kjenne igjen

På vårens første treninger ville Heidi Weng bare legge seg ned i fosterstilling på gulvet. Kroppen fungerer fortsatt ikke normalt. Melkesyra kommer altfor fort. Nå forteller Weng hva som har gått galt - helt siden november 2017.

<strong>POSITIV:</strong> Selv om kroppen fremdeles ikke fungerer som Heidi Weng ønsker, ser hun positivt på livet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
POSITIV: Selv om kroppen fremdeles ikke fungerer som Heidi Weng ønsker, ser hun positivt på livet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Heidi Weng vant både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt i 2016/17 og 2017/18. Totalt har hun vunnet åtte mesterskapsmedaljer og elleve individuelle verdenscupseirer.

Men etter 28. januar 2018 har ikke 27-åringen fra Ytre Enebakk vært til å kjenne igjen rent fysisk og resultatmessig.

2.-plassen på 10 kilometer fristil i prøve-VM i Seefeld 28. januar var forrige gang Weng følte at kroppen fungerte normalt.

Når vi nå er i juni 2019, fungerer fortsatt ikke kroppen som den skal. 16 måneder har gått.

Dagbladet møter Heidi Weng hjemme hos henne i leiligheten til kjæresten og samboeren Kjetil Nygaard.

Mens langrennsesset ordner i stand en næringsrik laksemiddag, forteller hun om hvordan kroppen sluttet å respondere slik hun ønsket i slutten av januar 2018 - og at utfordringene startet allerede noen måneder før det.

- Når man er i god form og kroppen er bra, går alt på skinner. Når man har en tung kropp, kan man ikke skjønne hvordan man har klart å gå så fort tidligere. Når kroppen ikke fungerer så bra, tærer det på hodet. Jeg har aldri visst hva det vil si å gå på en smell før i år. Det er få dager i år som har vært lette, forteller Heidi Weng til Dagbladet.

- Tidligere har jeg kjent kroppen min veldig godt. Nå kjenner jeg ikke kroppen min igjen. Det er en uvant følelse. Det har gått bra i mange år. Så begynte det å butte mot slutten av forrige sesong og denne sesongen. Å ikke vite hva som går galt, det er det som gjør meg usikker. Det er ikke så gøy å gå skirenn når kroppen ikke føles bra.

Derfor gikk det galt

Problemene startet allerede i november 2017, røper Weng nå.

- Jeg var i kjempegod form høsten 2017. Da tenkte jeg at jeg skulle trene på, for jeg ville ikke være i god form om høsten. Så trente jeg litt for mye. Da bikket det over, forteller Heidi Weng til Dagbladet.

<strong>OVERBELASTNING:</strong> Heidi Weng har fortsatt ikke en kropp som fungerer optimalt. Problemene startet i november 2017 rett etter en superhøst. Etter 28. januar 2018 har hun ikke vært til å kjenne igjen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OVERBELASTNING: Heidi Weng har fortsatt ikke en kropp som fungerer optimalt. Problemene startet i november 2017 rett etter en superhøst. Etter 28. januar 2018 har hun ikke vært til å kjenne igjen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Da tenkte jeg at åpningsrennet på Beitostølen i 2017 røk. Jeg dasset på trening og gjennomførte noen laktatmålinger. Jeg fikk ikke hatt noen hardøkter fordi laktatverdiene var for høye. Men etter tre uker lønset det av seg selv. Rett før Beito hadde jeg en hardøkt med Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Skeikampen som gikk bra. Jeg stilte til start på Beitostølen, og det gikk veldig fint.

Det er en underdrivelse. Weng var verdens beste langrennsløper fra november 2017 og fram til prøve-VM i Seefeld med toppresultater på alle mulige distanser. Etter sammenlagttriumfen i Tour de Ski, kom noen tyngre dager, før Weng igjen følte seg sterk 28. januar 2018.

Men så var det stopp.

Bikket over

- Jeg følte meg bra helt fram til prøve-VM i Seefeld. Jeg hadde en god dag på 10-kilometeren der, men etter det fungerte det ikke så bra som tidligere, forteller Weng til Dagbladet

- Hvorfor ikke?

- Det er en kombinasjon av flere ting. Jeg hadde ikke hodet på plass. Det kostet krefter å reise - og det kostet krefter å bytte tidssone. I tillegg lå jeg og bikket på det maksimale av det jeg tåler fysisk. Det bygde seg opp over tid.

- Hva mener du når du sier at hodet ikke var på plass?

- Jeg fikk det litt etter Tour de Ski. Det var bare ikke på plass. Det var både den fysiske og den psykiske belastningen.

<strong>GLEDESSPREDER:</strong> Heidi Weng slet sportslig forrige sesong, men spredde mye glede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLEDESSPREDER: Heidi Weng slet sportslig forrige sesong, men spredde mye glede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bedre ble det ikke av totalbelastningen under vinter-OL i Pyeongchang, med stor reisebelastning, krevende akklimatisering og tøffe konkurranser i en allerede sliten kropp og et slitent hode.

Slet med noe liknende som junior

Problemene eskalerte ytterligere da Weng med sykdom i kroppen pushet seg selv maksimalt i verdenscupavslutningen i 2018 for å vinne totalverdenscupen.

- I OL i Pyeongchang gikk det veldig bra på sprinten. Den kvartfinalen der er noe av det råeste jeg har gjort, da jeg tryna, men likevel klarte å gå forbi de andre og ta meg med videre. Men jeg tror jeg tok i litt for mye i den kvartfinalen og ble helt utslitt. Det hang litt igjennom OL, og det ble enda tyngre etterpå da jeg måtte ta meg helt ut for å vinne den gule trøya, forteller langrennsesset fra Ytre Enebakk.

- Da det først begynte å butte, har det vært veldig vanskelig å finne tilbake til meg selv igjen. Jeg kjente på noe liknende som sisteårs junior da jeg også ble fort stiv. Nå har jeg tatt det veldig mye rolig over lang tid og føler egentlig at jeg er dårligere trent.

Nå sliter Weng med at melkesyra kommer veldig mye raskere enn tidligere.

<strong>RÅD FRA BJØRGEN:</strong> Heidi Weng holder humøret oppe og har fått råd fra Marit Bjørgen på veien tilbake til pallen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RÅD FRA BJØRGEN: Heidi Weng holder humøret oppe og har fått råd fra Marit Bjørgen på veien tilbake til pallen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har målt laktatprofiler siden juniorlandslaget. De har vært mindre bra enn tidligere. På høsten kunne jeg ha noen kjempegode dager, men så kom det noen dårlige dager. Jeg har ikke hatt krefter. Jeg har ikke orket. Syra har kommet for raskt, forteller hun.

- Det er riktignok noen skirenn der jeg har følt meg bedre enn andre det siste året, som 10-kilometeren i Falun og duatlon i VM, samt femkilometerne jeg har gått. Det har gjerne fungert bra i fem kilometer, men så har det vært stopp.

Har søkt råd hos Bjørgen

Overbelastningen som Weng sliter med fortsatt har mange likhetstrekk til både den som ødela for Petter Northugs siste år som langrennsløper og avslutning på karrieren og som Marit Bjørgen slet med i perioden 2006/07 til 2008/2009.

- Har du snakket med Marit, som har vært gjennom noe liknende, om hvordan du skal komme tilbake etter dette?

- Ja, jeg tok en telefon til Marit før Beitostølen i fjor. Da hadde jeg gjort mye av det hun gjorde for å komme tilbake. Men det tar vel litt tid. Det kan ikke alltid gå på skinner, har jeg funnet ut, forteller Heidi Weng til Dagbladet.

- Hva sier Marit til deg?

- Tipsene til Marit har vært at jeg bør gå veldig sakte når jeg først skal gå rolig, og at jeg burde unngå å gå typiske I3-økter (intensitetssone 3 av 5, mellomting mellom hardt og rolig). De rådene har jeg fulgt, men det er ikke noe hokus pokus. Alt må klaffe.

Afterski #7: Nytt gull til Therese Johaug, bronse til Ingvild Flugstad Østberg og bronse til kvinnenes hopplandslag. Med andre ord: Mye å glede seg over i den syvende utgaven av Dagbladet TVs eget ski-VM-program. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Weng har gjort nye tester i vår. Resultatene er fremdeles ikke som ønsket.

- Jeg har akkurat sjekket laktatprofilen igjen. Den er fortsatt mindre bra, men jeg må bare fortsette å gjøre som planlagt og bygge opp grunnlaget igjen. Jeg trente veldig dårlig i fjor vår, som gjorde at jeg gikk inn i sesongen med et dårligere grunnlag.

- Er det noe bedring?

- Laktatprofilen er litt bedre enn i mai i fjor, så vi får håpe at det går rette veien.

I fosterstilling på gulvet

Men fortsatt er det tungt å trene. Kroppen er ikke som den var tidligere.

- Da vi så på TV-bilder fra Beitostølen forrige vinter, kjente jeg ikke meg selv igjen. Det så så dødt ut. Jeg tenkte: «Oi, det så ikke ut som meg». Det så ut som at jeg var på tur. Samtidig viste resultatene gode plasseringer, forteller Weng.

Nå er sesongoppkjøringen i gang. Så langt i mai har det vært tøft. På de første øktene ville Weng bare legge seg ned på gulvet i en fosterstilling og grine, forteller hun.

Samtidig har framgangen vært god i mai. I den forbindelse ønsker langrennsprofilen å komme med et råd og oppfordre andre til å komme seg ut. Det blir bedre etter hvert.

- Etter en lang friperiode i april er det også vanskelig for meg å begynne å trene igjen. De første dagene i mai, kan jeg legge meg ned på gulvet i fosterstilling og ikke vil ut å trene, for det er så hardt å begynne å trene igjen.

Afterski #9: Det ble "bare" sølv for de norske stafettjentene i ski-VM torsdag. Dette og mye mer i den niende utgaven av Afterski. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Men folk må ikke gi opp selv om det er hardt å komme seg ut. Når man først har gått en tur, går neste økt lettere.

Wengs nye plan

- Hva er planen framover for å finne tilbake til ditt tidligere nivå?

- Planen nå er å gå litt tilbake til den gamle modellen som jeg har hatt før. Den har fungert bra. Men jeg kommer ikke til å trene like hardt i mai som tidligere år, på grunn av at grunnlaget er litt svakere nå. Så får vi se i juni, om jeg kan kjøre mer på der, forteller Weng til Dagbladet.

- Tidligere har du sagt at du har slitt litt med motivasjonen, selv etter gode sesonger. Hvordan er motivasjonen din nå?

- Jeg vil veldig gjerne komme meg tilbake. Det er motivasjonen. Jeg vil få kroppen til å fungere igjen, sier hun.

Selv om resultatene ikke har vært så gode det siste halvannet året som i sesongene før, har Weng strålet, smilt og spredd klemmer og glede. 27-åringen mener det er feil å grave seg ned på grunn av høye forventninger.

SLITER: Selv om Heidi Weng er i strålende humør om dagen etter en tøff mental periode, uteblir resultatene fullstendig. Vidar Løfshus frykter det verste. Tomas Pettersson er forundret. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Det er mye press. Man får mye pepper hvis man vinner. Da får man høre at det ikke er bra for sporten. Slik har det vært for nasjonen Norge i langrenn. Om man først gjør en dårlig sesong, er det krise. Hvis man er vant til at noen gjør det bra, er det krise og store oppslag om det går mindre bra.

Stolt over seg selv

Weng er stolt over hvordan hun taklet den fjorårssesongen.

- Jeg er litt stolt over meg selv at jeg har klart meg såpass bra på skirenn med en kropp som ikke har fungert optimalt. Jeg må være veldig flink til å gå med syre, for den har kommet tidligere enn før, påpeker 27-profilen.

Gjennom vinteren fikk hun også mye skryt for hvordan hun støttet sine utenlandske rivaler, deriblant finske Kerttu Niskanen.

- Kerttu og jeg har vært i samme posisjon begge to. Da er det lett å grave seg ned. Jeg synes det er viktig at vi kan bygge hverandre opp i stedet. Vi har fleipet mye og beholdt humøret, forteller Weng.

SNILL: Heidi Weng er godt likt av sine konkurrenter. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg prøver å holde motet oppe og vil hjelpe de som møter motgang. Da kan jeg kanskje få noe støtte tilbake også, sier 27-åringen, som har mange utenlandske venner i skisporet, som Jessica Diggins, Sadie Bjornsen, Kerttu Niskanen, Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Elizabeth Stephen og Sandra Ringwald (de tre siste har nå lagt opp).

- Vi lever i en litt for «perfekt» verden

Weng er en av Norges mest populære idrettsutøvere.

- Hva tror du er årsaken til det?

- Vi lever i en litt for «perfekt» verden. Jeg vet ikke hvorfor folk heier på meg. Kanskje det er fordi jeg er meg selv. Surrer litt. Ting er litt halvveis, uten at jeg prøver på det. Det bare blir sånn, mener langrennsprofilen.

- Du er også veldig populær i Sverige. Har du merket noe til det?

- Det er mange svensker som er på hugget, ja. Jeg merker det, og det er hyggelig.

Weng er født i 1991 og har vært yngst i kjernen på landslaget i gullepoken som ble innledet med 87-modell Astrid Uhrenholdt Jacobsen og 88-modellene Therese Johaug og Marthe Kristoffersen.

Dernest fulgte 89-modell Kathrine Harsem, 90-modellene Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla og 91-modellene Heidi Weng, Ragnhild Haga og Martine Ek Hagen på rappen.

- Vi pushet oss så mye

Etter det har det vært talentstopp i norsk kvinnelangrenn, før Udnes Weng-tvillingene kom og ikke minst Helene Marie Fossesholm og Kristine Stavås Skistad på full fart inn i toppen.

- Det har vært stopp en stund. Jeg har vært yngst lenge og blitt kalt «lisjeungan» av Marit i så mange år. I fjor kom Tiril inn på laget og var den yngste i flokken. Nå begynner det å komme flere yngre inn. Det er veldig bra. Vi begynner å bli eldre vi som har vært her på landslaget en stund, forteller Weng til Dagbladet.

- Hvorfor tror du det har blitt sånn, Heidi?

- Da jeg var på juniorlandslaget, skal jeg være litt glad for at jeg ble syk etter hver samling. Da ble det en naturlig pause. Ingvild og jeg hang med gutta på alt - og det gikk fort på øktene.

- Vi pushet oss så mye. Samtidig gjorde vi mye gøy sammen. Vi skjøt med pil og bue og mye forskjellig. Vi jentene kunne legge tran i dusjen til gutta, og gutta kunne legge barberskum i skoene til oss jentene. Vi hadde det gøy på samling, men det var også beinseriøst på øktene.

Weng var en del av et ekstremt sterkt juniorlandslaget.

- Jeg tror den kulturen er avgjørende for at jeg har blitt så god. Jeg var desidert dårligst da jeg kom inn på laget, men utviklet meg mye, sier Heidi Weng til Dagbladet.

- Det var Pål Golberg, Didrik Tønseth, Finn Hågen Krogh, Tomas Northug, Erik Bergdal Brovold, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Maiken Caspersen Falla, Tuva Toftdal og meg på det laget. Det var et sterkt lag. 10 av 12 har verdenscupseier. Det tror jeg ikke noen vil slå. Det skal mye til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer