- DU ER EN MASKIN: Her hvisker Heidi Weng noen velvalgte ord i øret på Kari Vikhagen Gjeitnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
- DU ER EN MASKIN: Her hvisker Heidi Weng noen velvalgte ord i øret på Kari Vikhagen Gjeitnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Weng røper hva hun hvisket til Gjeitnes etter å ha tapt duellen om VM-plassen

På sprinten.

ÖSTERSUND (Dagbladet): Marit Bjørgen leverte en maktdemonstrasjon og vant dagens verdenscupsprint i Östersund foran Maiken Caspersen Falla og svenske Stina Nilsson.

Det var likevel duellen mellom Heidi Weng og Kari Vikhagen Gjeitnes som stjal mye av oppmerksomheten i løpet av dagen i dag.

Den norske lagledelsen hadde nemlig gjort det klart på forhånd at den av de to som leverte det beste resultatet i dag, skal få gå VM-sprinten i Falun neste uke.

Klar vinner Heldigvis for ledelsens del ble valget ganske enkelt:

Gjeitnes vant prologen, og tok seg enkelt videre som vinner av sin kvartfinale. Hun hadde heller ikke nevneverdige problemer med å ta seg videre fra semifinalen, men i finalen ble NM-vinneren «bare» nummer fire.

Det var uansett langt bedre enn Weng. Jenta fra Enebakk var ni sekunder bak Gjeitnes i prologen, men gikk inn til andreplass i kvartfinalen - der hun møtte nettopp Gjeitnes.

I semifinalen hadde imidlertid ikke Weng noen sjanse, og ble slått rett ut. Etterpå innrømmer hun at det er Gjeitnes som fortjener den femte og siste norske plassen i VM-sprinten.

- Det er helt klart Kari som fortjener det, hun er suverent best. I dag hadde jeg ikke noe i en sprint å gjøre. Uansett har jeg gjort det kjempebra i sprint i år og vært på pallen. Jeg er en sprinter, men er nok bedre i skøyting. I dag var jeg langt fra. Det er velfortjent, sier hun.

- Du er en maskin Etter at Weng hadde fått bank av Gjeitnes i kvartfinalen, lente hun seg over lagvenninna og hvisket noen ord inn i øret hennes.

Da Dagbladet spør om hva hun sa, er svaret dette:

- Jeg sa «fy fader, du er en maskin i dag. Dette er moro og det er fortjent at du får gå VM-sprinten», forklarer Weng.

- Men du gratulerte altså allerede etter kvartfinalen, altså før duellen egentlig var avgjort?

- Ja, hun var så maskin og knuser de andre at det er velfortjent, sier Weng.

Høyt oppe Gjeitnes, som for mange norske skifans er et relativt ubeskrevet blad, strålte etter å ha sikret seg plass i sitt første ski-VM.

- Dette er veldig artig, jeg hadde jo trua på det, Jeg var veldig spent da jeg sto opp i dag. Det var en god dag å vise god form på, sier hun.

- Jeg har slått Heidi i klassisksprint tidligere, så det var ingen grunn til at jeg ikke skulle gjøre det i dag, legger hun til.

- Hva kan du få til i VM?

- Jeg tror jeg er i ganske god form, så det er lov å håpe på finaleplass. Jeg kan bli enda bedre enn i dag. Men løypa i Falun er helt annerledes enn den her i Östersund.

- Hvordan synes du Heidi takler nederlaget?

- Hun er glad på mine vegne, og kom og gratulerte og sa at denne løypa passet meg kjempebra. Hun var veldig blid. Vi har hatt en veldig god tone, Heidi er en kjempejente, så det er ingen «hard feelings» mellom oss, sier Gjeitnes til Dagbladet.

- Medaljekandidat Sprinttrener Roar Hjelmset sier dette til Dagbladet om det amerikanske uttaket:

- Jeg er glad fordi en av dem fikk en topplassering. Kari gjorde sitt livs viktigste plassering i dag. Hun fikk det veldig bra til, og så håper vi at hun får det like bra til når vi kommer til Falun, sier han.

- Jeg håpet og ventet på at en av dem skulle få til en god plassering. Hvis det var presset på Kari som gjorde at hun leverte, så er det bare positivt.

- Hva kan vi forvente av Gjeitnes i Falun?

- Hun var best i prologen i dag, og gikk fort i resten, så hun er en løper som vi forhåpentligvis kan få i en finale, og da kan alt skje. Hun må kunne kalles en medaljekandidat, men det er de fire andre norske som skal gå også.

• Selv om Heidi Weng ikke får gå sprinten i Falun, er hun fortsatt høyaktuell på fire andre VM-distanser.

KLAR VINNER: Kari Vikhagen Gjeitnes (t.h.) ble nummer fire i verdenscupsprinten i Östersund. Det holder til plass i VM-sprinten, på bekostning av Heidi Weng. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KLAR VINNER: Kari Vikhagen Gjeitnes (t.h.) ble nummer fire i verdenscupsprinten i Östersund. Det holder til plass i VM-sprinten, på bekostning av Heidi Weng. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer