TIL TOPPS: Heidi Weng og Petter Northug jr. ble sammenlagtvinnere av Toppidrettsveka. Vennskapet er godt, men langrennsessene er ikke redde for å sende hverandre stikk. Foto: Toppidrettsveka / Norges Skiforbund
TIL TOPPS: Heidi Weng og Petter Northug jr. ble sammenlagtvinnere av Toppidrettsveka. Vennskapet er godt, men langrennsessene er ikke redde for å sende hverandre stikk. Foto: Toppidrettsveka / Norges SkiforbundVis mer

Weng slår tilbake mot Northugs stikk: - Urettferdig at gutta får bedre utstyr

Petter Northug (30) og Heidi Weng (25) ble Toppidrettsvekas to vinnere. Etter en tung vår er Weng på vei mot storformen. Nå gir hun Northug svar på tiltale.

(Dagbladet): Petter Northug og Heidi Weng gikk inn i Toppidrettsveka som store favoritter og levde opp til forventningspresset på overbevisende vis. Etter torsdagens to etapper i Aure, fredagens sprint i Trondheim og lørdagens avsluttende jakstarten i samme by, kunne både Northug og Weng juble for sin tredje sammenlagttriumf totalt.

- Jeg var egentlig mest fornøyd med det første skøyterennet. Jeg skulle gjerne ha vært enda mer i front under sprinten og fellesstarten, men spurten satt i hvert fall bra, sier Weng etter å ha vunnet både avslutningsetappen og sammendraget i Toppidrettsveka foran Kathrine Harsem og Silje Øyre Slind.

Dermed gjentok 25-åringen fra Ytre Enebakk fjorårsseieren, da hun utklasset Therese Johaug. I år meldte Johaug forfall grunnet sykdom.

Selv om Weng ikke er fornøyd med alt hun har utrettet under Toppidrettsveka, har hun bevist at hun er i rute før den kommende mesterskapssesongen, på tross av at hun kom sent i gang med sesongforberedelsene grunnet motivasjonsproblemer i vår.

GOD FORM: Heidi Weng vant tre av fire renn under Toppidrettsveka, selv om hun ikke følte seg like pigg i alle rennene. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
GOD FORM: Heidi Weng vant tre av fire renn under Toppidrettsveka, selv om hun ikke følte seg like pigg i alle rennene. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

Prestisjeduell

Weng er en tøffing som også liker å utfordre gutta. I fjor ble hun skuffet da hun tapte løpeduellen mot eks-kjæresten Emil Iversen, men hun slo samtidig Northug i motbakkeløpet Fonna Opp.

Tonen er god mellom Northug og Weng, og de er ikke redde for innbyrdes vennskapelig erting. I fjor uttalte Weng følgende til Dagbladet etter at hun slo Mosvik-ekspressen oppover:

- Det skal ikke så mye til å slå Northug i slike løp - i hvert fall ikke når han sprengåpner før han tar det med ro, sa Weng.

- Er det derfor han havner så langt ned på resultatlista?

- Nei, jeg vet ikke jeg. Men det virker som han åpner altfor hardt gang på gang, konkluderte langrennsesset.

Northugs stikk

I år ble hun derimot hårfint slått av VM-kongen fra Falun i rulleskirennet Lysebotn Opp i en tilsvarende bratt stigning. Mosvik-ekspressen tok det da med ro etter at den innlagte spurten var vunnet, på samme måte som under den innledende fellestarten under Toppidrettsveka, og endte til slutt på 77. plass i den tøffe stigningen.

Likevel slo han Weng med et par sekunder. Etter løpet benyttet Northug til å sende et humoristisk stikk tilbake da han uttrykte bekymring på Wengs vegne.

- Det er stor fremgang for min del at jeg slår Heidi oppover. For hennes del er det verre. Jeg blir egentlig litt bekymret for Heidis del, hvis hun blir slått av meg i motbakker. Det er et dårlig tegn, sa Northug til Dagbladet med et lurt smil om munnen.

- Hva betyr dette for Heidis sesong?

- Hun burde begynne å trene mer i motbakker.

Wengs svar til Northug

Nå slår den sympatiske gladjenta tilbake mot Northugs karakteristiske stikk.

- Det er typisk Petter å si sånt, men du kan spørre hvorfor gutta fikk andre ski enn oss. Gutta fikk utlevert raskere ski enn jentene, så det spørs om han hadde slått meg med likt utstyr, sier Weng til Dagbladet.

I rulleskirenn er det stor forskjell på hvor raske hjulene er. Derfor bruker arrangøren å dele ut samme type ski til alle deltakerne, slik at man konkurrerer på lik linje.

- Det er jo urettferdig at guttene får bedre utstyr enn jentene. Jeg skjønner ikke hvorfor de får det. Det burde heller vært motsatt, mener 25-åringen.

Motivasjonen er tilbake

Likevel går det fort unna med Weng, som vant Toppidrettsveka for tredje gang på seks forsøk. På rulleski bruker hun å være bedre enn Johaug. Allsidige Weng mestrer alle type stilarter og distanser.

Men Weng er klar på at dette har ingenting å si i den store sammenhengen. Det er til vinteren det gjelder.

I fjor ble hun nr. 3 i verdenscupen sammenlagt forrige sesong og var nærmere vinner Therese Johaug enn Krista Pärmäkoski på 4. plass. Det var en meget sterk prestasjon.

Likevel var ikke Welt helt fornøyd med sesongen, som også inneholdt noen nedturer. Det gjaldt ikke minst da hun gikk feil i Kuusamo i november, men med en herlig dose selvironi reiste Weng seg, spøkte om seg selv og fikk raskt sin sportslige revansje.

Trengte alenetid

25-åringen fra Ytre Enebakk er ikke langt unna å være komplett som langrennsløper. Jakten på å ta det aller siste steget denne sesongen startet imidlertid trått.

- Jeg trengte tid på å finne tilbake motivasjonen i vår. Det tok litt tid, men nå er motivasjonen på topp igjen, sier Weng.

- Jeg har trent mer enn noensinne i sommer. Jeg føler det har fungert bra.

Hun ville helst trene for seg selv i vår, men motivasjonen og ønsket om å pushe seg sammen med sine gode lagvenninner på verdens beste landslag, er definitivt tilbake. Weng har også fått seg ny kjæreste, trent hardt og kost seg mye med familie og venner i sommer, deriblant på hytta i Lillesand.

- Det var helt topp. Det er lettere å trene mye på Sørlandet enn på hytta på Skeikampen, siden der er det mer motbakker og høyere belastning, sier 25-åringen.

Gradvis vil Weng bli sterkere og sterkere. Det er typisk Heidi Weng, som bruker å åpne sesongen noe forsiktig, men ha progressiv formstigning og være i toppform mot slutten av sesongen.

Har tro på Bjørgen

Blant annet ledet hun Tour of Canada, under sesongavslutningen i mars, helt til siste etappe. Wengs vanlige formutvikling lover godt før VM i Lahti, som starter i slutten av februar og avsluttes i begynnelsen av mars.

Der må hun bryne seg på en ekstra utfordrer til vinteren når Marit Bjørgen gjør comeback. Selv om konkurransen blir tøffere, er Weng svært takknemlig for at Bjørgen er tilbake.

- Jeg er vant til å se henne ofte, helt fra tiden jeg så henne på TV. Det er veldig godt å ha Marit tilbake. Jeg er sikker på at hun blir hard å slå til vinteren, sier gladjenta fra Ytre Enebakk.

Hun vant både den avsluttende fellesstarten i Trondheim og Toppidrettsveka sammenlagt suverent. I herreklassen brakk Northug staven, men hadde likevel ingen problemer med å holde på forspranget i den avsluttende jakstarten.

- Jeg hadde full kontroll. Det er en trønder som skal vinne Toppidrettsveka, og det har jeg klart, sier Northug, som kom rett fra en uke i sykesenga, men likevel vant som han ville.

I år har Northug hatt en langt bedre sesongoppkjøring og sett knallsterk ut i sommerrennene. Det er typisk for trønderen i en mesterskapssesong.

Toppidrettsveka 2016

Menn

INNSATS: Selv om det ikke er om sommeren det gjelder, har Heidi Weng gitt alt under Toppidrettsveka. Her etter sprinten i Aure. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
INNSATS: Selv om det ikke er om sommeren det gjelder, har Heidi Weng gitt alt under Toppidrettsveka. Her etter sprinten i Aure. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

1. Petter Northug
2. Mattis Stenshagen
3. Mikael Gunnulfsen
4. Heikki Korpela
5. Mathias Rundgreen
6. Didrik Tønseth

Kvinner

1. Heidi Weng
2. Kathrine Harsem
3. Silje Øyre Slind
4. Ida Ingemarsdotter
5. Barbro Kvåle
6. Kari Vikhagen Gjetnes