Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski

Weng slo knockout på alle: - Det er Johaug-takter

Vi fulgte den siste etappen i Tour de Ski. 

TIL TOPPS: Heidi Weng vant Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TIL TOPPS: Heidi Weng vant Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Denne artikkelen oppdateres fortløpende (rennstart 11.30).

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet): Før start ville ikke Heidi Weng snakke noe særlig om favorittstemplet i Tour de Ski. I stedet lot hun skiene snakke på den aller siste etappen.

- Det var en tung Tour og i Toblach løsnet det. Nå er det meg som er slik igjen da, sier en gråtkvalt Weng til NRK, som fikk en rørende hilsen fra mamma May Bente.

Weng hadde snaut 20 sekunder å ta igjen på ledende Stina Nilsson. Det skulle vise seg å være null problem. Allerede før den berømte monsterbakken hadde Weng hentet inn forspranget, og da duoen gikk inn i bakken økte bare ledelsen.

Det ble 20 sekunder, det ble 40 sekunder, det ble mer enn ett minutt.

- Det var utrolig artig. Den bakken var egentlig ikke så ille som den har vært før. Jeg lurte på hvor det bratteste henget, hvor de fleste går kjerringdans, var. Det kom aldri. Jeg lurte på om jeg gikk rett i dag, jeg, sier Weng.

Hun fjernet enhver tvil, og viste at hun er verdens beste kvinnelige skiløper denne sesongen. Det ble kronet med hennes første seier i Tour de Ski.

Stivnet

Stina Nilsson måtte også gi tapt til Krista Pärmäkoski, som tok andreplassen i sammendraget.

Nilsson stivnet totalt, og det spøkte også for tredjeplassen med Ingvild Flugstad Østberg jagende bak. Det holdt likevel for den svenske jenta, som tok pallplassen.

- Jeg er kjempefornøyd. Jeg trodde aldri jeg skulle komme på pallen, sier Nilsson til NRK.

Weng føler at hun har hatt mye uflaks i skisporet. I dag er det nok bare glede å spore hos langrennsløperen, som skriver seg på den eksklusive Tour de Ski-lista sammen med Virpi Kuituinen, Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk, Marit Bjørgen og Therese Johaug.

- Jeg hadde ikke forhåpninger om noen ting. Jeg følte meg sliten i starten. Følte at jeg ikke hadde den oppladninga jeg burde hatt før en Tour. Jeg bestemte meg for å spare krefter nedover og la Stina gå først fram til bakken, det funket. Jeg hørte bare positive sekunderinger underveis. Det er vanvittig stort for en som har vært uheldig ofte og føler det har vært stang ut. I dag var det min tur egentlig, sier Weng.

Slik var dagens løp:

8.5 kilometer:

Dette går veien for Heidi Weng og Norge. Weng har ikke vist noe svakhetstegn i dag. Hun er den suverent beste langrennsløperen opp bakken.

Pärmäkoski har parkert Stina Nilsson, og er hele 1.22 bak Weng. Nilsson fikk det som ventet tøft, og er halvminuttet bak den finske jenta nå.

8.1 kilometer:

Heidi Weng er godt oppe i monsterbakken nå. Hun leder med hele ett minutt og 18 sekunder ned til Stina Nilsson, som blir fullstendig parkert her.

Dette må gå Norges vei, men mindre Weng går på en skikkelig smell.

Pärmäkoski er like bak Nilsson nå, det blir med andre ord en skikkelig kamp om andreplassen. Østberg kjemper mot Diggins om fjerdeplassen.

7.1 kilometer:

Tetduoen er inne i monsterbakken, hvor Weng foreløpig er i en egen klasse. Hun leder med hele 28,8 sekunder nå.

- Det er Johaug-takter over Weng nå, sier Jann Post i NRK.

Pärmäkoski er 1.02 bak på en tredjeplass.

6.2 kilometer:

Heidi Weng er på bakskiene til Nilsson. Duoen går samlet nå, før Weng feier forbi Nilsson tidlig.

- Dette er betryggende å se, sier NRK-kommentaor Torgeir Bjørn.

Weng stikker, og får flere meter ned til den svenske rivalen.

Pärmäkoski er 48,7 sekunder bak.

4 kilometer:

Weng har tatt ytterligere innpå. Det er 9,4 sekunder som skiller henne og Nilsson nå.

Dette er fordel Weng.

Pärmäkoski er 45.2 bak Nilsson ved fire kilometer. Østberg er 1.26 bak lederen.

1.8 kilometer:

De beste jentene er ute i løypa. Etter seks kilometer er det duket for den berømte monsterbakken.

Heidi Weng har tatt innpå fire sekunder etter 1,8 kilometer. Det er 15,1 sekunder opp til Stina Nilsson nå. Fortsetter det slik vil Weng ha kontakt med Nilsson før Monsterbakken.

- Det er godt nytt, mener NRK-kommentator Jann Post.

Pärmäkoski har også tatt innpå lederen, og er nå 48,1 bak Nilsson. Østberg taper litt til de øvrige (1.24,8 bak Nilsson).

Thriller

Premissene er enkle: Den første langrennsløperen over bakketoppen i Val de Fiemme vil krones som vinner av Touren.

Stina Nilsson leder med snaut 20 sekunder foran Heidi Weng og 54 sekunder foran Krista Pärmäkoski før monsterbakken i Val di Fiemme.

Og la det ikke være noen tvil: Heidi Weng er den store forhåndsfavoritten.

- Normalt sett har ikke Stina Nilsson en sjanse mot Heidi Weng i denne bakken. Men Stina Nilsson viste seinest i går at hun er i knallform. Hun gikk fra de norske jentene i motbakke, med bedre ski. VI skal ikke avskrive henne, men i 99 av 100 ganger ville jeg sagt at Weng er bedre enn Nilsson i bakken, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland før start.

Hovedpersonen selv er ikke like offensiv, for Weng ville ikke snakke om favorittstemplet i går.

Fryktet Pärmäkoski

Nilsson var håpløst langt bak i monsterbakken i fjor, og mange frykter derfor at det er den finske jenta Pärmäkoski som vil snyte Weng for seier i Touren.

Men Stina Nilsson avslørte før start hva som var årsaken til at hun kollapset i fjor. Kaffe, allergi og mageproblemer gjorde at konkurrentene undervurderer henne før start i dag.

- Det blir tøft og hardt i monsterbakken. Nilsson var seks minutter bak Therese i fjor, men hun er ganske mye bedre i år. Vi får se, sa Weng før start.

Eksklusiv liste

Vinneren i dag vil skrive seg på den eksklusive Tour de Ski-lista sammen med Virpi Kuituinen, Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk, Marit Bjørgen og Therese Johaug.

Ingvild Flugstad Østberg ble smurt bort på gårsdagens fellesstart, og mener på forhånd at sjansen for å havne på pallen sammenlagt er «lik null».

Østberg er 1.23,3 bak Stina Nilsson i sammendraget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling