Heidi Weng avslører familiehemmeligheten

Weng trodde hun var god som barn. Så oppdaget hun hva familien egentlig gjorde: - Noe som skurret

Dette er historien om hvordan Heidi Weng gikk fra å være ei lita, usikker jente som trengte familiehjelp for å vinne - til klimakset hvor hun i dag slår hele verdenseliten på egenhånd.

TETTE BÅND: Heidi Weng setter sine nærmeste svært høyt. Her prater hun sammen med mamma May-Bente og kjæresten Kjetil Nygård etter rennene på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TETTE BÅND: Heidi Weng setter sine nærmeste svært høyt. Her prater hun sammen med mamma May-Bente og kjæresten Kjetil Nygård etter rennene på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ingen hadde flere pallplasseringer i verdenscupen uten å vinne før Heidi Weng tok sin første verdenscupseier i Toblach 9. januar helt i begynnelsen av 2016.

Nå er Heidi Weng best i alt: Hun leder verdenscupen sammenlagt, er den eneste som har vunnet to renn og er den eneste som har vært på pallen i samtlige verdenscuprenn denne sesongen.

Det var på ingen måte gitt for 25-åringen fra Ytre Enebakk. I vår startet Weng sesongoppkjøringen med motivasjonsproblemer. Selvtilliten kunne også ha vært bedre. Hele livet har hun målt seg mot de som er eldre og bedre enn henne selv. Akkurat nå er det ingen.

Barndommen var en kamp om å slå sine eldre søsken og søskenbarn for Heidi Weng. Det herdet henne. Det gjorde langrennsprofilen best i rekken av meget spreke og talentfulle idrettsutøvere i Weng-familien.

SPREK FAMILIE: Heidi Weng hadde lenge tøffe nok utfordringer i å slå mamma May-Bente, som er svært god i motbakkeløp blant annet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPREK FAMILIE: Heidi Weng hadde lenge tøffe nok utfordringer i å slå mamma May-Bente, som er svært god i motbakkeløp blant annet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mamma May-Bente og storesøster Merete er blant Norges beste i motbakkeløp, i likhet med Heidi. Også pappa Ole Morten er meget bra trent. Merete Weng har representert Norge i motbakkeløp, mens tremenning Martine Ek Hagen var på det norske langrennslandslaget i fjor og har vært på pallen i verdenscupen.

Hermet etter slektningene

I tillegg er to av Norges største langrennstalent, tvillingsøstrene Lotta og Tiril Udnes Weng, firmenninger til verdens beste langrennsløper hittil i 2016/17-sesongen.

- Men hvorfor er du den aller beste, Heidi?

- Jeg har alltid vært yngst i søskenbarnflokken og hater å tape. Jeg tror de andre var snille og lot meg vinne av og til. Fetterne mine er sju og ni år eldre. Da de begynte å skøyte, gjorde jeg det samme, forteller Heidi Weng til Dagbladet.

- Jeg har alltid begynt tidlig med ting. Jeg begynte også tidlig å spurte mot dem. Jeg tror jeg har hatt fordel av å være yngst, sier verdenscuplederen.

Merete Weng: - En fordel å være yngst

Det tror også storesøster Merete.

- Jeg tror Heidi har fått litt gratis ved å være yngst. Hun har selvfølgelig jobbet knallhardt, men jeg mener det er en fordel å være yngst. For da har man eldre søsken og søskenbarn å strekke seg etter. Heidi har presset seg knallhardt hele tiden for å holde følge, forteller storesøster.

STORESØSTER: Merete Weng tror lillesøster Heidi Weng har hatt fordel av å være yngst. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
STORESØSTER: Merete Weng tror lillesøster Heidi Weng har hatt fordel av å være yngst. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Heidi bare må vinne - uansett hva det gjelder. Hun nekter å tape når vi spiller amerikaner. Da blir hun sint og går. Hvis hun ikke har mulighet til å vinne når det gjenstår noen runder, gidder hun ikke å spille mer. Det gjelder selv på rolige langturer på hytta. Heidi må bare spurte mot slutten slik at hun kommer først frem. Det beste er bare å la Heidi vinne, så beholder vi familiefreden, sier Merete og ler.

Heidi Weng: - Det var noe som skurret

Lillesøster Heidi ler også. Samtidig nekter hun å gå med på at de familien alltid har latt henne vinne.

- De har latt meg tape også. Men når du sier det: Jeg fikk alltid gode kort av fetteren min hvis han vant. Jeg skjønner tegninga når man får ess og konge til bomsen, hvis du har spilt president og boms? Da skjønte jeg at det var noe som skurret, forteller Weng.

25-åringen, som har to NM-gull i motbakkeløp, fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med individuell VM-bronse og stafettgull i VM i Val di Fiemme i 2013, men glimtet til med pallpalsseringer i verdenscupen allerede som 20-åring i 2012.

Siden har hun vært et stabilt innslag i toppen og vært på pallen helg etter helg.

Tenker ikke på den gule trøya

Weng har ikke alltid vært like fornøyd med å bli slått av Therese Johaug på distanse og Maiken Caspersen Falla i sprint, men i år har hun vunnet både korte og lange løp. Endelig vinner Weng uten å få hjelp fra familiemedlemmer. Endelig er Ytre Enebakk-jenta lederen av verdenscupen - før helgas renn i Davos.

I FORM: Heidi Weng håper hun ikke er i form, men resultatene tyder på det. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I FORM: Heidi Weng håper hun ikke er i form, men resultatene tyder på det. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenker ikke så mye på den gule trøya. Det er Lathi jeg tenker på. Det er det som er det store målet mitt, forteller Weng.

Fremdeles betyr familien mye for langrennsprofilen. Da hennes 91 år gamle bestemor, Ruth Noomi, gikk bort i høst, var det så tungt for Weng at hun sto over høydesamlingen i Val Senales.

- Det ble mye på en gang i løpet av kort tid. Thereses sak er så ufattelig trist. Jeg mistet også bestemoren min. Det har vært en veldig tung periode, sa Weng på Beitostølen før tårene trillet.

Wengs hemmelige massør

I sesongoppkjøringen har hun tilbragt mye tid på sammen med familien på hytta. Storesøster Merete er imidlertid mer enn bare søster. Hun er også skistjernas personlige massør.

- Landslagsgjengen får mye massasje når de er i utlandet, men det er mindre når de er hjemme i Norge. Derfor masserer jeg Heidi — mot betaling, sier Merete og ler.

- Hun kunne ha fått massasjen gratis, men hun har lyst til å betale. Hun er veldig grei.

Om storesøstras massasjen sier Heidi Weng:

- Vi gjør mye for hverandre. Hun får utstyr og klær av meg når jeg har brukt det. Så har hun blitt min faste dame som jeg går til. Det er flott å ha en i familien som er god til å massere, forteller verdenscuplederen.

- Er det en del av suksessoppskriften?

- Vi kan si at det er en suksessoppskrift. Hun er dritgod til å massere, sier Heidi Weng.

- Trengte tid på å finne tilbake motivasjonen

Historien er vakker for jenta som startet sesongen med motivasjonsproblemer. I sommer fortalte hun Dagbladet at hun lå så langt bak de andre langrennsjentene formmessig at hun ikke ønsket å trene med dem.

- Jeg har trengt tid på å finne tilbake motivasjonen og har ikke orket å trene med noen andre. Jeg har ikke vært helt der, men jeg kommer gradvis inn i det, sa Weng til Dagbladet i sommer.

- Det er ikke sånn at jeg ikke vil, men jeg trenger litt tid på å komme skikkelig i gang, hvis du skjønner? Det er litt tungt i starten, synes jeg. Og da orker jeg ikke å trene med dem som har kommet lenger i sesongoppkjøringen enn meg. Da er det best å trene alene, forklarte hun.

Nå er Weng bedre enn noensinne. På Lillehammer vant hun sin sin første minitour i karrieren, foran Ingvild Flugstad Østberg, Krista Pärmäkoski og Marit Bjørgen. Det gir Weng selvtilliten som trener Roar Hjelmeset så inderlig håper hun bygger opp.

- Heidi er ofte litt pessimistisk og er ikke den med høyest selvtillit. Men etter mange gode løp i fjor - og ytterligere utvikling i år - tror jeg hun kan bygge selvtilliten videre, sa trener Roar Hjelmeset til Dagbladet før sesongstarten.

- Det gikk for fort i sommer

Weng føler seg sterkere enn noensinne.

- Jeg har blitt flinkere til å stake og er sterkere nå enn tidligere, sier 25-åringen.

- Roar Hjelmeset er imponert over hvordan du har gått fra å trene minst på landslaget til å være en av dem som trener mest. Hvordan har du klart å ta stegene på denne reisen?

- Jeg trener fortsatt ikke mest, men jeg har endret treningsopplegget. Jeg liker å variere og har gått over til mer rolige langkjøringer enn tidligere, forteller Weng.

- Selv om sesongoppkjøringen startet litt trått, fikk jeg raskt motivasjonen tilbake i sommer. Da var jeg nesten i for god form. Det gikk egentlig for fort på mange av øktene, fortsetter 25-åringen.

Verdenscupen i langrenn fortsetter i Davos i helga, med 15 kilometer fellesstart i fristil for jentene lørdag og klassisk sprint søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer