Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Motbakkedronningen

Weng tror Johaug kan bli verdensmester i en annen idrett: - Hun hadde knust dem

Heidi Weng er sikker på at Therese Johaug kunne ha tatt VM-gull i motbakkeløp om hun ville. Johaug er skeptisk.

SKRYT: Heidi Weng hyller Therese Johaug og mener hun kunne ha blitt verdensmester i motbakkeløp om hun ville. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
SKRYT: Heidi Weng hyller Therese Johaug og mener hun kunne ha blitt verdensmester i motbakkeløp om hun ville. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SANDNES (Dagbladet): I distanserenn i kvinnelangrenn var Therese Johaug helt suveren fram til hun ble suspendert i høst, men motbakkedronninga fra Dalsbygda har også flere talenter: Blant annet løper hun ekstremt raskt oppover.

Petter Northug er en av de mange herrene som har sett Johaug forsvinne fra ham oppover, ikke minst når joggesko er arbeidsverktøy, som for eksempel i motbakkeløpet Fonna Opp i 2014 eller 2015 eller rulleskirennet Lysebotn Opp i fjor. I monsterbakken i Tour de Ski gikk Johaug raskere enn flertallet av herrene forrige sesong.

Da Heidi Weng banket all motstand opp den samme Alpe Cermis-bakken under årets utgave av Tour de Ski, la hun ikke skjul på at hun hadde vært sjanseløs mot Johaug. Den nye Tour de Ski-dronninga tror Johaug kunne ha blitt verdensmester i en annen idrett.

BEST: I Therese Johaugs fravær klatret Heidi Weng raskest av alle i monsterbakken i Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix
BEST: I Therese Johaugs fravær klatret Heidi Weng raskest av alle i monsterbakken i Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Therese kunne ha blitt verdensmester i motbakkeløp, tror jeg. Men det kommer litt an på terrenget. Hvis det er mye steiner og ulent terreng, tror jeg Therese kunne fått det tøft. Men på grusunderlag hadde hun vært milevis foran alle de andre, forteller Weng til Dagbladet.

- Så du mener Johaug ville hatt gode sjanser til å bli verdensmester i motbakkeløp

- Ja, uten tvil. Therese er så rå i motbakker at hun også kunne slått løpespesialistene med riktig underlag. Therese er uslåelig oppover på grus, mener jenta fra Ytre Enebakk.

Skeptisk Johaug

Enn så lenge er imidlertid Johaug suspendert fra all toppidrett og kan ikke konkurrere i noen idretter. Den dagen 28-åringen kan konkurrere igjen, vil hun imidlertid bare fokusere på langrenn.

- Jeg har hørt det før, men det er ikke godt å si hvordan jeg hadde gjort det i VM i motbakkeløp. Alt fokuset er på langrenn. Det er OL i 2018 som er det store målet, har Johaug tidligere sagt til Dagbladet.

Weng er imidlertid lysten på å prøve seg i VM i motbakkeløp etter å ha imponert så mye i monsterbakken i Val di Fiemme at Sergej Usjtugov fortalte Dagbladet at han ikke trodde det han så.

Klatrefamilien

Selv om det var med ski under beina, er overføringsverdien stor til motbakkeløp.

- Jeg kunne sikkert hevdet meg bra jeg også, men ikke i heten i Portugal eller noe sånt. Da hadde jeg svimt av. Det er en grunn til at jeg konkurrerer om vinteren. Jeg er ikke så glad i varme. Selv i Lysebotn Opp med 14 grader og regn synes jeg det var for varmt, sier Weng.

Hun er selv norgesmester i motbakkeløp og kommer fra en motbakkelskende familie. Heidis storesøster Merete Weng, som til Dagbladet fortalte om forholdet til Heidi for tre år siden, har representert Norge i motbakke-VM og hevdet seg ganske bra. Også mamma May Bente er i norgestoppen.

Merete blir imidlertid slått av Heidi når søstrene løper mot hverandre. Samtidig er Weng alltid sjanseløs i løpsduellene mot Johaug i motbakke. Å regne seg fram til hvor Johaug hadde havnet i motbakke-VM er vanskelig, men at hun hadde kjempet i toppen, er det ingen grunn til å betvile. Det gjør heller ikke Weng.

- Jeg tror hun hadde slått hele verdenseliten i motbakkeløp, gjentar hun.

Finsk hyllest

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset sa følgende da Dagbladet spurte ham om tematikken i sommer.

- Jeg vil ikke si noe om jeg tror Therese kunne tatt VM-gull eller ikke. Men det er klart at Therese løper veldig fort, og i de løpene hun har løpt i Norge, må selv guttene være meget spreke for å slå henne.

- Heidi er mer interessert i motbakkeløp enn Therese, som har mer fokus på det som skal skje til vinteren. Hun vil unngå for mange løp og for mye konkurranser på grunn av totalbelastning. Det kommer mange viktige renn til vinteren.

Kerttu Niskanen, som er Finlands beste i motbakker, er imponert over hvor bra de norske jentene klatrer.

- De norske jentene er så ekstremt sterke. Det er bare å bøye seg i støvet. Spesielt i motbakker er de helt. Det blir tøft å slå dem, men vi skal gjøre alt hva vi kan for å klare det i Lahti, sier Niskanen til Dagbladet.

Ustjugov fikk hakeslepp

I monsterbakken i Tour de Ski var Weng bare et halvminutt bak Johaugs rekordsterke løp fra i fjor, men mener selv at forholdene var bedre i år. Tour de Ski-kongen Ustjugov ble likevel svært imponert.

- Heidi startet i et forrykende tempo. Vi satt på rommet og tenkte at hun umulig kan holde dette tempoet inn. Men det gjorde hun. Heidi ble jo ikke sliten, sier herrevinner Sergej Ustjugov til Dagbladet.

- Vi satt på rommet og skjønte ingenting. Heidi kunne sikkert ha kjørt ned og gått opp bakken en gang til i akkurat samme tempo. Det kunne aldri jeg ha gjort. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig. Heidi er rå! roser russeren.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling