Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Weng vekker oppsikt - etter SMS-er til finsk stjerne

Heidi Wengs gode humør beskrives som en gåte. Kerttu Niskanen takker og lovpriser omsorgskvinnen Heidi Weng, som Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper vil jobbe i helsevesenet.

OMSORGSFULL: Selv om Heidi Weng er et stykke unna sitt beste nivå, tar hun ansvar og trøster sine utenlandske rivaler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OMSORGSFULL: Selv om Heidi Weng er et stykke unna sitt beste nivå, tar hun ansvar og trøster sine utenlandske rivaler. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEEFELD (Dagbladet): Tirsdag i VM-byen Seefeld: Charlotte Kalla går inn til en skuffende 9. plass og får sitt gjenkjennelige svarte blikk. Kerttu Niskanen kjenner tårene komme etter en ny tung dag på jobben og 22. plass. Heidi Weng presterer også under forventet med 19. plass, men reagerer på en helt annen måte.

Det er en smilende og sprudlende Heidi Weng som møter sine konkurrenter og dernest Dagbladet etter 10 kilometer klassisk i Seefeld, akkurat som etter gjentatte andre resultatmessige nedturer tidligere i sesongen.

Der Niskanen og Kalla helst ikke vil snakke med noen i skuffelsens øyeblikk, går Weng rundt og trøster sine konkurrenter, gir dem et klapp på skuldra og oppløftende ord. Heidi Weng har blitt hele langrennssportens omsorgsperson.

- Heidi er en veldig god venn. Jeg liker henne veldig godt. Hun er alltid glad og støtter og trøster meg, selv når det går dårlig, forteller Kerttu Niskanen til Dagbladet.

Dårlig har det gått for Niskanen denne sesongen. Da det endelig løsnet med seier i generalprøven i Cogne, ble den finske profilen syk like etterpå.

- Jeg har hatt en tung sesong. Det har vært så vanskelig for meg å oppleve all denne motgangen. Heldigvis har jeg hatt Heidi, forteller Kerttu Niskanen.

TAKKER WENG: Kerttu Nislkanen takker Heidi Weng for trøst og støtte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAKKER WENG: Kerttu Nislkanen takker Heidi Weng for trøst og støtte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Broren Iivo Niskanen følger opp:

- Det er veldig hyggelig av Heidi å være så omtenksom med min søster, sier gårsdagens bronsevinner til Dagbladet.

Weng har hele sesongen klart å løfte blikket og se folk rundt seg, i stedet for å grave seg ned i sin egen sportslige motgang. Dette er menneskelige egenskaper som gjør at Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper Weng vil jobbe i helsevesenet etter skikarrieren.

Omsorgskvinnen Weng

Da Charlotte Kalla havnet utenfor pallen på minitouren på Lillehammer før jul, var den svenske stjerna langt nede. Weng gikk i kjent stil bort for å trøste og sa:

- Charlotte, det er ikke så farlig. Du slo meg sikkert med to minutter. Du var bra i går og tar det neste gang, sa Heidi Weng i beste hensikt.

Kalla brøt sammen i øyeblikket, men skryter av omsorgskvinnen og mennesket Heidi Weng.

Det samme gjør flere av konkurrentene. I øyeblikk hvor fargeklatten fra Ytre Enebakk var et fast innslag på seierspallen, men plutselig havnet utenfor, gledet hun seg på rivalenes vegne.

Afterski #7: Nytt gull til Therese Johaug, bronse til Ingvild Flugstad Østberg og bronse til kvinnenes hopplandslag. Med andre ord: Mye å glede seg over i den syvende utgaven av Dagbladet TVs eget ski-VM-program. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

- Det positive med at jeg ikke var på pallen, er at Anne Kÿllønen fikk komme på pallen igjen, har blant annet Weng sagt.

Wengs SMS-er til Niskanen

Til Kerttu Niskanen har Weng sendt flere støttende og trøstende meldinger.

- Da jeg hadde det veldig tungt i sesonginnledningen og måtte holde meg hjemme, fikk jeg en SMS fra Heidi. Hun skrev: «Lykke til! Kom tilbake raskt. Du er savnet, og vi heier på deg», forteller Niskanen til Dagbladet.

Heidi Weng er bevisst på å innta denne rollen.

- Både Kerttu og jeg har hatt en tyngre sesong enn normalt. Derfor sender vi hverandre en del meldinger fram og tilbake, for å støtte hverandre, forteller Weng til Dagbladet.

- Jeg har ganske mange venner i dette langrennssirkuset her. Det er mange som heier på meg. Det er vanvittig moro. Jeg er veldig glad i mange av dem som stiller på start her. Vi er som en familie. Da er det fint å støtte hverandre.

- Du ser det positive i situasjonen nå selv når det butter imot?

- Ja, jeg prøver å holde humøret oppe. Dette var min kjedeligste dag, men jeg prøver å være positiv og holde motivasjonen oppe. Ikke bare min, men også de jeg konkurrerer mot. Jeg prøver å støtte de andre. Det tror jeg alle har godt av.

Afterski #6: Utøverne har hviledag, men Dagbladet TVs ski-VM-program dundrer videre med den sjette utgaven. Se og nyt. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Blant mange som lar seg fascinere, overraske og forundre av Heidi Weng, er Expressen-kommentator Tomas Pettersson.

- Heidi er en gåte

27-åringen fra Ytre Enebakk er svært populær i Sverige. Samtidig vekker hun oppsikt.

- Heidi er en gåte. Hun er ikke som oss andre. Hvis jeg hadde vært best i verden, og så plutselig er så langt unna de beste, ville det utløst en akutt depresjon hos meg. Heidi Weng derimot virker lettet og glad for å slippe presset og fokuset på henne, sier Tomas Pettersson til Dagbladet.

- Man blir glad av å se Heidi glad. Jeg håper virkelig at hun vil holde på med sporten lenge, for hun er en super fargeklatt. Men at hun trives best når det ikke går så bra, er veldig merkelig.

Pettersson spør:

- Finnes det noen som ikke liker Heidi Weng? Det tror jeg ikke. Alle vil ha Heidi i langrennssporten. Det hadde vært veldig gledelig om hun tok steget opp på pallen igjen.

Weng har blitt veldig god til å fokusere på det positive denne sesongen.

Afterski #5: Gull og bronse til Norge, gledestårer og musikknyheter. Dette og mye mer i den femte utgaven av Dagbladet TVs eget ski-VM-program. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Jeg er veldig glad, jeg. Jeg har aldri vært så fornøyd noen gang med meg selv som jeg er nå. Jeg er i overraskende godt humør. Jeg skjønner ikke hva som skjer. Jeg er sykt fornøyd, selv om resultatene ikke har vært så gode, sier Heidi Weng til Dagbladet.

- Jeg er så fornøyd at jeg til og med trøster de som gjør det bedre enn meg.

Jobbframtid i helsevesenet?

Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper Weng bruker egenskapene sine i en framtidig jobb i helsevesenet.

- Heidi har veldig stor empati og er en omsorgsperson. Jeg håper hun en gang vil jobbe i helsevesenet, gjerne med eldre mennesker. Heidi har mye omsorg i seg og kommer til å bli en fantastisk mamma en gang, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet og smiler.

Til Dagbladet sier Heidi Weng at det i hvert fall ikke er uaktuelt.

- Ja, nei. Jeg har ikke tenkt så mye på det i grunn, men vi får nå se. Det er nå det jeg har gått, men vi får se.

- Merkelig

Expressens langrennsjournalist Petter Landén er også fascinere over Wengs gode humør i en tung sportslig sesong.

- Jeg synes det er merkelig, ikke at hun trøster andre, fordi det er veldig fint, men at hun er i bedre humør nå enn da hun var verdenscupleder. Før var det sånn at da vi intervjuet henne etter at hun var på pallen, så kunne hun være skuffet og lei seg, sier Landén.

- Nå er hun i bedre humør, selv om resultatene er svakere. Jeg forstår ikke hvorfor. Når det er sagt, framstår Heidi som et hyggelig og bra menneske som sprer mye glede i langrennssporten.

  • Weng går i dag den første etappen for Norge på kvinnestafetten i Seefeld.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!