HAR FUNNET SVAR: Heidi Weng vet hvorfor det gikk galt i OL og i sesongavslutningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR FUNNET SVAR: Heidi Weng vet hvorfor det gikk galt i OL og i sesongavslutningen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Forklaringen på Heidi Wengs problem. Nå gjør hun grep

Weng vet omsider hvorfor alt raknet i OL:
- Private ting ødela for meg

Heidi Weng ligger to måneder bak de andre i sesongoppkjøringen etter å ha roet kraftig ned på hardtreningen for å finne tilbake til seg selv. Private forhold ødela for henne under og etter OL i Pyeongchang.

KVITFJELL (Dagbladet): I to sesonger på rad har Heidi Weng vunnet både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt. I kraft av det kan hun kalle seg verdens mest komplette langrennsløper, selv om det i mesterskap har vært enda sterkere kvinner enn henne selv.

Ingen går flere skirenn enn Weng, og fram til forrige sesong har hun kommet unna med det på en god måte. Tross alt vant hun tre VM-medaljer og leverte utelukkende topp 7-plasseringer i seks av seks renn i Lahti-VM i 2017.

I OL i Pyeongchang i vinter gikk imidlertid alt galt. Verdens mest stabile langrennsløper målt i topplasseringer raknet plutselig og leverte resultater hun ikke hadde vært i nærheten av på mange år.

Resultatrekka 9-11-11-8 er plasseringer mange ville drømme om, men godt under det Weng bruker å levere av resultater. 27-åringen fra Ytre Enebakk ble derfor vraket til kvinnestafetten og dro hjem fra Sør-Korea uten medaljer, oppsiktsvekkende nok for verdenscuplederen.

Etter de olympiske lekene fortsatte nedturen for Weng. 10-5-25-18-25-18 som resultater i verdenscupen etter OL og en 14. plass i NM fortalte en klar historie om at noe var galt med 27-åringen, som likevel klarte å holde unna i kampen om verdenscupen sammenlagt.

OL-STUDIO: I dagens OL-studio får du alt om døgnets største begivenheter. Klager Sundby for mye? Og hva har skjedd med Heidi Weng? Med Dagbladets sportskommentatorer Morten Pedersen og Esten O. Sæther, og langrennsløper Martin Nyenget. Ingrid Cogorno er programleder. Vis mer

Weng: - For meg er det veldig klart

Overfor Dagbladet forteller nå Heidi Weng at hun vet hvorfor resultatene uteble. Hun vet hvorfor kroppen ikke fungerte og hvorfor hun ikke var til å kjenne igjen.

- Jeg vet hva som gikk galt. For meg er det veldig klart. Det handler verken om for mange konkurranser eller trening, forteller Heidi Weng til Dagbladet.

- Hva var kjernen til problemet da?

- Det var private ting som ødela. Ting som ikke har med sporten å gjøre.

- Som hva da?

GREP: Heidi Weng gjør grep etter forrige sesongs smell og har kuttet ned på både treningsmengde og treningsintensitet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GREP: Heidi Weng gjør grep etter forrige sesongs smell og har kuttet ned på både treningsmengde og treningsintensitet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil helst ikke gå inn på det i media. Men det var utenomsportslige ting. Jeg er uenig i at det handler om for mange konkurranser. Er det så ille da? Jeg elsker å gå skirenn. Det er det jeg trener for hele året. Det er det som motiverer meg.

Oppgitt Weng

Forrige sesongs verdenscupvinner fortsetter argumentasjonen for å fortsette å få gå mange skirenn:

- Jeg har lyktes med å gå mange skirenn før og likevel gjort det bra i mesterskap. Det er ikke der det ligger. Det har heller ikke med treningen å gjøre, mener hun.

Mange mener regjerende Tour de Ski-vinner Weng bør stå over Tour de Ski. Selv er hun usikker.

- De gangene jeg har vært i best form i mesterskap, har jeg brukt Tour de Ski til å gå meg i form. Jeg tror det er bedre enn å være i toppform når Tour de Ski starter med tanke på mesterskap, sier Heidi Weng til Dagbladet.

- Kommer du til å gå Tour de Ski denne sesongen?

FREMGANG: Heidi Weng er i ferd med å finne tilbake til seg selv etter en roligere treningsperiode. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FREMGANG: Heidi Weng er i ferd med å finne tilbake til seg selv etter en roligere treningsperiode. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke ennå. Det har jeg ikke bestemt foreløpig. Jeg må se an hvordan jeg føler meg når det nærmer seg.

Weng legger ikke skjul på at resultatene var sviktende i siste del av forrige sesong, men er ikke enig med dem som mener resultatene hennes var elendige.

- Ernst i TV 2 sier at resultatene mine i OL var «ræva». Det er jeg ikke enig i. Hva da med resten? Det var jo mange som var bak meg. Jeg synes det blir helt feil å si, sier Weng.

- Heidi var ikke i vater eller balanse

Ole Morten Iversen har overtatt treneransvaret etter Roar Hjelmeset og er godt i gang med å forsøke å restarte Heidi Weng som langrennsløper.

- Etter Tour de Ski var ikke Heidi i vater eller i balanse. Hun var ikke seg selv. Likevel gikk Heidi noen gode skirenn, fordi hun har en vanvittig kapasitet og kan gå bra selv på dårlige dager. Men hun var så tappet mot slutten av sesongen - både fysisk og mentalt - at det var lite som fungerte, sier Iversen til Dagbladet.

- Heidi tøyde strikken for langt. Det ble for mye. Kanskje gikk hun for mange skirenn. Kanskje trente hun for hardt. Heidi hoppet ikke av i tide. Hun kjente ikke faresignalene og var veldig sliten også etter sesongen.

Wengs grep for å komme tilbake

Teorien om for mange renn og for hard trening benekter Weng selv overfor Dagbladet.

Likevel har hun gjort grep i samråd med landslagsledelsen.

- Foran denne sesongen har vi passet veldig på at Heidi holder litt igjen. Hun må være ekstra forsiktig for å finne tilbake til seg selv og få en frisk kropp igjen. Heidi har holdt igjen en del hittil i sesongoppkjøringen og kjørt færre hardøkter enn de andre jentene så langt, forteller kvinnelandslagssjefen.

- Det har medført bedre humør og energi. For all del, hun har trent bra og presterer godt når hun først gir på, men Heidi har vært ekstra forsiktig i sommer og i høst. Det tror jeg hun skal fortsette med. Vi prøver å bli enige om at Heidi skal være ekstra forsiktig og ikke komme i form for tidlig.

- Sviktende motivasjon og tro på seg selv

Iversen håper Tour de Ski-dronningen fra Ytre Enebakk tar lærdom av forrige sesongs erfaringer.

- Forrige sesong vant hun Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt og var på mange måter verdens beste skiløper, men var likevel langt unna form i store deler av sesongen. Heidi burde kanskje tatt et avbrekk.

- Heidi mener det er utenomsportslige ting som ødela mer enn hard trening og for mange konkurranser. Kjenner du til det?

- Ja, det også har spilt inn i det totale bildet. I tillegg til hardt konkurranseprogram har utenomsportslige ting gitt en tung ekstrabelastning.

- Og det er privat? Vet du hva det gjelder?

- Nei, ikke sånn konkret, men Heidi har sagt at det er noe annet som har spilt inn. Jeg tror det handler om sviktende motivasjon og tro på seg selv når kroppen slutter å fungere. Når man er dårlig fysisk, blir man mer utrygg på seg selv, i dårligere humør og mentalt sliten. Man er rett og slett ikke i balansen. Totalen ble for stor.

Ole Morten Iversen hyller Weng for grepene hun har gjort.

Hyller Wengs disiplin

Han mener 27-åringen har vært ekstremt lojal mot planen.

- I sommer og i høst har Heidi vært ekstremt disiplinært til å følge planen vi har lagt. Det har imponert meg. Nå begynner jeg å kjenne igjen den Heidi vi har sett tidligere med godt humør og glimt i øyet.

- Hva er de konkrete grepene dere har gjort?

- Det handler om å få henne til å tro på seg selv, få overskudd og kroppen i balanse igjen. Heidi har roet ned på treningsbelastningen med mange færre hardøkter. I den vanlige årsoppbygningen til en sesong ligger nå Heidi et par måneder bak de andre. Hun trener mindre hardt og mindre totalt.

- Hun har trent mer I3 (intensitetssone 3) der de andre har trent I4 (intensitetssone 4). Det viktigste er at Heidi er positiv til planen. Under Toppidrettsveka fikk hun gode svar og en kropp som svarte overrasket bra. Det gjorde henne veldig glad.

- Bør Heidi gå Tour de Ski denne sesongen?

- Heidi kan godt gå Tour de Ski. Det viktige er å ta vekk litt av belastningen før touren og enda mer etter. Her vi vil råde henne til å gå færre skirenn.

Ulike tilnærminger

Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen er blant dem som har valgt en helt annen sesongplan enn Weng med langt færre renn. De mener det er viktig for å lykkes i mesterskap.

Caspersen Falla presiserer imidlertid at det ikke er sikkert at alle prioriterer mesterskap øverst.

Weng med to strake seirer i Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt er naturlig å tenke på i så måte.

- Det er ikke sikkert at alle sitt mål er å gjøre det best i mesterskap. Andre prioriterer kanskje Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt høyere. Det er mange ulike måter å tenke på. For min del kan jeg ikke gå så mange skirenn. Da blir jeg syk, sier Falla til Dagbladet.

Selv svarer Weng vagt når Dagbladet tar dette videre til forrige sesongs verdenscupvinner.

- Er å vinne verdenscupen og Tour de Ski like viktig for deg som å gjøre det bra i mesterskap? Du har jo lykkes på to av tre fronter?

- Ja, det kan du kanskje si. Jeg vet ikke helt. Jeg vil jo gjøre det bra også i mesterskap, sier 27-åringen fra Ytre Enebakk.

AVVISER SKYLD: Svenskene har gitt Heidi Weng skylda for svenske Charlotte Kallas stavbrudd under dagens 30 kilometer for kvinner. Weng avviser selv beskyldningene. - Jeg var ikke nær henne så det det gjorde hun rett og slett selv, sier Weng. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer