Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski: Heidi Weng falt, Ingvild Flugstad Østberg vant

Weng ville ikke ta imot Østbergs trøst etter fallet: - Hun er så irritert

I en heftig duell på oppløpet mellom Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg falt førstnevnte på uforklarlig vis og tapte viktige sekunder i Tour de Ski-sammendraget. Etter målgang ville ikke Weng la seg trøste av Gjøvik-jenta.

DRAMA: Heidi Weng falt på oppløpet i spurtduellen mot Ingvild Flugstad Østberg, som dermed vant igjen og økte ledelsen i Tour de Ski sammenlagt. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
DRAMA: Heidi Weng falt på oppløpet i spurtduellen mot Ingvild Flugstad Østberg, som dermed vant igjen og økte ledelsen i Tour de Ski sammenlagt. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Gårsdagens sprint blåste bort på dramatisk vis i et ekstremvær som flere av aktørene mente var livsfarlig. Dagens fellesstart i fristil holdt på å regne bort i enorme nedbørsmengder, men sammenlagtleder Ingvild Flugstad Østberg og de øvrige jentene kom heldigvis til startstrek i Oberstdorf.

I VM-løypene fra 2005 inntok Marit Bjørgen tronen som langrennsdronning for første gang med tre gullmedaljer for 13 år siden, hvor det historiske gullet på tremila var det store høydepunktet for Rognes-jenta.

I dag var to av Bjørgens arvtakere, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng, de største favorittene i tillegg til energiske og lynhurtige Jessica Diggins. Samtidig var Maiken Caspersen Falla en outsider med sine spurtegenskaper, om hun holdt følge i de ti kilometerne.

Weng irritert etter fallet

Sjelden har flere løpere vært samlet inn mot mål i kvinnelangrenn som i denne fellesstarten, men i den siste bakken rykket Østberg og fikk med seg Weng og Falla over bakketoppen.

Det gikk mot en råsterk norsk trippelseier, men så startet dramaet.

FORTVILTE: Heidi Weng var langt nede etter fallet i spurten. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
FORTVILTE: Heidi Weng var langt nede etter fallet i spurten. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån Vis mer

I spurten klarte Heidi Weng å falle for eget grep og gikk rett i bakken på oppløpet. Dermed kunne Østberg enkelt spurte inn til seier, mens Falla utnyttet Wengs uforståelige fall og kapret 2.-plassen. Krista Pärmäkoski takket og bukket og spurtet inn til den siste pallplassen.

- Det eneste som var da jeg kom i mål, var at jeg syns det var kjempeflaut. Det var kanskje det som var kjedeligst, at jeg syns det var flaut, sier Heidi Weng etter en lang pause i smørebussen etter løpet.

Hun forsvant rett ut av målområdet etter fallet, og snakket ikke med pressen før etter en knapp time.

I fallet røk viktige sekunder for Weng i sammendraget, ikke minst fordi hun gikk glipp av minst ti bonussekunder, eventuelt 15 om hun hadde vunnet spurten. Etter målgang var jenta fra Ytre Enebakk tydelig irritert og ville ikke snakke med Østberg etter det unødvendige fallet.

- Sånt er superkjedelig. Jeg prøvde å gå bort til Heidi etterpå, men jeg skjønner at hun er kjempeskuffet og lei seg, sier Flugstad Øsbterg til NRK.

- Det ble veldig dramatisk. Jeg er veldig glad for at det ikke var jeg som gikk i veien for, forteller hun videre.

Da Tour de Ski-lederen gikk bort til Weng for å trøste henne, valgte fjorårets vinner å forlate målområdet, i stedet for å ta imot Østbergs trøst. Irritasjonen var tydelig stor.

- Se her, Heidi vil ikke engang snakke med Ingvild. Hun er så irritert etter fallet. Ingvild ville vel bare trøste Heidi, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

- Der kan det hende Tour de Ski-sieren røk for Heidi.

Selv sier Weng dette om hvorfor hun ikke ville ta imot Østbergs trøst:

- Jeg hadde ikke tatt imot trøstende ord fra noen akkurat da jeg kom i mål. Da hadde jeg bare lyst til å få være i fred og tenke meg om noen ganger. Det må man få lov til noen ganger, for akkurat der og da var jeg veldig flau og syns det var litt kjedelig.

Det kritiske minuttet

ØKER: Ingvild Flugstad Østberg øker sammenlagtledelsen i Tour de Ski etter dagens etappe. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ØKER: Ingvild Flugstad Østberg øker sammenlagtledelsen i Tour de Ski etter dagens etappe. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Østberg ledet Tour de Ski-sammendraget 32 sekunder foran før Weng på dagens etappe, men det var likevel fjorårsvinner Weng som lå best an og Østberg som burde hente enda flere sekunder før avslutningsetappen.

Årsaken til det er at jenta fra Ytre Enebakk historisk sett er vesentlig bedre enn Østberg opp monsterbakken i Val di Fiemme. I fjor skilte det nøyaktig ett minutt mellom de to langrennsessene i Alpe Cermis-bakken i Wengs favør. I 2016 slo Weng Østberg med enda litt mer, nemlig 1.34 minutter.

Wengs fall i dag gjorde at Østberg økte sammenlagtledelsen til 57 sekunder ned til fjorårsvinneren. Dermed er differansen nesten nøyaktig det samme som styrkeforholdet var mellom de to sammenlagtfavorittene på avslutningsetappen i fjor.

- Jeg trenger mer forsprang om jeg skal vinne til slutt, men jeg tar alle sekundene jeg kan få. Det har vært en veldig god tour for meg. Da er det gøy å gå skirenn, sier Flugstad Østberg til statskanalen.

Dramatisk start

I regnværet i Oberstdorf knakk Heidi Weng staven tidlig, men fikk den raskt erstattet og tapte få plasseringer i kjølvannet av uhellet. Verre gikk det med Silje Øyre Slind da hun falt i en bratt utforkjøring sammen med russiske Natalja Nepryaeva.

- Hun russeren kjørt litt dårlig nedover og la seg over skiene mine. Det var i hvert fall slikt jeg oppfattet det, sier Øyre Slind til Dagbladet.

Den eneste reelle ikke-norske utfordreren i sammendraget, Jessica Diggins, hadde en av sine favorittetapper i dag og gikk offensivt i front og knappet noen få sekunder inn på Weng og Østberg på den innlagte spurten etter 5,7 minutter.

Det var likevel kampen om å komme først i mål som var viktigst. I den relativt lette løypa holdt verdens beste sprinter, Maiken Caspersen Falla, følge i likhet med over 20 andre utøvere i en uvanlig stor tetgruppe.

Derfor gikk det mot en sjelden massespurt i kvinnelangrenn, som vi først og fremst har sett tidligere i herrelangrenn, ikke minst i Petter Northugs storhetstid. I den siste bakken stakk imidlertid Østberg, Weng og Falla, før Weng falt i spurten.

Dermed vant Østberg foran Falla og Pärmäkoski. Gjøvik-jenta leder nå touren sammenlagt med nesten ett minutt. Diggins hadde en tung avslutning på løpet og tapte nye sekunder i sammendraget. Amerikaneren er nå rundt to minutter bak Østberg i sammendraget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!