KOMET: Alex Iwobi har herjer nå sammen med de store gutta i Arsenal, deriblant Alexis Sanchez. Foto: Scanpix
KOMET: Alex Iwobi har herjer nå sammen med de store gutta i Arsenal, deriblant Alexis Sanchez. Foto: ScanpixVis mer

Wenger forbauset over Arsenals nye superstjerne: - Jeg forventet det ikke

19 år gammel har Alex Iwobi slått gjennom.

(FourFourTwo): Den 19 år gamle nigerianeren Alex Iwobi har to mål og like mange målgivende på tre Premier League-starter for Arséne Wengers menn, og gjorde sin beste match mot West Ham sist helg.

Arsenal har utviklet en vane med å uventet introdusere unggutter for å redde sesongene deres. I fjor var det Hector Bellerin og Francis Coquelin som kom fra intet og ble viktige førstelagsspillere, og i 2015/2016 er det Iwobi.

Arséne Wenger har gradvis inkludert Iwobi i cupene, hvor den nigerianske midtbanemannen gjorde sin debut i det overraskende 3-0-tapet for Sheffield Wednesday i oktober. I tillegg har han startet fire av Arsenals fem FA Cup-kamper.

Det er imidlertid bare i det siste Wenger har gitt Iwobi muligheten fra start i Premier League. I løpet av hans tre kamper så langt, mot Everton, Watford og West Ham, har Iwobi bidratt med to mål og to målgivende. Utrolig nok er dette antallet høyere enn det Alex Oxlade-Chamberlain har klart i løpet av de to siste årene.

Banket West Ham Prestasjonen hans mot West Ham sist helg var eksemplarisk, spesielt i første omgang. Slaven Bilic overrasket med å mønstre en 3-4-2-1-formasjon, og West Hams defensive struktur var fryktelig. Høyre stopper James Tomkins og høyre vingback Michail Antonio hadde ikke noen relasjon overhodet, og Iwobi viste stor intelligens ved å drifte inn mellom de to fra sin venstre kant-posisjon.

Han skapte også Arsenals to mål i første omgang med to presise gjennombruddspasninger i den venstre kanalen. Den første var en enkel, men effektiv stikker i beina på Mesut Özil som satte ballen i det lengste hjørnet. Den andre var langt mer imponerende.

Idet han mottok ballen i mellomrommet vippet Iwobi ballen opp i lufta med sin første berøring. På den andre spilte han en delikat lobb over West Ham-forsvaret til Alexis Sanchez som omsatte pasningen i mål på sikkert vis. Det var et Arsenal-mål tatt ut av lagets egen lærebok.

Imponert Wenger Iwobi imponerer umiddelbart du ser ham på grunn av sin fart og direkte spillestil, men han har også vist en fantastisk forståelse for hvordan han skal posisjonere seg, etter å ha tidligere figurert på begge kantene og i midten.

Effektiviteten i så ung alder bør ikke undervurderes. Hans to scoringer og to målgivende på tre ligastarter er bemerkelsesverdig. I en alder av 19 år viser majoriteten av unge, offensive midtbanespillere glimt av storhet, men som oftest er de frustrerende å se på når de kommer på den siste tredjedelen. Så langt utvikler Iwobi seg langt raskere enn ventet.

- Det er overraskende å se hvor fort han har integrert seg i vår måte å spille på, sa Wenger etter 4-0-seieren over Watford.

- Han har jobbet sammen med oss siden sesongstarten og har vokst, fått mer selvtillit og hatt umiddelbar innflytelse da han har spilt. Han har dratt nytte av at han allerede kjenner alle og at de stoler på ham. Men jeg forventet ikke en slik effektivitet eller påvirkning fra ham i målprotokollene.

På rett sted til rett tid Iwobis evne til å finne nettet skyldes delvis at han uventet ble brukt på topp i en rekke kamper for Arsenals U21-lag på dette stadiet av forrige sesong. Chuba Akpoms lån til Nottingham Forest innebar at Arsenal ikke hadde en ren midtspiss de siste kampene av sesongen, så derfor ble Iwobi brukt i den posisjonen i stedet - nærmest som en nødvendighet.

Han scoret sju mål på fem kamper, og doblet dermed det totale antallet sitt for sesongen. Iwobi innrømmet at erfaringen endret mentaliteten hans og oppmuntret ham til å score flere mål på egenhånd i stedet for å bare se etter pasninger til de andre, selv om prestasjonen hans på Upton Park viser at han også har beholdt kreativiteten.

Iwobi har imponert med en serie av driblinger i trange posisjoner sentralt i banen. Delvis fordi han alltid mottar ballen sidestilt, ikke ulikt et annet akademiprodukt, Jack Wilshere. Han setter også opp farten umiddelbart etter at han har mottatt ballen og endrer retning for å komme seg fort bort fra motstandere. Oversikten over treffprosenten på pasningene hans viser også solide 84.

Få etablerte angripere er i stand til å skyte, drible og sentre på en effektiv måte, men Iwobi har vist kvaliteter på alle de tre områdene. Tiden vil vise om han sikrer seg en fast startplass neste sesong, men det er lenge siden Arsenal har produsert en så spennende offensiv spiller.