Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Wenger fryktet han gjorde en Nordtveit-tabbe

- Visste ikke om det var riktig eller galt å la meg gå, sier landslagsferskingen.

NY I TROPPEN: Håvard Nordtveit gjennomførte i dag sin første trening med A-landslaget, og følte seg godt tatt imot. - Spesielt siden Christian (Grindheim) er her. Med to fra Haugesund går det veldig bra, spøker han. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
NY I TROPPEN: Håvard Nordtveit gjennomførte i dag sin første trening med A-landslaget, og følte seg godt tatt imot. - Spesielt siden Christian (Grindheim) er her. Med to fra Haugesund går det veldig bra, spøker han. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det vakte oppsikt i fotball-Norge da selveste Arsene Wenger dukket opp på tribunen på Haugesund stadion en junidag i 2007, ens ærende for å se stortalentet Håvard Nordtveit ved selvsyn.

Noen dager senere skrev 16-åringen fra den lille bygda Vats i Rogaland under på en fireårsontrakt med storklubben og talentfabrikken Arsenal.

Nordtveit hadde ikke vært mange ukene i London før Wenger, med sin sterke forkjærlighet for talentutvikling, uttalte at han sjelden hadde sett en mer moden spiller for alderen enn den unge nordmannen.

Fire år senere står Håvard Nordtveit på sitt første pressetreff som norsk A-landslagsspiller, og Wengers beskrivelse er fortsatt treffende, selv om han har rukket å bli 20 år (fyller 21 21. juni).

Omkranset av journalister avleverte sindige og seriøse Nordtveit reflekterte og utfyllende svar på alt han ble spurt om, blant annet om hva som skjedde da han Arsenal solgte ham til Borussia Mönchengladbach ved nyttår.

Fortsatt noe ugjort Nordmannen fikk aldri sin førstelagsdebut for London-klubben i obligatorisk kamp. Likevel var Wenger usikker på om det var riktig å la ham gå. Nordtveit hadde da også et stående tilbud om kontraktsforlengelse han valgte å takke nei til.
 
- Wenger tok meg inn til kontoret sitt siste dagen min i Arsenal, og vi hadde en god prat. Han sa at jeg bare måtte slå på tråden hvis det var noe, og han ga klart uttrykk for at han ikke visste om det var riktig eller galt å slippe meg der og da, sier Nordtveit.

- Det han sa han likte ved meg, var profesjonaliteten og seriøsiteten, og at det sånn sett var en fryd å være manager for meg. Det er jo noe man tar med seg på veien videre. Det er alltid kjekt å vite at når noen nevner navnet mitt, er det positive ting som kommer opp, og ikke at jeg dro derfra med rykte som en uprofesjonell fotballsspiller. Jeg gjorde det beste ut av det, og i ettertid kan jeg iallfall ikke se tilbake på hvorfor jeg ikke gjorde det og det annerledes, men at jeg gjorde mitt beste, fortsetter han.

- Føler du likevel at du har noe ugjort i Arsenal?

- Så klart har jeg noe ugjort. Som fotballspiller har man lyst til å oppleve ting - ikke minst det vinne noe. Der har jeg noe å ta igjen. Jeg er bare 20 år, men vi får se. I første omgang gleder jeg meg til å starte sesongoppkjøringen i Borussia med blanke ark, og det å kunne gå ut på banen og «enjoy yourself», og ikke måtte ta tre poeng for å overleve, sier Nordtveit til Dagbladet, og tenker på bunnstriden laget hans var involvert i denne våren.

Da Nordtveit kom i vinterpausen lå laget på sisteplass. Til slutt berget de plassen etter kvalifisering mot Bochum, selv om han scoret et selvmål i den siste kampen.

Tett Arsenal-kontakt Nordtveit har fortsatt tett kontakt med sin gamle arbeidsgiver, selv om han ikke lenger er Arsenals eiendom, og da i fremste rekke sjefsspeider Steve Rowley, som han ser på som en farsfigur.

- Steve Rowley sender meg meldinger ukentlig, og han er ofte på Borussia Park når han har tid.  Da jeg var i Arsenal, var han en far for meg. Han tok vare på meg fra dag én. Jeg fikk en melding fra ham senest i for to dager siden hvor han skrev at jeg måtte ha lykke til på landslagssamlingen, kjøre på, og at bare jeg gjør det jeg  normalt sett gjør, så skal dette gå veldig bra, forteller Nordtveit.

- Jeg tror fortsatt jeg kan komme tilbake til åpne dører og hilse på gjengen dersom jeg er på besøk i London.

- Er dørene oppe også rent fotballmessig?

I TVIL: Arsene Wenger sa til Håvard Nordtveit at han ikke visste om det var en god eller dårlig avgjørelse å skille lag.Foto: SCANPIX/REUTERS/Marko Djurica
I TVIL: Arsene Wenger sa til Håvard Nordtveit at han ikke visste om det var en god eller dårlig avgjørelse å skille lag.Foto: SCANPIX/REUTERS/Marko Djurica Vis mer

- Wenger liker meg som type og fotballspiller, men mener at jeg trenger litt mer erfaring opp i toppen. Man vet aldri i fotball, det er små marginer. Uansett kunne jeg godt valgt å bli i Arsenal for å spille for reservelaget og trene med A-laget. Men jeg føler at man som ung fotballspiller blir bedre av å spille foran 40—50.000 mennesker hver helg. Da lærer man seg å prestere under press, sier 20-åringen.

- Blir ikke god i Norge Han rakk å få med seg en håndfull kamper i 1. divisjon for Haugesund før han gjorde Arsenal-spiller, og smakte også på Tippeligaen gjennom et opphold i Lillestrøm vårsesongen 2009.

Han mener imidlertid at norsk fotball hadde vært et sted å utvikle seg videre. Derfor har han ikke sett hjem siden han var på utlån i Nürnberg i 2009-2010-sesongen.

- Det jeg alltid har sagt til meg selv er at man alltid må spille på det høyeste nivået man kan klare å spille på. Jeg kunne sikkert ha vært i Lillestrøm og spilt og visst at jeg kunne spilt hver eneste helg. Men man blir ikke en god fotballspiller av det. Man må søke seg til et nivå man så vidt klarer, et nivå hvor man må yte 110 prosent hver eneste dag for å klare for å bli bedre. Man kan ikke være i en liga der man bare kan surfe igjennom dagene, sier Nordtveit til Dagbladet.

Omskolert Allsidige Nordtveit har lengst fartstid som midtstopper, men ble brukt på høyrebacken under Arsenals sesongoppkjøring i fjor. I Borussia Mönchengladbach har han måttet vende seg til en ny rolle.

- Jeg har spilt en del som defensiv midtbane. Det er litt annerledes enn å spille stopper. Man må løpe litt og bruke hodet mer, sier han.

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen utelukker ikke at A-landslagsdebuten kan komme nettopp i rollen hvor Henning Hauger er førstevalget.

- Det er godt mulig at vi får se ham. Han spiller jo i den «Henning-rollen» i det systemet vi har her nå, i 4-1-4-1 i klubben sin, men han har også spilt stopper, og i 4-4-2. Han har spilt bra over tid i Borussia. Vi har vært og sett, så det blir spennende med ham fremover, sier Drillo, som ikke kommer til å eksperimentere for mye med laget foran det som nå viser seg å være en viktig treningskamp mot Litauen med henblikk på FIFA-ranking og den nært forestående trekningen av VM-kvalifiseringen..

- Det blir endringer naturligvis, men ikke så mange som om dette hadde vært en vanlig treningskamp. Vi har imidlertid seks bytter, så det blir nok gjort, om ikke seks, så i hvert fall flere enn tre. Resultatet er blitt viktigere enn å spille folk i form, poengterer landslagssjefen.

GOD PLATTFORM: Håvard Nortveit mener tysk fotball gir ham den rette plattformen til å utvikle seg som fotballspiller.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
GOD PLATTFORM: Håvard Nortveit mener tysk fotball gir ham den rette plattformen til å utvikle seg som fotballspiller.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE Vis mer