URO I SPILLERGRUPPA: Arsene Wenger mener andre klubber enn Arsenal ville raknet etter alle problemene i sommer, der flere i spillergruppa ønsket å finne seg ny klubb. Foto:  AFP PHOTO/GLYN KIRK
URO I SPILLERGRUPPA: Arsene Wenger mener andre klubber enn Arsenal ville raknet etter alle problemene i sommer, der flere i spillergruppa ønsket å finne seg ny klubb. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRKVis mer

Wenger røper at «halve Arsenal» ville stikke i sommer

- De som drar til City, gjør det ikke for å vinne titler.

(Dagbladet): Til tross for sine meritter og et rykte som en av verdens beste managere, har Arsene Wenger måtte tåle masse spekulasjoner rundt egen framtid i Arsenal de siste månedene.

Noen få måneder inn i Premier League-sesongen virker en topp fire-plassering som det beste klubben kan håpe på. Men noe annet er kanskje ikke å forvente etter den kanskje verste sommeren Wenger har opplevd i løpet av sine 15 år i klubben - der han motvillig så Cesc Fabregas og Samir Nasri bli solgt (pluss Gael Clichy).

Og det kunne fort vært enda verre, for i en åpenhjertig intervju med den franske radiokanalen RTL røper 61-åringen at det var flere spillere som var klare for å stikke.

- Det var en veldig vanskelig sommer, fordi halve garderoben ønsket å dra. Du forbereder en sesong der du ikke vet hvem som kommer inn, spillerne som er der spør seg selv hva som foregår i klubben, du har en oppkjøringsturné i Asia - det var fryktelig vanskelig. At klubben er så ekstremt solid og samlet var det som reddet oss. Andre klubber ville garantert raknet under slike omstendigheter, sier han ifølge The Guardian.

- De dro for pengene
Lenge var Gervinho og Alex Oxlade-Chamberlain de to eneste spillerne Wenger greie å hente inn. Og med all respekt for de to, som begge er gode spillere og der særlig sistnevnte kan ha en stor framtid: Det var ikke akkurat fullverdige erstattere for de som dro.

Og da Arsenal tapte 2-8 mot Manchester United noen dager før overgangsvinduet stengte, var Wenger under enormt press for å skaffe forsterkninger. Det ble noe panikkpreget over det hele, da Mikael Arteta ikke engang rakk å gjennomføre den medisinske testen den siste kvelden.

I tillegg kom Per Mertesacker, Yossi Benayoun og Andre Santos. 

Men samlet sett er Arsenal utvilsomt svekket, og nylig uttalte den gamle midtbanestrategen Emmanuel Petit at salgene «dreper klubben». I intervjuet med RTL avviser Wenger at det er ønsket om å vinne titler som motiverte Nasri og Clichy til å forlate dem til fordel for Manchester City.

- Det er ikke problemet. Om du sammenligner det Manchester City har vunnet opp gjennom årene, med det Arsenal har vunnet, da går du ikke til Manchester City for å vinne titler. Spillere går til Manchester City fordi de betaler mye bedre enn Arsenal, sier Wenger.

TUNG PERIODE: Arsene Wenger har opplevd sin tyngste sesongstart i Premier League, med flere ydmykende tap. Nå mener han imidlertid klubben er på vei opp igjen. Foto:  REUTERS/Eddie Keogh
TUNG PERIODE: Arsene Wenger har opplevd sin tyngste sesongstart i Premier League, med flere ydmykende tap. Nå mener han imidlertid klubben er på vei opp igjen. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

Nå hører det med til historien at Arsenal ikke har vunnet et eneste trofé siden de flyttet fra Highbury til Emirates, mens City vant FA-cupen i mai og har enda høyere ambisjoner denne sesongen.

Wenger undervurderer ikke styrken til det nåværende City-mannskapet, men gjentar at det er pengene som har lokket spillerne dit.

- Se på Paris Saint-Germain. De har mer penger enn noen andre i Frankrike, og de topper ligaen. Det er alltid en finansiell logikk bak hvem som har suksess i ligaen. Om Barcelona og Real Madrid betalte en tredel av det de gjør i Malaga, ville spillere gå til Malaga. Sånn er det alltid, det er så enkelt. Når en spiller har valget mellom to klubber med likelydende ambisjoner, vil han gå til dem som betaler tre ganger så mye. Det er logisk, sier Wenger.

Skuffet over sesongen hittil
Arsenal har karret seg opp til 10. plass på tabellen etter helgas 2-1-seier over Sunderland. De er 12 poeng bak ligaleder City, 10 bak United, mens det er seks poeng opp til Newcastle på fjerdeplass.

Wenger minner om at de har måttet bygge opp en helt ny midtbane, ettersom Jack Wilshire er langtidsskadd og Fabregas og Nasri er vorte.

- Men vi er fortsatt skuffet over sesongen så langt, med tanke på hva som blir forventet av oss. Jeg tror likevel vi er på vei opp igjen. Problemet er at det går sakte å klatre på tabellen. Vi er ikke så langt bak fjerdeplassen. Men vi er for langt bak de to på topp, sier han.

FORSVANT: Samir Nasri, Gael Clichy og Cesc Fabregas fant seg nye arbeidsgivere i sommer. Foto:  (AP Photo/Tom Hevezi)
FORSVANT: Samir Nasri, Gael Clichy og Cesc Fabregas fant seg nye arbeidsgivere i sommer. Foto: (AP Photo/Tom Hevezi) Vis mer