Wenger tror topp fire er blitt topp seks

Regner med Villa og City.

NYE TOPPLAG: Arsenal-sjef Arsene Wenger advarer storklubbene mot å føle seg sikre på posisjonen i Premier League. Foto: AFP/ANDREW YATES
NYE TOPPLAG: Arsenal-sjef Arsene Wenger advarer storklubbene mot å føle seg sikre på posisjonen i Premier League. Foto: AFP/ANDREW YATESVis mer

(Dagbladet.no): De er Premier Leagues mektigste klubber, lagene som alltid kjemper om seriemesterskapet.

Manchester United, Chelsea, Liverpool og Arsenal er de såkalte «topp 4-klubbene». De er alltid i tabelltoppen, har de største stjernene og kan hvert år innkassere titalls millioner fra Champions League.

Det blir det snart en slutt på, tror Arsenal-manager Arsene Wenger.

Varer ikke evig
- Jeg har aldri trodd at topp 4 skal vare for alltid, sa Wenger under et veldedighetsarrangement i går kveld.

Wenger viser til statistikken, klubber har klart å kjempe seg inn før. Det skjedde seinest i 2004-2005-sesongen, da skjøv Everton ut byrival Liverpool.

- I løpet av de ti siste årene er det bare to lag som alltid har vært der, Arsenal og Manchester United. Liverpool har vært ute, Chelsea har vært ute. Da jeg kom hit var Newcastle i topp fire, så kom Leeds. Det er ikke alltid de samme lagene, sier Wenger til Daily Telegraph.

Nå føyer han til Manchester City og Aston Villa blant topplagene.

- Jeg tror det blir seks, med Aston Villa. Du kan ikke avskrive dem. De kollapset i de siste 12 kampene sist, men før det så ut som tittelkandidater.

Risiko å handle mye
City har handlet stjerner for en milliard kroner, og Wenger mener den sjeikeide klubben driver med økonomisk doping. Det vil si at de  bruker mer penger enn de tjener på klubbdriften.

Og franskmannen er skeptisk til at et nykomponert mannskap, uansett prislapp, skal slå til på direkten.

- Manchester City ser ut til å ha en veldig bra stall, kvalitetsmessig. Men noen ganger når du kjøper flere enn tre spillere så tar du en risiko. Noen ganger slår det til med en gang, noen ganger tar det noen måneder.

Canal Plus-kommentator Kenneth Fredheim er enig med Wenger i at City ser sterke ut, men forventer seg ikke at Mark Hughes' mannskap truer de etablerte topplagene om en Champions League-plass.

TRUSSEL: Wenger mener Aston Villa så ut som tittelkandidater forrige sesong. Foto: AFP/IAN KINGTON
TRUSSEL: Wenger mener Aston Villa så ut som tittelkandidater forrige sesong. Foto: AFP/IAN KINGTON Vis mer

- Jeg tror topp 4 blir topp 4, også neste sesong, sier Fredheim til Dagbladet.no.

Han regner i stedet City i en ny gruppe på fire lag bak de fire første, sammen med Villa, Everton og Tottenham.

City-fiasko
- Noe annet enn en Champions League er en fiasko for en klubb som City, når de får sånne ressurser. Jeg føler meg ikke trygg på at de slår seg inn i topp 4.

Som Chelsea har City blitt backet opp med milliarder fra en rik eier.

- Det er ikke bare å kjøpe en haug med gode fotballspillere, det har vi sett nok av eksempler av. Folk trodde Jose Mourinho gjorde det i
Chelsea, men sånn er det slett ikke. Han overtok et lag som allerede var bygget opp, og så foredlet han det, sier Fredheim.

Canal Plus-kommentatoren tror City også vil slite med høye forventninger, som kan bli enda tøffere å leve med dersom sesongstarten blir dårlig.

Press føler også Wenger, som var sarkastisk da han omtalte Arsenal-supporternes krav i går kveld.

Katastrofe uten dobbelseier
- Jeg føler at det som aksepteres er at Arsenal vinner både Champions League og ligagullet. Alt annet enn det blir sett på som en katastrofe, sier Wenger.

Fredheim tror i så fall på en katastrofe, for han er favorittlaget ingen favoritt før seriestart neste lørdag.

- Arsenal er en utfordrer, en dark horse. Jeg har skrevet noen kritiske blogger om Wenger, han må akseptere forventningene. Han har vunnet så mye med Arsenal at kravene kommer. Fire år uten trofeer er altfor mye, helt klart.

TRUSSEL: City kan få problemer med samkjøring av et lag, mener Wenger. Foto: EPA/Nick Wilkinson
TRUSSEL: City kan få problemer med samkjøring av et lag, mener Wenger. Foto: EPA/Nick Wilkinson Vis mer