TOK ANSVAR: Gervinho var arkitekten, Robin van Persie eksekutør da Arsenal fikk bortemålet de trengte for å finne roen på Stadio Friuli.Foto: SCANPIX/REUTERS/Giorgio Benvenuti
TOK ANSVAR: Gervinho var arkitekten, Robin van Persie eksekutør da Arsenal fikk bortemålet de trengte for å finne roen på Stadio Friuli.Foto: SCANPIX/REUTERS/Giorgio BenvenutiVis mer

Wenger vil ikke love nye spillerkjøp

Arsenal videre til Champions League etter sterk borteseier.

(Dagbladet): Udinese - Arsenal 1-2 (1-3 sammenlagt).

Arsene Wenger har knapt vært under større press i sine 15 år lange regjeringsperiode i Arsenal enn det han har vært denne sommeren - et press som bare har tiltatt i styrke etter at to av de største stjernespillerne har forsvunnet uten at navngjetne erstattere er hentet inn utenfra.

Bare timer før avspark kom bekreftelsen på at Samir Nasri hadde skrevet under for Manchester City, noe som bidro til å gjøre fallhøyden enda større foran returoppgjøret mot Udinese på Stadio Friuli i Udine.

Etter å ha sett Robin van Persie og Theo Walcott snu kampen og sikret Arsenal en plass i gruppespillet for 14. sesong på rad, forsøkte Wenger å avdramatisere betydningen av avansementet.

- Det er mange spørsmål rundt klubben. Hadde vi røket ut i kveld, hadde det blitt mye verre. Derfor var det veldig viktig at vi kom oss igjennom - ikke økonomisk, slik flere skal ha det til, men fordi vi ønsker å være med på høyeste nivå, sier Wenger.

- Jeg føler selvfølgelig lettelse, fordi vi hadde ikke lyst til å ryke ut. Men det handler også om stolthet. Vi kjempet med ryggen mot veggen, men responderte veldig bra i 2. omgang, fortsetter han.

Udinese-trener Francesco Guidolin erkjenner at mannskapet hans ikke hadde det som skulle til for å gi Arsenal kamp til døra.

- Vi må godta at vi ble slått ut av et bedre lag. Vi ga dem hard kamp og kan holde hodene høyt hevet, sier Guidolin.

Vil ikke love kjøp Med Champions League-billetten i baklomma og et innkjøpsbudsjett mange kan misunne ham, forventes det at Wenger må foreta seg noe før overgangsvinduet stenger ved midnatt om ei uke.

Likevel vil ikke Arsenal-sjefen love forsterkningene som utålmodige supportere etterlyser.

- Vi jobber veldig hardt, som jeg har sagt nå mange ganger. Men vi må ikke glemme at vi har mange spillere ute med skade også, så vi har mye å glede oss over. Det vil kanksje bli nye signeringer, men jeg kan ikke gi noen navn her og nå. Jeg skal uansett ikke lyve og si at vi kjøper noen i morgen, svarer franskmannen.

Slu rev Anført av en av de slueste angrepsrevene i europeisk klubbfotball, Antonio Di Natale, gjorde vertene også sitt for at de kritiske spørsmålene til Wenger etter kampen skulle bli flere og krassere.  

Arsenal hadde riktignok en 1-0 ledelse å gå på før de entret gresset i det nordøstre hjørnet av Italia for en kamp som ville bli helt avgjørende for hva slags sesong «The Gunners» kommer til å få, men den første kampen i London, ga indikasjoner til hvilken skade Udinese var i stand til å utrette med hakket mer presise avslutninger.

Etter 39 minutter viste Di Natale seg fra sin mest kliniske side da Giampiero Pinzi lempet ballen inn fra høyresida. Siste to sesongers «Capocannoniere» i Serie A hadde full kontroll på ball, oppassere og keeper og med en nydelig styrt heading, utlignet han Arsenals ledelse fra kampen på Emirates.

Da hadde han allerede en (riktig) annulering og et stolpetreff bak seg, noe som forteller en historie om at Arsenal tidvis levde farlig på Stadio Friuli før hvilen.

Samtidig var også Udinese-keeper Samir Handanovic bunnsolid i den andre enden de gangene han ble satt på prøve - først og fremst da Theo Walcott og Robin van Persie fikk en dobbeltsjanse på stillingen 0-0.

Skjebnesvanger straffebom Etter pause ble det imidlertid en annen historie. Italienske lag har sjelden for vane å imponere allerede i august, og kreftene begynte etterhvert å ta slutt hos et offensivt hjemmelag. Det straffet seg mot en rutinert motstander i kampform.

Ti minutter etter pause viste Gervinho hvorfor Wenger strakk seg langt for å hente ham fra Lille i sommer da han brøytet seg vei ned til dødlinja før han slapp ballen videre til en umarkert Robin van Persie på sju-åtte meter. Det var et hold den treffsikre nederlenderen ikke bommet fra, og dermed måtte Udinese score ytterligere to ganger for å gå videre.

Det tok imidlertid ikke mange minuttene før de kunne og burde fått det første da Thomas Vermaelen handset i eget felt. Avgjørelsen virket streng, men belgieren protesterte ikke da Olegario Benquerenca dømte straffespark.

Di Natale er fus i det meste i Udinese-laget, og tok naturligvis også ansvar fra ellevemeteren, bare for å se at Wojciech Szczesny vartet opp med et tigersprang, som langt på vei tok motet fra laget som ble nummer fire i Serie A i fjor.

Da Theo Walcott kontret inn 1-2 målet halvveis ut i annen omgang var kampen om avansement i realiteten avgjort, og den tilreisende delegasjonen fra Nord-London kunne puste lettet ut.

- Det var bare ett lag på banen i 2. omgang. Wojciech reddet straffesparket, som var veldig billig idømt, men vi spilte en fantastisk kamp i kveld. Vi viste at vi under press kan svare med å spille fin fotball, forbli rolige og konsentrerte og spille slik vi kan. Vi har stor tro på måten vi spiller på, sier Wenger.

Nå kan Arsenal lene seg tilbake og avvente morgendagens trekning av Champions League-gruppene hvor de vil være førsteseedet.