Heidi Wengs tunge høst

Wengs tårer presset fram da tankene gikk til bestemor. Slik holdes hun oppe av skijentene:
- Det har vært en tøff tid

Langrennsjentene står kanskje sterkere sammen enn noensinne. Det hjelper Heidi Weng (25) tilbake fra den tunge perioden.

MOTGANG OG MEDGANG: Øyeblikkene utenfor skisporet har tidvis vært tøffe for Heidi Weng, men i skisporet rapporteres hun å være i storform. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTGANG OG MEDGANG: Øyeblikkene utenfor skisporet har tidvis vært tøffe for Heidi Weng, men i skisporet rapporteres hun å være i storform. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Therese Johaug er ikke alene om å se på høsten 2016 som tøff og vanskelig. Heidi Weng startet sesongen med motivasjonsproblemer, men har jobbet knallhardt, trent mer enn noensinne og vist gryende form i sommer og høst.

Denne sesongen er hun en av de største favorittene. Likevel har høsten vært tøff for 25-åringen fra Ytre Enebakk - på det utenomsportslige plan. At Marit Bjørgen har kommet tilbake, har hjulpet mye. Men Johaugs dopingsak har likevel vært tung å fordøye.

I samme periode som Johaugs dopingsak nådde overflaten, gikk Wengs kjære bestemor, 91 år gamle Ruth Noomi, bort. Hun forlot verden 30. september. Familien har opprettet en minneside for bestemora, som Weng har snakket veldig varmt om tidligere.

- Det ble mye på en gang i løpet av kort tid. Thereses sak er så ufattelig trist. Jeg mistet også bestemoren min. Det har vært en veldig tung periode, forteller Weng og blir våt i øyekroken.

Det er like før tårene presser fram. Spørsmålene uteblir. Stillheten inntreffer.

Sportslig fremgang

Av empati skiftes tematikken til langt hyggeligere spørsmål for Weng.

- Roar Hjelmeset er imponert over hvordan du har gått fra å trene minst på landslaget til å være en av dem som trener mest. Hvordan har du klart å ta stegene på denne reisen?

- Jeg trener fortsatt ikke mest, men jeg har endret treningsopplegget. Jeg liker å variere og har gått over til mer rolige langkjøringer enn tidligere, forteller Weng til Dagbladet.

- Selv om sesongoppkjøringen startet litt trått, fikk jeg raskt motivasjonen tilbake i sommer. Da var jeg nesten i for god form. Det gikk egentlig for fort på mange av øktene, fortsetter hun.

- Heidi har trengt tid for seg selv

Summen av de tunge stundene gjorde at Weng ikke ble med på høydesamlingen til Val Senales. Der måtte også Maiken Caspersen Falla dra grunnet sykdom, mens suspensjonen holdt Johaug hjemme. Fra før er antall landslagsplasser kuttet. Plutselig var en stor gjeng kraftig redusert.

STÅR SAMMEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller hvordan de norske langrennsjentene gjør hverandre sterkere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STÅR SAMMEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller hvordan de norske langrennsjentene gjør hverandre sterkere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Heidi har trengt tid for seg selv. Det er bra at vi er en gruppe hvor man kan være seg selv og respektere og akseptere at vi er forskjellige og har ulike behov. Vi gjør hverandre sterkere, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

- Vi merker at vi har vært færre på samlinger i høst. I Val Senales ble det veldig mange forfall. Det er aldri gøy. Men på en måte er det en fordel at vi er færre. Vi får mye bedre tid til å jobbe med teknikk, og det er lettere å samle gruppa. Det er både fordeler og bakdeler.

Takker Bjørgen

Bare seks norske kvinner stiller til start i verdenscupåpningen i Kuusamo, all den tid Barbro Kvåle er syk. Det er et historisk lavt antall.

- Så få har vi aldri stilt med før. Vi må være enda mer tydelige og knallharde i prioriteringen av utøvere før jul. Etter jul åpner det seg litt, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Selv om de norske landslagsjentene er færre, står de kanskje sterkere sammen enn noensinne. Marit Bjørgens comeback har vært viktig i så måte.

- Marit er kapteinen vår. Det var hun også i fjor, selv om hun var borte, sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbadlet.

- Det er veldig tygghet i Marit. En ting er det hun presterer. Men som person er hun veldig samlende og raus. Hun bringer trygghet og ro inn i gruppa. Denne prosessen hadde vært mye vanskeligere for gruppa uten Marit. Hun er kapteinen. Det er godt å ha henne tilbake, supplerer Jacobsen.

- Ufattelig trist og skummelt

Det hjelper på Wengs trygghet. Høstens dopingsaker har likevel gjort henne skremt.

- Det er trist og tungt på flere måter. Det er så ufattelig trist og skummelt med Therese. Det kunne skjedd hvem som helst. Jeg har sendt henne en del meldinger. Vi er jo venninner, og venninner må ta vare på hverandre, forteller Weng, som legger til:

- Det er veldig godt å ha Marit tilbake på tur.

Samtidig omtaler hun seg selv som paranoid i kjølvannet av dopingsakene.

- Hvis jeg ser en halv Isklar-flaske, kaster jeg den. Jeg har blitt mer skjerpet. Hvis jeg har lagt fra meg drikkebeltet mitt, hiver jeg ut innholdet for å være på den sikre siden. Man vet aldri om noen har tuklet med ded eller om noen vil gjøre deg noe vondt, sier jenta fra Ytre Enebakk.

Ulike opplevelser

Weng fikk heldigvis gode svar på dagens økt på Beitostølen.

- Jeg hadde en veldig god økt i dag. Det hjelper med gode sportslige svar. Og jeg håper vi kan ha mer sportslig fokus fremover, forteller 25-åringen.

Ingvild Flugstad Østberg hadde ikke en like god opplevlse.

- Sesongoppkjøringen har vært bra, men på den siste hardøkten gikk det litt trått. Jeg stivna litt for lett. Men ellers har det sett bra ut. Jeg håper å ta et nytt steg i år og mener at jeg er både raskere og sterkere. Samtidig er det ikke gitt at jeg hopper opp på resultatmessig, for det kan jo henne konkurrentene også har blitt bedre, forteller Gjøvik-jenta.

- Ikke den med høyest selvtillit

Weng er trolig en av dem som kan bli enda sterkere denne vinteren. Nå håper hun på oppturer og gode øyeblikk både på og utenfor skisporet. Det vil i så fall være kjærkomment.

- Heidi er ofte litt pessimistisk og er ikke den med høyest selvtillit. Men etter mange gode løp i fjor - og ytterligere utvikling i år - tror jeg hun kan bygge selvtilliten videre, sier trener Roar Hjelmeset til Dagbladet.

- Heidi har trent mer enn i fjor og beveget seg fra den ene til den andre siden av skalaen. Før var hun den som trente minst på landslaget. Nå er hun blant dem som trener mest. Det er artig å se den utviklingen - at hun har klart å øke antall treningstimer år for år. Hun har tatt steg hele tiden, og jeg tror hun tar et nytt steg i år.