Werder-kjøp kan gi trøbbel

Hvis Werder Bremen kjøper Vålerenga, får de et problem den dagen begge lagene kvalifiserer seg til samme europacup. - Ut fra dagens regler kan de ikke delta i samme turnering, sier Thor Grønnerud i Fotballforbundet.

Dagbladet avslørte i går at den tyske storklubben ønsker å kjøpe seg inn i Vålerenga. Ingenting hindrer dem i å gjøre det, men skulle begge lagene kvalifisere seg til UEFA-cupen, fører dagens regelverk til at et av lagene må trekke seg.

Full åpenhet

- Vi er selvfølgelig klar over dette, og kommer i utgangspunktet ikke til å gå inn i en avtale der vi havner i den situasjonen. Vi har hatt jurister i gang for å se om det finnes et entydig svar på regelverket. Personlig tror jeg at det går an å finne en struktur som gjør e-cupdeltakelse mulig for både oss og det laget vi forhåpentligvis ender opp å skrive avtale med, sier Vålerenga-direktør Kjetil Siem til Dagbladet.

- Jeg synes jeg ser Kjetil Rekdal når Vålerenga kommer til e-cupen, og får beskjed om at vi må trekke oss på grunn av at et annet lag har aksjer hos oss. Da tror jeg han hadde snudd kjapt og kalt Vålerenga, og ikke NFF, for en verna bedrift, ler han.

VIF-direktøren ønsker full åpenhet rundt eierskapet hvis et oppkjøp fra Werder Bremen, eller en annen storklubb, blir en realitet.

- Det hadde jo ikke vært vanskelig å skjule Werder Bremens eierskap gjennom stråmenn og stråselskaper. Det vil vi ikke. Dessuten vet man jo ikke hvordan verden ser ut om tre år. Kanskje er reglene forandret da?

Betenkt

I tillegg til de juridiske fellene, finnes det også kontroversielle fotballpolitiske aspekter i Werder Bremens ønske om å kjøpe seg inn i Vålerenga. Stadig flere klubber søker samarbeid over grensene. I fjor høst innledet 1. divisjonsklubben Oslo Øst et samarbeid med Manchester United. Flere småklubber går med liknende planer og ambisjoner. Fotballpresident Per Ravn Omdal er ikke udelt begeistret over den nye trenden.

- Jeg kjenner ikke saken med Vålerenga og Werder Bremen godt nok til å uttale meg om den, men generelt vil jeg si at jeg er betenkt over at klubber ønsker å binde seg til eksklusive avtaler. Da foretrekker jeg mer åpne samarbeidsavtaler, sier Omdal til Dagbladet.