Werni skjelt ut i Sogndal

Rasisme finnes overalt, også blant Sogndal-fansen. Lillestrøm-backen Peter Werni (29) ble for noen år siden kalt «jævla svarting» under en kamp på Fosshaugane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg sto ved gjerdet og skulle ta innkast, da det var én som ropte «jævla svarting» til meg. Da var jeg så fokusert på spillet, at jeg glemte tilropet i kampens hete. Men situasjonen viser at rasisme finnes overalt. I hver kamp blir det slengt meldinger. Du hører dem bare ikke, sier Peter Werni til Dagbladet.

Han har mamma fra Ungarn og pappa fra Namibia, og er inne i sin tiende sesong som Lillestrøm-spiller.

- I løpet av de åra har jeg opplevd rasisme noen få ganger. Heldigvis har jeg aldri hatt problemer med det. Kanskje fordi alle tilropene har skjedd i forbindelse med fotballkamp. Hadde noen kalt meg «jævla svarting» i det sivile, ville det vært mye verre. Det har aldri skjedd meg, sier Peter Werni.

Apelyder

LSKs sørafrikanske keeper Emille Baron lukker også øra når han spiller fotballkamp. Likevel har han ikke unngått å høre apelyder når det har kokt som verst.

- Jeg har hørt apelyder når jeg har spilt i Bergen, og tror slik form for rasisme alltid vil finnes. Motstandersupporterne prøver alltid å psyke deg ut. For dem er det en del av spillet. Selv bryr jeg meg ikke om mishagsytringene. Gjør jeg det, mister jeg bare konsentrasjonen. Da har jeg tapt, sier Emille Baron mellom videoanalysen av søndagens 2- 2-kamp i Molde og restitusjonstreningen i går formiddag.

- Alltid mobbing

I likhet med klubbkamerat Peter Werni, skiller han klart mellom det som skjer i kampens hete på fotballbanen, og det som eventuelt måtte skje på gata etterpå.

- Det er verre om apelydene kommer på gata, enn under kampens gang. Mobbing på banen bryr jeg meg ikke om. Den vil alltid være der. Etter apelydene i Bergen, ringte Brann-supporterne for å be om unnskyldning, sier Emile Baron.

Bortsett fra Åråsen, synes begge de fargede Lillestrøm-spillerne at Brann Stadion er den morsomste banen å spille på.

OPPLEVER HETS: Både Peter Werni og Emile Baron har opplevd å bli rasehetset på norske baner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer