West Ham vinner bitter stadionstrid mot Spurs

Får flytte inn på den olympiske stadion etter gjensidig svertekampanje.

GÅR SEIRENDE UT: Engelske aviser skriver i dag at at komiteen som står ansvarlig for langsiktig planlegging, utvikling og forvaltning av det olympiske anlegget har bestemt seg for West Ham foran Tottenham. Dette er slik West Ham ser for seg at deres nye stadion med løpebaner vil se ut. Foto:  (AP Photos/West Ham United Football Club)
GÅR SEIRENDE UT: Engelske aviser skriver i dag at at komiteen som står ansvarlig for langsiktig planlegging, utvikling og forvaltning av det olympiske anlegget har bestemt seg for West Ham foran Tottenham. Dette er slik West Ham ser for seg at deres nye stadion med løpebaner vil se ut. Foto: (AP Photos/West Ham United Football Club)Vis mer

(Dagbladet): West Ham og Tottenham har kjempet en innbitt kamp på styrerommene om retten til å overta driften av OL-stadion i 2012.

Nå tyder alt på at førstnevnte går seirende ut av bataljen.

Så godt som alle de store avisene i England skriver i dag at The Olympic Park Legacy Company (OPLC) - som står ansvarlig for langsiktig planlegging, utvikling og forvaltning av det olympiske anlegget - har bestemt seg for West Ham.

Den endelige avgjørelsen tas riktignok av Londons borgermester Boris Johnson, kultur, media- og sportsminister Jeremy Hunt og kommunalminister Eric Pickles, men ifølge The Times (krever innlogging) og The Guardian er det høyst usannsynlig at de går mot innstillingen til OPLC.

Løpebaner er stridens kjerne
Det som ser ut til å vippe saken i West Hams favør er velviljen til løpebaner.

Der Spurs har vært klare på at de vil rive opp løpebanene og ombygge stadionet til en ren fotballarena (samtidig som de ville ruste opp det nåværende friidrettsstadionet i Crystal Palace), har West Hams trumfkort vært å frede dem og garantere en flerbruksmodell for både fotball, cricket, friidrett, motorsport og konserter.

Underveis i prosessen har begge parter forsøkt å sverte den andre etter beste evne.

West Hams viseformann Karren Brady har beskrevet det som økonomisk kriminalitet dersom Tottenham får grønt lys for å sende inn bulldosere bare uker etter at OL er over, for å rive ned store deler av et anlegg skattebetalerne har betalt 500 millioner pund for.

Tottenham har på sin side hevdet at West Ham innerst inne ønsker å kvitte seg med løpebanene på lengre sikt - så fort de kan si at flerbruksløsningen ikke er økonomisk forsvarlig lenger. Spurs har pekt på at de store avstandene fra tribunen til gressteppet - 45 meter på det nærmeste - vil føre til at publikum vil vende dem ryggen.

- Dere kan regne dere som døde
The Guardian skriver at fem punkter har vært sentrale i konkurransegrunnlaget. Disse har blant annet handlet om fleksibel bruk av stadion der lokalbefolkningen har stor tilgang til anlegget.

Flere aviser melder samtidig at også andre hensyn har blitt tatt - og da særlig med tanke på løftene som ble avgitt da London sikret seg OL.

Der ga man sitt ord på en folkelig etterbruk av stadion, og løperlegenden Sebastien Coe er blant dem som har advart mot at Englands rykte som friidrettsnasjon vil bli ødelagt dersom Spurs vinner fram.

Dette inntrykket støttes opp av uttaleser framsatt av presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Lamine Diack.

- Dere kan regne dere som døde. Dere er ferdige, sa hun i et BBC-intervju.

Truer med retten
Spørsmålet er likevel om risikoen for West Ham er enda større ved å gå motsatt vei av utviklingen internasjonalt, der trenden i stadig større grad har vært å gå vekk fra arenaer med løpebane.

Ifølge The Guardian kommer OPLC til å forsikre seg mot at West Ham gjør slik Tottenham spår, og fjerner løpebanene når ting har roet seg om noen år.

Både Spurs og West Ham har varslet at de vil ta ned kapasiteten på stadion fra 80 000 til 60 000. Tottenham har klart størst publikumsappell og økonomiske muskler, men West Ham hevder de likevel vil være i stand til å trekke nok tilskuere.

De har også fått lånegarantier på 40 millioner pund fra Newham kommune, mens de fra før er garantert 35 millioner pund fra OL-budsjettet og beregner å hente 20 millioner pund fra salget av sin nåværende hjemmebane Boleyn Ground.

OPLC møtes igjen i morgen og vil da komme med en offisiell anbefaling. Men lekkasjene sier altså at valget allerede er tatt, uten at siste ord trenger å være sagt av den grunn.

Tottenhams styreformann Daniel Levy har varslet at han kommer til å ta saken til retten dersom de taper, fordi han mener West Hams prosjekt ikke holder vann.

TAPER: Tottenham måtte flyttet fra Nord-London til Sørøst-London om de hadde vunnet. Kanskje er supportere likeglade for at de nå ser ut til å bli værende på White Hart Lane. Foto: (AP Photo / Tottenham Hotspur FC)
TAPER: Tottenham måtte flyttet fra Nord-London til Sørøst-London om de hadde vunnet. Kanskje er supportere likeglade for at de nå ser ut til å bli værende på White Hart Lane. Foto: (AP Photo / Tottenham Hotspur FC) Vis mer