Widvey i WADA-møte: - Situasjonen er totalt uakseptabel, og det må vi gjøre noe med

Mener at WADA må vise handlekraft etter dopingrapporten.

I WADA-MØTE: Kulturminister Thorhild Widvey sier til NTB at Verdens antidopingbyrå (WADA) må vise handlekraft overfor dem som prøver å jukse gjennom dopingbruk. Foto: Scanpix
I WADA-MØTE: Kulturminister Thorhild Widvey sier til NTB at Verdens antidopingbyrå (WADA) må vise handlekraft overfor dem som prøver å jukse gjennom dopingbruk. Foto: ScanpixVis mer

Kulturminister Thorhild Widvey sier til NTB at Verdens antidopingbyrå (WADA) må vise handlekraft overfor dem som prøver å jukse gjennom dopingbruk.

Hun sitter i styret i den internasjonale organisasjonen og er på vei til styremøte i amerikanske Colorado Springs. Der møtes de styrevalgte WADA-representantene tirsdag og onsdag, og toppsaken blir selvsagt den uavhengige rapporten WADA offentliggjorde mandag for en uke siden.

- Vi kommer selvsagt til å bruke mye tid på den rapporten, og jeg forventer å få enda flere detaljer rundt de forholdene som er beskrevet. Vi kommer nok også til å bruke en del tid på å behandle saken med det stengte laboratoriet i Moskva, forteller Widvey til NTB i telefonen fra USA.

Tidligere WADA-sjef Dick Pound ledet utvalget som via rapporten kunne avsløre utstrakt doping i russisk idrett. Det var ikke bare snakk om dopingmisbruk med røtter inn i statsapparatet, men også hemmeligholdelse av positive prøver i tillegg til ødeleggelse av prøver for å kvitte seg med bevis.

Alvorlig - Det som kom fram i rapporten og som gjelder Russland, var veldig alvorlig. Det var skremmende konklusjoner i utvalgets rapport. Situasjonen er totalt uakseptabel, og det må vi gjøre noe med, sier Widvey.

- Det gjelder for oss i WADA å vise handlekraft, både overfor myndigheter og idretten selv. Derfor er det satt ned en disiplinærkomité i regi av WADA som skal se på alle forholdt rundt det stengte laboratoriet i Moskva, legger hun til.

WADA må finne ut hvor russiske dopingtester skal sendes og testes, og det må også vurderes og tas stilling til om Moskva-laboratoriet skal nektes WADA-lisens for godt.

- Idretten har utestengt Russland midlertidig fra sine aktiviteter. Det legger ikke vi oss borti, for vi jobber på de områdene vi kan kontrollere. Det gjelder antidopingarbeidet, forklarer den norske kulturministeren.

- For oss er det viktig å jobbe for at de russiske antidopingsystemene er slik at jobben som gjøres på dette området er trygg og pålitelig, sier hun videre.

Utrygghet Thorhild Widvey er ganske ny i WADA-styret, men hun ønsker mer enn noe å vise handlekraft, for det er jo ikke sikkert at det stopper med Russland. Allerede har søkelyset vært satt på kenyansk idrett, og en WADA-rapport forteller også om kaotiske og uholdbare tilstander i Afrika-lekene.

- Vi i WADA må jobbe for å bekjempe juks med alle midler. Vi må være harde og fatte klare beslutninger som er slik at alle som driver med juks og doping skal føle seg så utrygge og usikre som mulig, sier en entusiastisk Widvey til NTB.

Hun sier også at hun er like sjokkert og overrasket over det som er kommet fram den siste uken som alle andre.

- Situasjonen er totalt uakseptabelt. Den krever tiltak og handling fra oss i WADA, konkluderer det norske styremedlemmer i Verdens antidopingbyrå.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram