SNAKKER UT: Bradley Wiggins snakker ut i et intervju med BBC. Foto: Alex Whitehead (©TDWSport.com)
SNAKKER UT: Bradley Wiggins snakker ut i et intervju med BBC. Foto: Alex Whitehead (©TDWSport.com)Vis mer

Wiggins: - Pappa smuglet dop i bleiene mine

Slik langet Tour de France-vinnerens far dop.

(procycling.no): Da Bradley Wiggins var to år, forlot hans australske far Gary familien.

Moren Linda med seg sin sønn hjem til Storbritannia fra Belgia. Wiggins' far var en tidligere banesyklist og rusmisbruker.

De hadde liten kontakt før Wiggins ble 18 år, da de startet å prate over telefon. Wiggins forteller at det var helt avgjørende for sykkelkarrieren at hans far ikke var tilstede under oppveksten.

- Hvis han hadde vært tilstede under oppveksten, hadde jeg aldri blitt en syklist, fordi han hadde vært så masete og kritisk til meg, sier Wiggins til BBC.

Wiggins forteller videre at faren ikke forsto alt ansvaret som følger med når man skal oppdra et barn. Faren hadde store problemer med rusmisbruk.

Han brukte blant annet Tour de France-vinnerens bleier til å smugle amfetamin, ifølge moren. I 2008 døde han 55 år gammel.

- Han gikk på litt av hvert. I gamle dager var det amfetamin og speed. Kallenavnet hans var «Doc». Han både brukte og solgte narkotika. Min mor hadde noen gode historier om folk som kom på døra for å kjøpe narkotika fra han.

- Mamma ofret alt for meg
Etter at faren forsvant var morens støtte helt avgjørende. Uten hennes hjelp, både finansielt og emosjonelt, hadde Bradley sannsynligvis aldri fått oppfylt drømmen sin.

- Hun var vanvittig sterk mentalt, og jeg tror hun levde kun for meg på det tidspunktet. Det eneste hun ville var at jeg skulle følge drømmene mine.

Siden Linda var villig til å ofre alt for at Bradley kunne oppnå drømmen, fikk det konsekvenser. Hun kjørte seg nesten personlig konkurs for å kjøpe utstyr.

- Hun hadde på et tidspunkt nesten 50 000 pund (snaut 600 000 norske kroner) i gjeld for å finansiere karrieren min. Jeg passer på henne nå, men hun er ikke en person som forventer å få noe tilbake. Hun er bare fornøyd og stolt over at jeg har vært gift i 12 år og har to barn.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

Overrasket over manglende penger etter OL-gull
Bradley Wiggins ble olympisk mester for første gang under Athen-lekene i 2004. Da vant han forfølgelsesrittet på bane som andre brite gjennom tidene. Etter lekene ble det alt annet enn gull og grønne skoger for Wiggins.

- Jeg trodde folk ville løpe ned døren min med sjekker på millioner av pund. Jeg hadde en enorm skyldfølelse over at jeg var olympisk mester og ikke kunne betale regningene mine. Jeg ble deprimert av hele greia. Et olympisk gull levde ikke opp til forventningene mine. Dette var i august. Da min første sønn ble født i mars, følte jeg måtte bidra med noe. Jeg skulle ikke være en like dårlig far som min egen.

Ville ikke bli adlet
Bradley Wiggins ble adlet som ridder i dronningens nyttårsliste for 2013. Han fikk da rett til å føre tiltaleformen «Sir» foran navnet sitt. Wiggins forteller at han lenge tvilte på om han ville akseptere å bli adlet.

- Jeg har aldri sett på meg selv som en «Sir». Jeg fortalte bestemor at jeg kom til å avslå. Hun fortalte meg at jeg måtte akseptere, bestefar ville reist seg i graven om jeg hadde avslått.

Ordene fra bestemoren fikk Wiggins til å tenke, men det var en av hans musikalske helter, Paul Weller, som overbeviste han.

- Han ga meg et nikk, da vi snakket om det hos skredderen. Han sa at det var annerledes for idrettsutøvere. Idet han sa det, ble jeg overbevist.

Vil sette verdensrekord
Wiggins lader nå opp mot timesrekordforsøket. Den 7. juni skal han forsøke å slette Alex Dowsetts rekord. Den lyder på 52,937 kilometer. Wiggins har selvtilliten i orden og tror at han kan slå sin landsmann og tidligere lagkamerat i Sky.

- Jeg ville aldri forsøkt meg om jeg ikke hadde hatt troen. Dette er utfordringer som alltid har pushet meg mot nye grenser. Jeg skal bare gjøre et forsøk, og da er det alt eller ingenting.

ØKONOMISK SMELL: Den økonomiske oppturen Bradley Wiggins forventet, kom aldri etter OL-suksessen i Athen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
ØKONOMISK SMELL: Den økonomiske oppturen Bradley Wiggins forventet, kom aldri etter OL-suksessen i Athen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer