WADA-lekkasjer:

Wiggins benekter «dopingdoktor» ga ham ulovlig steroid

Den tidligere Tour de France-vinneren klargjør sprøytebruk etter WADA-lekkasjer. 

I HARDT VÆR: Bradley Wiggins forsvarer seg etter at hans medisinske data er blitt lekket av russiske hackere. Her avbildet før Tour of California i 2014. FOTO: Doug Pensinger/Getty Images/AFP
I HARDT VÆR: Bradley Wiggins forsvarer seg etter at hans medisinske data er blitt lekket av russiske hackere. Her avbildet før Tour of California i 2014. FOTO: Doug Pensinger/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(procycling.no): Bradley Wiggins nekter for at den kontroversielle, belgiske legen Geert Leinders var involvert i beslutningen om å søke tillatelse til å bruke en ulovlig steroid under UCIs terapeutiske fritaksordning (TUE) i oppkjøringen til Grand Tours.

Wiggins’ bruk av triamcinolon – samme stoff Lance Armstrong testet positivt for under Tour de France i 1999 – ble avslørt da russiske hackere publiserte medisinsk data de hadde stjålet fra databasene til Verdens antidopingbyrå (WADA) forrige uke. Wiggins brukte steroidet for å behandle allergier og astma.

Leinders jobbet med Team Sky i 2011 og 2012, og ble i fjor utestengt på livstid for sitt engasjement i dopingprogrammet til det nederlandske Rabobank-laget i perioden 2002 til 2009.

Tour de France-vinneren fra 2012, Wiggins, bedyret i sin egen biografi fra samme år at han etterlevde sykkelsportens universelle sprøyteforbud, trass i triamcinolon-injeksjonene før Tour de France-utgavene i 2011 og 2012, samt en tredje injeksjon like før Giro d’Italia i 2013.

– Brad har ingen direkte koblinger til Geert Leinders, skriver en talsmann for Wiggins i en pressemelding.

Den 36 år gamle briten var Team Sky-rytter i perioden 2010 til 2015, og sykler nå for kontinentallaget WIGGINS.

– Leinders var «ritt-doktor» for Team Sky i en kort periode og var således til stedet på ritt for å behandle skader som forkjølelse, blåmerker etc. Leinders har ingen del i Brads TUE-søknad; medisinske vurderinger av Brad fra 2011 til 2015 ble håndtert av Team Skys offisielle lege, og ble verifisert av uavhengige spesialister i henhold til WADA, UCI og BCs (British Cycling) retningslinjer.

– Brads nevning av sprøyter i boken i 2012 var en referanse til den historiske og ulovlige praksisen av intravenøse injeksjoner av prestasjonsfremmende midler, som var gjenstand for lovendring av UCI i 2011.

– Triamcinolon-injeksjonen som er referert til i Wada-lekkasjene er en intramuskulær behandling for astma og er fullt godkjent av sportens styrende organer. Brad står ved sin uttalelse om bruk av ulovlige, intravenøse injeksjoner.

Falske resepter

Leinders ble avskjediget av Team Sky i 2012, da det amerikanske antidopingbyrået USADA avslørte belgierens ulovlige aktiviteter hos Rabobank, gjennom sin omfattende etterforskning av Lance Armstrong. Påfølgende etterforskninger hos danske og nederlandske antidopingmyndigheter sørget for at Leinders ble utestengt på livstid.

Forhenværende Rabobank-rytter Michael Rasmussen har tidligere forklart hvordan Leinders skaffet han falske resepter han trengte for å få innvilget terapeutiske fritak hos UCI og Wada for ulovlige stoffer.

– (…) Dr. Leinders var den som tok seg av det problemet, heter det i Rasmussens vitneforklaring til USADA.

Den danske eks-rytteren pekte på at Leinders brukte triamcinolon og det nært beslektede kortison til å bedre restitusjon, økte utholdenhet og stimulere vekttap, uten at rytterne mistet kraft.

I sine konklusjoner advarte også CIRC-rapporten om misbruk av såkalte kortikosteroider, som et middel for å slanke ryttere. I den UCI-lisensierte rapporten bemerket en anonym laglege at ryttere kan gå ned «fire kg på fire uker», og dermed «forbedre kraft/vekt-forholdet med opp til sju prosent».

Moralsk gråsone

Chris Froome, Team Skys nåværende kaptein, var også blant utøverne som fikk sine medisinske data lekket via de russiske hackerne kalt «Fancy Bears». Den triple Tour de France-vinneren, som har søkt TUE to ganger i sin karriere, tok til motmæle i spaltene til den skotske avisen The Scotsman:

– Jeg har åpent diskutert mine TUE med media, og har ingen betenkeligheter etter at lekkasjene nå bekrefter mine uttalelser. I løpet av mine ni år som profesjonell har jeg to ganger behøvd en TUE for astma, sist i 2014, sier Froome.

Såkalte TUE-fritak kan utstedes til utøvere som har en sykdom eller tilstand som krever bruk av medisiner som er på WADAs forbudtlist.

Den anerkjente journalisten David Walsh – forfatteren av «Inside Team Sky» og primus motor i avsløringen av Lance Armstrong – konkluderte med at Sky har gitt Wiggins triamcinolon-injeksjoner som et preventivt grep, og ikke etter at han har blitt syk eller preget av allergier.

I søndagsutgaven av The Times skriver Walsh at laget kjent for sin nulltoleranse-policy, og «som vil bli sett på som hvitere enn hvitt, har operert i en gråsone. Det de gjorde var lovlig, men ikke rett».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer