Wiggins erobret tempotronen

Den regjerende verdensmesteren var sjanseløs.

 SLO KONGEN:  Bradley Wiggins klarte overraskende nok å slå tempokongen Tony Martin, og er dermed den nye verdensmesteren. Foto: Ezra Shaw/Getty Images/AFP
SLO KONGEN: Bradley Wiggins klarte overraskende nok å slå tempokongen Tony Martin, og er dermed den nye verdensmesteren. Foto: Ezra Shaw/Getty Images/AFPVis mer

PONFERRADA (procycling.no): Bradley Wiggins (Team Sky) erobret tempotronen fra den tidligere verdensmesteren Tony Martin (Omega Pharma - Quick Step) da han knuste tyskeren i dagens tempo-VM.

Dermed tok briten sin første verdensmestertittel på landeveien, mens Martin ikke klarte å vinne sin fjerde tittel på rad.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg visste da jeg kom her at jeg hadde formen. Da jeg så løypen skjønte jeg at om jeg skulle klare å slå Tony igjen, måtte det være på en slik løype, sier Wiggins i seiersintervjuet vist på Viasat.

- Året har vært litt opp og ned, jeg kom ikke med til Tour de France. Jeg dediserer denne seiren til familien, som måtte holde ut med meg hele sommeren. Dette er mitt siste verdensmesterskap, og jeg fullførte med en gullmedalje, sier han.

Bronsemedaljen gikk til stortalentet Tom Dumoulin (Giant-Shimano).

Nordmennene hadde en relativt tung dag på sykkelen, og ingen av de klarte å blande seg i toppen.

-Nytt for meg
Det ble en grei gjennomkjøring for Vegard Breen (Lotto-Belisol), som ble beste nordmann i dag på en 45. plass.

24-åringen kjører sitt første år som sykkelproff, og fullførte nylig treukersrittet Vuelta a Espana. 

- Er leggene fortsatt stive etter vueltaen?

- De er nok kanskje litt stinne fortsatt, men det gikk egentlig bedre i dag enn forrige gang jeg kjørte på temposykkelen, så alt i alt er jeg fornøyd, sier Breen til procycling.no like etter målgang. 

- Du er førsteårsproff og har hatt en lang, god sesong, begynner du å bli sliten?

- Ja, jeg har vært sliten nå etter vueltaen, men tror ikke det har vært noe mer enn hva som er vanlig. Det har bare vært nytt for meg, og jeg ser frem til å bli ferdig med sesongen. Men jeg har lyst å avslutte med stil, så det var godt å få en litt bra opplevelse i dag før jeg skal ta fatt på de siste rittene.

Nerver stoppet Borgersen
Den andre nordmannen til start, Reidar Borgersen (Team Joker), var det knyttet større forventninger til.

Den tidligere skøyteløperen så ut til å være i rute fra start, og la seg inn på en foreløpig åttendeplass ved første mellomtid. 

Ved andre passering falt han derimot helt ned til tjuendeplass, og virket dermed til å være sjanseløs på det uttalte målet om en topp 20-plassering.

I mål kjørte han inn til en 32. plass, hele fire og et halvt minutt bak den daværende lederen.

- Det var ingenting som fungerte. Jeg vet ikke, rett og slett. Jeg åpnet ikke for hardt, men det var for hardt likevel, og jeg stivnet fullstendig, sier Borgersen til procycling.no.

- Ga du litt opp på slutten? 

- Det var ingenting igjen. Når jeg ser at jeg trår 100 watt under det jeg skulle gjort, så er det ikke så lett å ta ut alt.

- Hva kan forklaring være?

- Nerver, tror jeg. Jeg sprakk. Det var så langt unna at...jeg lå på 350 watt, så det var 70 under det jeg gjorde da jeg satt norgesrekorden, sier den norske tempomesteren, som nylig satt norsk timesrekord på tempo.

Sekundstrid
Wiggins tok som ventet ledelsen på første mellomtid, men gleden var kortvarig. Martin slo den tiden med fire sekunder, og alt lå til rette for en ny temposeier for den regjerende verdensmesteren.

Briten klarte derimot å øke farten, og ved neste mellomtid var plutselig stillingen snudd om. Nå lå Martin 3 sekunder bak Wiggins. 

Trenden fortsatte, og Martin tapte ytterligere til sin britiske konkurrent frem til siste passering, hvor han lå 9 sekunder bak den tidligere Tour de France-vinneren. 

Det var også tett i bronsekampen bak de to gigantene. Lenge lå unggutten Rohan Dennis (BMC) best an, men australieren sprakk mot slutten.

Vasil Kiryienka (Team Sky) hadde disponert løpet bedre og lå lenge an til bronsemedaljen, men medaljen glapp akkurat for hviterusseren da Tom Dumoulin (Giant) leverte en strålende avslutning og slo Sky-rytteren med syv sekunder.

Da Wiggins passerte målstreken var han 40 sekunder foran nederlenderen. 34-åringen la seg ned på bakken, totalt utslitt, mens han ventet på Martins målgang.

Den tidligere tempokongen klarte ikke å slå briten, og gikk over målstreken 26 sekunder bak den nybakte verdensmesteren. 

Alle øvelser fra VM i Ponferrada vises direkte på Viasat Sport, Viasat 4 eller strømmetjenesten Viaplay.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.