HISTORISK: Drapert i «Union Jack» kunne Amy Williams motta publikums hyllest som Storbritannias første gullvinner i vinter-OL på 30 år.Foto: SCANPIX/REUTERS/Pawel Kopczynski
HISTORISK: Drapert i «Union Jack» kunne Amy Williams motta publikums hyllest som Storbritannias første gullvinner i vinter-OL på 30 år.Foto: SCANPIX/REUTERS/Pawel KopczynskiVis mer

Williams tok Storbritannias første gull i vinter-OL på 30 år

Desiree Bjerke satte karrierepunktum.

|||OL-finalen ble siste reise nedover isen i 136 km/t med hodet først for Desiree Bjerke (38). Dermed er skeletonmiljøet i Norge historie.

Veteranen setter bort brettet for godt etter å ha endt tredje sist på resultatlisten natt til lørdag norsk tid. Bjerke har fått godt med fart på brettet, men langt fra nok, til å nå målsettingen om en topp-ti-plassering.

Bjerke var ikke i nærheten av å matche forrige OL-opptreden og niendeplassen fra Torino. Hun var på fjerde sist etter to omganger. Hun falt ned to plasser med en dårlig tredje omgang, men klatret en plass til 18.-plass med en respektabel avslutningsomgang.

Seieren gikk til Amy Williams, som ble første britiske vinner i olympiske vinterleker på 30 år. Hun seiret over halvsekundet foran tyske Kerstin Szymkowiak. Anja Huber, også hun fra Tyskland, tok bronsen.

Bjerke endte 6,72 sekunder bak Williams etter fire omganger.

Bitt av farten- Jeg gir meg etter OL-finalen. Det bestemte jeg for en stund siden, sa Desiree Bjerke til NTB fredag.

SETTER KARRIEREPUNKTUM: Desiree Bjerke har vært synonymt med skelton i Norge. Nå når 38-åringen setter karrierepunktum, forsvinner sporten fra kartet i Norge.Foto: Heiko Junge / Scanpix
SETTER KARRIEREPUNKTUM: Desiree Bjerke har vært synonymt med skelton i Norge. Nå når 38-åringen setter karrierepunktum, forsvinner sporten fra kartet i Norge.Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Hun startet karrieren i 1996 ved å delta i en konkurranse i trimmagasinet Shape Up. Tre jenter kastet seg på utfordringen om å skli ned akeanlegget i Hunderfossen, og Bjerke var raskest.

Siden har kråkerøyjenta vært bitt av farten og spenningen.

Som Norges eneste profesjonelle skeletonkjører.

Med Bjerke forsvinner også sporten fra kartet i kongeriket.

Akeanlegget i Whistler, der georgianske Nodar Kumaritashvili (21) mistet livet på OLs åpningsdag, regnes som verdens råeste og farligste.

- Det er den vanskeligste banen jeg har vært borti. Men den er ikke farlig for oss. I skeleton når man ikke fullt så stor fart som akerne gjør. Men hadde man vært helt fersk og satt utfor her, ville det neppe gått lenger enn til sving fire. I Hunderfossen kommer man til mål, men ikke her, slo 38-åringen fast.

(NTB)