Wilson Kipketer legger opp

Verdensrekordholderen på 800 meter, Wilson Kipketer, meddelte i går at han legger opp.

Wilson Kipketer er mannen Vebjørn Rodal kjempet mot i alle år. 32-åringen har ikke løpt i år. Motivasjonen har vært dårlig siden han mislyktes under Aten i fjor. Der ble det bronse. OL-gullet han manglet i premiesamlingen gikk til russeren Juri Borzakovskij.

I april sa Kipketer til TV 2 i Danmark at han ønsket å avslutte karrieren under EM i Göteborg neste år. Det var der han vant sitt første VM-gull i 1995.

Men i går kom kontrabeskjeden. Kipketer, som bor i Monaco, kom på besøk til Det internasjonale friidrettsforbundet og ba om å bli intervjuet om beslutningen sin.

-  Jeg bestemte meg egentlig etter Aten, men det var bare noe jeg tenkte privat. Jeg måtte innstille meg mentalt på at jeg ikke skulle løpe igjen. Dette er første gang jeg er klar for å snakke om det, sier mannen som løp på 1.41,11 i 1997.

Kipketer har sju av de ti beste 800-meterløpene gjennom tidene. Seks av disse løpene løp han i 1996 og 1997. Vebjørn Rodals 1.42,58 fra OL i Atlanta i 1996 er nummer 23 på lista over de raskeste 800-meterløpene.

Men det var Rodal som vant OL-gullet i 1996. Da fikk ikke Kipketer delta fordi han var i karantene etter skiftet fra kenyansk til dansk statsborgerskap. Men på karrierens siste dag er ikke Kipketer bitter for at han mistet sitt livs sjanse til OL-gull.

-  Jeg visste helt fra starten av at jeg ikke kunne løpe det året. Derfor er det ingenting å angre på.