Winsnes kan bli Norges Scholes

LANDSLAGSSJEF Nils Johan Semb har en haug med dyktige spisser og nok av gode forsvarsspillere. Men han savner en sentral midtbanespiller som kan løfte lagdelen fra å være defensivt flittig og litt baktung til å bli mer ballsikker og kreativ.

Han savner en type som Manchester Uniteds Paul Scholes. Mot Østerrike får Fredrik Winsnes (26) sin sjuende landskamp. Og han kan fort bli mannen Semb mangler for å få den nødvendige balansen på dagens Norge.

SEMBS FØRSTEVALG i en midtbanefirer er i øyeblikket John Arne Riise, Øyvind Leonhardsen, Trond Andersen og Eirik Bakke. Samtlige er best defensivt. Kanskje en nødvendighet, ettersom Semb vil beholde mest mulig defensiv styrke etter at han valgte å redusere midtbaneleddet med én mann - fra fem til fire.

  • Men en slik overgang - som på papiret kan se ut som et offensivt tiltak - kan fort virke mot sin hensikt. Og det bærer Norge litt preg av.

DEN KREATIVITETEN som tidligere kom på tradisjonelt kollektivt vis gjennom en midtbanefemmer med to løpsvillige indreløpere, er nå i større grad overlatt til enkeltspillernes ferdigheter. Og de - ferdighetene - er ikke godt nok utviklet til at lagdelen framstår med nødvendig kreativitet.

  • Trond Andersen er primært et defensivt anker, Øyvind Leonhardsen er primært en bakromsspiller, Eirik Bakke har bare unntaksvis stått fram som skapende, og John Arne Riise er både avslutter og defensivt kompetent - men mangler foreløpig den kreative dimensjonen i spillsituasjoner.

DET ER HER Winsnes kommer inn med sine utfyllende ferdigheter. I utgangspunktet i stedet for Bakke. Winsnes er kvikkere i føttene, mer kreativ i valgene, mer truende på mål, han har en bedre skuddfot - og ikke uvesentlig: Han er sjelden skadet.

Som spillertype minner han mye om Scholes. Han er i hvert fall en helt annen type enn Trond Andersen. Og derfor en mer passende makker.

WINSNES har vært en av de beste midtbanespillerne i Norge i mange år. Denne sesongen har han også vært en av de beste i svensk fotball. På et bunnlag. Han har flere ganger demonstrert kapasiteten på ypperste internasjonalt nivå med Rosenborg i Champions League, men er kanskje den spilleren som i sterkest grad har lidd under Nils Arne Eggens prioritering av gamlegutta Skammelsrud, Strand, Berg.

URETTFERDIG eller ikke. Winsnes har i hvert fall hatt godt av å få full tillit under gjestesesongen i svenske Hammarby. Suksessen i Allsvenskan har vært så stor at Åge Hareide har krevd Winsnes tilbake - mot svenskenes sterke ønske.

Og landslagsframtida til Winsnes er langt på vei Hareides ansvar. Det er i Rosenborg Winsnes må utvikle seg - og ta det siste steget som gjør ham til en sterk og stabil midtbanespiller på høyt nivå. Det skjer ganske sikkert.

SÅ BLIR DET opp til Semb å satse på en slik type. Jeg vet ikke helt om han er villig. I så fall burde han ha gitt Tommy Svindal Larsen muligheten sentralt på Norge i EM-kvalifiseringen. Tommy er den midtbanespilleren som har prestert på høyeste nivå den siste tida, og han har mange av de kreative ferdighetene som etterlyses.

Men dessverre - kall det gjerne litt typisk Tommy - måtte han melde forfall til morgendagens kamp. Det gir Winsnes sjansen. Sammen med Andersen, Leo og Riise. Et perfekt utgangspunkt for Winsnes. Forhåpentligvis vil også Semb si det samme om forsøket.