Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Winter Classic på norsk is:

Winter classic: 12500 tilskuere sørget for hjemmeseier i en match bortelaget vant 3-0

Det spiller ingen rolle om det tok jubilanten Fredrikstad by 450 år å arrangere Winter Classic. Tidenes publikumssuksess i norsk hockey var verd å vente på.

SNART EN INSTITUSJON: Slik så det ut på Fredrikstad Stadion da Stjernen møtte Sarpsborg til norsk ishockeyes første Winter Classic. Om noen år vil arrangmenetet være etablert som en årlig fest på terminlista. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SNART EN INSTITUSJON: Slik så det ut på Fredrikstad Stadion da Stjernen møtte Sarpsborg til norsk ishockeyes første Winter Classic. Om noen år vil arrangmenetet være etablert som en årlig fest på terminlista. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Stjernen - Sparta 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Sparta vant den første Winter Classic-matchen spilt på norsk is, men det var ikke poenget på Fredrikstad Stadion. Tre poeng i Getligaen er selvfølgelig alltid kjærkomment, spesielt når du har tapt fire av de fem siste kampene, men igjen, intet resultat kunne trumfe selve kampen. For det var greia det handlet om denne lørdagskvelden, mer enn resultatet, og derfor var arrangementet så veldig mye større enn kampen.

Og ble det borteseier på isen ble det hjemmeseier i historiebøkene.

12500 tilskuere sørget for det.

EN KVELD som denne spiller det ingen rolle om det er litt kaldt, at enkelte sitter så lavt at det ikke er mulig å se over vantet eller om plexiglassene dugger mer enn et hockeylag med vinduspussere klarer å håndtere med Jif og nal. Eller om resultatet ikke går din vei. Dette var så uendelig mye mer enn en av 225 matcher i ishockeyens grunnspill. Dette var en begivenhet. En helt spesiell greie. Og alle som frøs, et publikumstall som knuser den tidligere norgesrekorden fra OL på LIllehammer med 3000 hockeyfans, underbygger påstanden.

Derfor er Winter Classic på norsk is kommet for å bli.

I USA OG Canada er Winter Classic- kampene blitt en begivenhet på nivå med NHLs årlige All Star Game. Det begynte i 2003 da Edmonton Oilers møtte Montreal Canadiens i det som ble kalt The Heritage Classic foran 57 167 tilskuere på Commowealt Stadium i Edmonton. Tråden ble plukket opp igjen i 2008, da som NHL Winter Classic, den amerikanske varianten, med Buffalo Sabres og Pittsburg Penguins i New York. Og siden det, men unntak av lock out-sesongen 2012/2013, er kampene spilt årlig.

EDMONTON OILERS VISSTE sikkert ikke hva de satt i gang den gangen for 14 år siden, de ønsket bare å feire 25-års jubileet som NHL-klubb og 20-års jubileet forden første Stanley Cup-triumfen, og bygde konseptet sitt på en universitetskamp mellom University of Michigan og Michigan State University, tagget The Cold War. Men 57 167 tilskuere i minus 18 celcius, en temperatur som føltes som 30 om du tar vindfaktoren i betraktning, fortalte NHL at det å ta ishockeysporten tilbake til røttene kunne brukes til mer enn å feire jubileer.

Nærmere tre millioner TV-seere i Canada, det nest høyeste rating-tallet for sesongen, fortalte at det var en kommersiell suksess også.

THE WINTER CLASSIC, spesielt etter 2014- suksessen da 105 491 tilskuere så Toronto Maple Leafs slå Detroit Red Wings 3-2 på University of Michigans The Big House, er i dag en merkevare på linje med NHLs All Star Game. Det er et faktum norsk ishockey må spinne gull av etter denne kjempesuksessen på Fredrikstad Stadion. For 12500 tilskuere på Stjernen-Sparta matcher de 105 491 hockeyentusiastene som så tidenes publikumssuksess, folketallene i Østfold og staten Michigan tatt i betraktning.

Det er et faktum for godt til ikke å bli en tradisjon.

Det forteller om et potensial så stort at det vil være galskap ikke å plukke opp tråden.

SÅ HER ER en ide for utviklingen av en begivenhet etablert som en suksess allerede i første forsøk, du trenger ikke en gang 20 tonn granulat (gummikuler) for å beskytte en kunstgressbane slik greia var på Fredrikstad Stadion. Legg den norske versjonen av The Winter Classic 2018 til Bislett, sett erkerivalene Vålerenga-Storhamar på plakaten, spinn alt den legendariske arenaen har å by på av store minner inn i miksen, og jeg tipper publikumstallet fra denne kvelden i plankebyen vil dobles. Minst. For du trenger ikke inneklima for å friste folk med ishockey, du trenger bare en gode ide.

Winter Classic er en sånn ide.

Så god at den i framtida ikke trenger drahjelp av et byjubileum for å settes ut i livet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling