Hoppuka i Tyskland og Østerrike

Wirkola hevder han ble snytt i Hoppuka

Nordmannens historiske rekord er under kraftig angrep, men det hadde ikke trengt å være slik. Arne Scheie: - Jeg har også hørt at han ble målt til for lite.

HISTORISK: Bjørn Wirkola er den eneste som har vunnet Hoppuka tre ganger på rad. Nå vil polakken Kamil Stoch tangere rekorden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HISTORISK: Bjørn Wirkola er den eneste som har vunnet Hoppuka tre ganger på rad. Nå vil polakken Kamil Stoch tangere rekorden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Bjørn Tore Wirkola (75) er fortsatt et navn det snakkes om i Den tysk-østerrikske hoppuka. Det skyldes at nordmannen er den eneste i historien som er blitt sammenlagtvinner tre år på rad.

Wirkola vant Hoppuka i 1967, 1968 og 1969. Ingen andre har klart en hoppuketrippel som dette. Men nå er rekorden under angrep: De to siste åra har Kamil Stoch (31) fra Polen vunnet Hoppuka. Nå jakter han sin tredje sammenlagtseier på rad, og kan tangere Wirkola.

- Det er bare hyggelig å få med flere i klubben, sier hopplegenden til Dagbladet. Faktum er likevel at 75-åringen mener han faktisk skulle hatt fire sammenlagtseire på rad. I 1970 kjempet han med DDR-hopperen Horst Queck. Til slutt var sistnevnte 2,8 poeng foran i sammendraget.

INGEN V-STIL: Bjørn Wirkola under et svev i Innsbruck i 1969. Det året vant han Hoppuka for tredje året på rad. Foto: NTB scanpix
INGEN V-STIL: Bjørn Wirkola under et svev i Innsbruck i 1969. Det året vant han Hoppuka for tredje året på rad. Foto: NTB scanpix Vis mer

Wirkola hevder han ble snytt for 1,5 meter under rennet i Innsbruck. Hadde han fått lengden han mener han skulle hatt, ville han ha gått til topps - i så fall for fjerde gang på rad.

I de to omgangene ble han målt til henholdsvis 98 og 92,5 meter.

Manuell måling

Til Dagbladet sier Wirkola om den ikke altfor kjente historien utenfor hoppmiljøet:

- Hoppet mitt i andre omgang ble målt feil. Jeg fikk 1,5 meter for lite.

- Hvordan kan du være så sikker på dette?

- Den gang sto det folk i bakken og målte lengdene. Det var ikke videomåling. Da jeg sjekket etterpå, var det et tydelig merke i bakken der jeg hadde landet. Hoppet ble målt for kort.

- Hvorfor protesterte du ikke?

- Hoppet var allerede registrert, så jeg syntes ikke det var noen grunn til å krangle. Den gang tenkte jeg ikke over at det kunne få så stor betydning som det fikk.

I ANGREPSPOSISJON: Kamil Stoch fra Polen. Foto: NTB scanpix
I ANGREPSPOSISJON: Kamil Stoch fra Polen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hva tenker du i dag: Du kunne stått i historiebøkene som mannen som har vunnet fire hoppuker på rad?

- Det er ikke noe du får gjort noe med, sier Wirkola, som understreker at han ikke bruker veldig mange kalorier på saken.

Tangerte Hannawald

Skulle Kamil Stoch gå til topps i Hoppuka 2018/2019, vil nordmannen altså ikke være alene om å ha rekorden. Sånn sett «utvannes» den.

Da Hoppuka startet i Oberstdorf søndag, havnet Stoch på åttendeplass. Han var 14,7 poeng bak vinneren Ryoyu Kobayashi fra Japan. Tre renn gjenstår.

Stoch tangerte en annen rekord i fjor: Da ble han den andre hopperen i historien som vant alle fire rennene i Hoppuka. Det har bare tyskeren Sven Hannawald klart før ham, i 2001/2002.

Wirkola har ingen sterke tanker om han tror Stoch klarer å utlikne rekorden, men sier:

- For å vinne Hoppuka sammenlagt, skal du ha åtte gode hopp. Det er ikke lett., men Stoch er definitivt blant favorittene. Han hopper stabilt.

Bekrefter

Tidligere NRK-kommentator Arne Scheie forteller at han har hørt historien om at Wirkola ble målt til for lite i Innsbruck i 1970. Han synes likevel det er vanskelig å ha en bombastisk mening om dette, da dette blir en påstand.

Scheie var selv ikke på lufta for NRK i Hoppuka før i 1972. Siden kommenterte han hoppturneringen 42 ganger.

- Vi må huske at Helmut Recknagel, som var en fantastisk hopper, også kunne vunnet tre ganger på 60-tallet. Men på grunn av flaggstrid og mye tull, var hopperne fra DDR borte i en periode, påpeker han.

Sportssjef Clas Brede Bråthen bekrefter at han har hørt Innsbruck-historien fra 1970:

- Den gang var det manuell måling. Det var det også da jeg selv hoppet i en periode. Det var en kjensgjerning at de som hoppet på hjemmebane ofte ble bedre målt enn konkurrentene, sier Bråthen.

I tillegg til triumfene i Hoppuka har Wirkola vunnet to VM-gull. I dag er han kanskje mest kjent for uttrykket «å hoppe etter Wirkola». NRKs legendariske sportskommentator, Bjørge Lillelien, får æren for å ha kommet med uttrykket under Oslo-VM i 1966.

I dag går det tradisjonelle Nyttårshopprennet av stabelen.