47 ÅR ETTER WIRKOLA: Her svever Bjørn Wirkola nedover Midtstubakken mot VM-gull i liten bakke i Oslo i 1966. I dag, 47 år etter, gjentok endelig en nordmann den prestasjonen. Foto: NTB scanpix
47 ÅR ETTER WIRKOLA: Her svever Bjørn Wirkola nedover Midtstubakken mot VM-gull i liten bakke i Oslo i 1966. I dag, 47 år etter, gjentok endelig en nordmann den prestasjonen. Foto: NTB scanpixVis mer

Wirkola jublet da Bardal brøt «forbannelsen» etter 47 år

- Det var på tide, sier Norges forrige verdensmester i liten bakke.


(Dagbladet): Det var mye snakk om «Wirkola-forbannelsen» før dagens VM-renn i liten bakke.

Den gamle storhopperen var nemlig forrige nordmann som tok VM-gull i den øvelsen. Det skjedde i Midtstubakken i Oslo i 1966.

I kveld fulgte han Anders Bardals triumf i Val di Fiemme fra hytta, og registrerte at hans eget navn ble nevnt gjentatte ganger under sendingen.

- Det var stor jubel her da det ble avgjort. Dette var skikkelig artig, sier Wirkola til Dagbladet.

- Artig med Bardal Da vi kontaktet Wirkola rett etter rennet, var han allerede i gang med å sende gratulasjonsmelding via sportssjef Clas Brede Bråthen i Val di Fiemme.

- Hvorfor har det tatt så lang tid for noen å kopiere gullet ditt fra 1966?

- Det er vel ingen som har vært gode nok, så det var på tide, sier Wirkola.

Han synes også det var fint at det ble nettopp Bardal som klarte det.

ENDELIG: Anders Bardal har sju mesterksapsmedaljer fra før - men ingen gull og ingen individuelle. Foto: GRZEGORZ MOMOT, EPA / NTB SCANPIX
ENDELIG: Anders Bardal har sju mesterksapsmedaljer fra før - men ingen gull og ingen individuelle. Foto: GRZEGORZ MOMOT, EPA / NTB SCANPIX Vis mer

- Det var artig at Anders klarte det nå. Han har bestandig vært i nærheten. Jeg unner ham å vinne en tittel alene, han har bare vunnet lagmedaljer tidligere, sier Wirkola.

Tror på mer jubel Bardal tok nemlig sin første individuelle medalje i dag. Han har tidligere bronse fra lagkonkurransen i OL i Vancouver 2010, han har fire VM-sølv fra VM - to i Oslo 2011, ett i Liberec 2009 og ett i Sapporo 2007. I tillegg har han VM-sølv og bronse fra lagkonkurranser i VM i skiflyging.

Men i dag var det altså endelig klart for en individuell Bardal-medalje, og da ble av edleste valør og i en konkurranse hvor norske hoppere altså har slitt i en årrekke.

Nå tror Bjørn Wirkola på mer norsk VM-jubel i hoppbakkene i Predazzo.

- Ja, jeg tror vi kan gjøre det bra i hopp. Det var flere som var i nærheten, men ikke lyktes helt i dag. Så det kan bli flere medaljer. Norge har et bra lag som også kan gjøre det bra i lagkonkurransene, sier Wirkola.