- Wow, han likner!

Jamaicanske Bolt-fans digger «Jostein Bolt».

NEI, MEN ER DET IKKE? Fansen fra Jamaica hadde stor glede av å hilse på sin «Jostein Bolt» utenfor friidrettsstadion i Moskva. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
NEI, MEN ER DET IKKE? Fansen fra Jamaica hadde stor glede av å hilse på sin «Jostein Bolt» utenfor friidrettsstadion i Moskva. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

- Wow, han likner, hehehe. Løper han like fort også?, spurte en liten gruppe jamaicanske VM-tilskuere da de møtte norske «Jostein Bolt» utenfor Lusjniki stadion søndag.

Noen av NRK-medarbeiderne i Moskva var ute og luftet tredokka som skal være med i de fleste TV-sendingene fra VM. Det er snakk om en dukke som Jan Petter Saltvedt i sportsavdelingen i NRK skal ha tatt initiativet til å få spesiallaget i Tsjekkia.

Det er snakk om en tradisjonell dokke, og den kan bevege seg ved hjelp av et trådsystem. Jostein med etternavnet Bolt fikk i alle fall vist de jamaicanske tilhengerne at han er i stand til å både gå og løpe, men kanskje ikke like fort som den suverene sprintkongen med 9,58 som verdensrekord på 100-meteren.

Oppsikt NRK og «Jostein Bolt» har stort sett tilhold i det lille mobile NRK-kontoret i nærheten av Lusjniki stadion, men dukkemannen Jostein er stadig ute på små lufteturer sammen med vennene sine fra TV-selskapet, og overalt flokker folk seg rundt ham for å ta bilder og undersøke hva dette er for noe.

- Han var virkelig søt. Det var morsomt å se dette. Det betyr vel at Usain Bolt er svært populær i Norge også, sa de jamaicanske supporterne til NTB da vi var med på en liten spasertur sammen med Bolt rundt den gedigne Lenin-statuen foran VM-stadion.

Og det er helt klart at den lille tredokka ligner modellen og forbildet, selv om den ikke er mer enn 30-40 centimeter høy.

Fin oppladning Den lille gruppen jamaicanske friidrettstilhengere syntes møtet med «Jostein Bolt» var en fin oppladning til kveldens høydepunkt, semifinalene og finalen på 100 meter.

- Vi går for gull i kveld. Det er ingen som kan slå Usain (Bolt). Det er vi helt sikre på, sa de mens vi fikk ta bilder av dem sammen med dukkehelten fra Tsjekkia og Norge.

Det var ikke få bilder som ble tatt av «lillebror Bolt» utenfor Lusjniki på formiddagen før den store VM-finalen på 100 meter. Det er jo denne øvelsen som, av svært mange, blir regnet for å være den aller viktigste og mest interessante finalen i VM.

(NTB)