Yankees tar farvel

Yankee Stadium pensjoneres.

I 85 år har arenaen huset flere av verdens beste baseballspillere. Men søndag er det slutt for Yankee Stadium i New York. 85 år er pensjonsalderen for det legendariske byggverket.

Søndag spiller baseballaget New York Yankees sin siste kamp på arenaen, som har vært lagets hjem de siste 85 årene. Nå skal laget i stedet over til en ny, mer moderne arena.

Baseball-laget har vært den viktigste okkupanten av det legendariske stadionet i New Yorks bydel Bronx, men også fotballspillere, boksere og paver har brukt arenaen til det de fant det for godt å bruke den til.

Det blir ikke noe glitrende farvel med arenaen. Yankees sliter for tiden, og søndagens motstander i avskjedskampen er et lag som sliter enda mer. Baltimore Orioles er motstander søndag.

I april åpner Yankees nye stadion. Det har kostet 1,3 milliarder dollar å bygge, og kommer med alle de fasilitetene en luksusarena trenger.

Et steinkast unna nye Yankee Stadium, ligger den gamle. Den skal rives.
Produserte legender 

Der det nye stadionet tilbyr et slags luksushotell, med en baseballbane i midten, hadde gamle Yankee Stadium én særegen ting. Til tross for feil og mangler, det var der legendene var.

I 1938 knocket den fargete bokseren Joe Louis ut motstander sin, Max Schmeling foran et entusiastisk publikum. Et hardt slag fra Louis ble et hardt slag for Nazi-Tyskland. Kampen regnes som en av de største i boksehistorien.

PENSJONERT:
Ærverdige Yankee Stadium har huset en rekke av baseballhistoriens største spillere. Nå er det imidlertid slutt på et langt liv, og stadionet skal bli erstattet av et nytt og mer moderne anlegg. Foto: Ray Stubblebine, REUTERS/SCANPIX
PENSJONERT: Ærverdige Yankee Stadium har huset en rekke av baseballhistoriens største spillere. Nå er det imidlertid slutt på et langt liv, og stadionet skal bli erstattet av et nytt og mer moderne anlegg. Foto: Ray Stubblebine, REUTERS/SCANPIX Vis mer

I 1965 holdt Pave Paul den fjerde, den første paven på besøk i USA, en massemesse foran mer enn 80.000 tilskuere på stadion.

Muhammad Ali har bokset, og vunnet så klart, på stadion og Nelson Mandela er blitt hedret der. Men det er baseballøyeblikkene som står igjen som de største.

Baseball- øyeblikkene

Lou Gehrig, som ble tvunget til å legge opp på grunn av sykdom, fortalte fansen at «I dag, seg jeg på meg selv som den lykkeligste på jorda», da han ble hyllet.

Joe DiMaggio storspilte der, Roger Maris gjorde det samme, og i 1956 var Don Larsen ekstremt god. Hans kasting i den kampen er historisk. Det er eneste gang en kamp i verdensserien er blitt en no-hitter.

New Yorks innbyggere vet å sette pris på gode minner. Derfor får mange en klump i halsen når de snakker om Yankee Stadium.

Men nå er æraen over.

85 legendariske år er nok.

(NTB)

Yankees tar farvel
<B>HISTORISK:</B> I 1938 knocket bokseren Joe Louis (stående) ut sin motstander , Max Schmeling foran et entusiastisk publikum på Yankee Stadium. Denne kampen regnes som en av de største i historien.
<B>TAR FARVEL:</B> Alex Rodriguez og resten av Yankees-laget må ta farvel med stadionet som nå går av med pensjon - som 85-åring.
<B>HOLDT MESSE:</B> Flere paver har holdt massemesser på Yankee Stadium. I 1965 holdt Pave Paul den fjerde sin messe på det ærverdige stadionet. Her er Pave Benedict den sekstende på besøk i år.