Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finn-Hågen Kroghs reise fra OL-fadese til VM i Lahti

Ydmyket av lands­lags­ledelsen. Det endret Kroghs karriere:
- I blant koker det over

Den norske jubeldagen i Sotsji-OL var mer som et mareritt for Finn-Hågen Krogh. Det fikk fram villdyret i den sindige Alta-gutten. I Lahti er det ingen nåde.

KLAR FOR REVANSJE: Finn-Hågen Krogh vet han er god nok til å ta sin første individuelle mesterskapsmedalje. I Lahti får han muligheten til å vise det.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR FOR REVANSJE: Finn-Hågen Krogh vet han er god nok til å ta sin første individuelle mesterskapsmedalje. I Lahti får han muligheten til å vise det.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): 11. februar 2014 var en jubeldag for norsk langrenn. Aller mest jublet Ola Vigen Hattestad, som ble olympisk mester i sprint. Aller minst jublet Finn-Hågen Krogh. Ikke fordi han ikke unner kompisen suksess, men fordi det opprinnelig var Krogh som fikk OL-plassen foran Hattestad.

Men bare seks dager før OL-sprinten fikk Krogh kontrabeskjeden. Han ble kastet ut av sprintlaget og måtte se det hele hjemmefra. Ingen klager over den sportslige vurderingen som gjorde at Hattestad ble olympisk mester, men behandlingen av Krogh ble kritisert.

- Det var tungt å bli vraket når jeg først hadde fått klarsginal. Jeg vil ikke være kastballen som blir vraket slik Skiforbundet ønsker. Sånne ting motiverer og girer deg opp på grå dager. Det har hjulpet på motivasjonen min, forteller Krogh til Dagbladet.

Den ekstra motivasjonen har gitt resultater. I den påfølgende sesongen etter OL løsnet det for Krogh som gikk fra null seire i OL-sesongen til tre verdenscupseire sesongen etter. Krogh vant også sprintverdenscupen sammenlagt.

I fjor var han jevnheten selv og ble nr. 3 i verdenscupen sammenlagt, bare slått av Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug. Før jul satte blant annet Krogh Sundby på plass i en ren duell på fellesstarten i La Clusaz og viste hvor komplett han er som langrennsløper.

Svarer på Sundbys utsagn

SPISSKOMPETANSE: Finn-Hågen Krogh har avgjort to verdenscupstafetter for Norge, mot stjerner som Sergej Ustjugov og Calle Halfvarsson. Han blir trolig Norges ankermann på VM-stafetten i stedet for Petter Northug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
SPISSKOMPETANSE: Finn-Hågen Krogh har avgjort to verdenscupstafetter for Norge, mot stjerner som Sergej Ustjugov og Calle Halfvarsson. Han blir trolig Norges ankermann på VM-stafetten i stedet for Petter Northug. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Før VM i Lahti var han likevel i ferd med å havne i en ny lignende situasjon. Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Sjur Røthe var i en egen klasse på NM-tremila og truet Kroghs plass på tremilslaget i VM.

Sundby sa rett ut at han mente at de fire første fortjente å gå denne distansen i VM, men noen dager senere offentliggjorde Vidar Løfshus at Dyrhaug ble vraket og Krogh likevel fikk gå. Endelig var det Krogh som hadde litt flyt i uttaket.

- Jeg mener jeg er en medaljekandidat, så jeg er glad for at jeg får muligheten til å bevise det. Jeg vet godt at Martin ikke tar ut noe lag. Jeg følte meg trygg på at mine spissegenskaper ville bli valgt. Jeg tok det med stor ro, forteller 26-åringen fra Alta.

- Hva tenker du om ønsket som Sundby ytret?

- Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg tror ikke Martin mente det sånn at han ville vrake meg. Han har blitt veldig sterk i en avslutning han også, så jeg tror ikke han frykter noen. Men jeg tror det er lurt at vi har flere sterke avsluttere å spille på. Så har vi Sjur og Didrik som kan gå hardt underveis.

Når sindige Krogh koker over

Kroghs allsidighet gjør at han kan velges på samtlige distanser. Det kan kanskje også være hans bane i noen uttak. Hvis det er jevnt i et uttak på en distanse og allrounderen Krogh konkurrerer med en spesialist på denne distansen, vil kanskje avgjørelsen bikke i 26-åringens disfavør, all den tid han kan gå så mange andre distanser.

- Jeg forstår hva du mener, men jeg tror og håper ledelsen velger isolert sett den beste. Men det er mulig helheten spiller inn, selv om jeg tror det er positivt å ha flere strenger å spille på. Jeg er allsidig og kan brukes på flere distanser.

UHELDIG: Finn Hågen Krogh har ikke alltid hatt flaksen på sin side. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
UHELDIG: Finn Hågen Krogh har ikke alltid hatt flaksen på sin side. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den første gullmuligheten til Krogh er på VM-sprinten. I fristilssprinter er Alta-gutten alltid i toppen, med noen få unntak de gangene han har blitt disket. Da våkner villdyret i den ellers så rolige og sindige 26-åringen.

- Det kan du si. I blant kan det koke litt over når jeg ikke får det til så bra som jeg vil og blir stengt. Sprint er action. Jeg synes juryen deler ut for mange gule kort. Alle vet det er tett i sprint og mye albuer. Der synes jeg juryen kan justere lista litt, forteller Krogh.

- Det er to hendelser jeg er veldig uenig, sprinten på Lillehammer denne sesongen og sprinten i Lahti for to år siden. Jeg ble kjørt i bakfra og ante ingenting av hva som skjedde. Det er nok tilfeldig at det er meg som ofte er uheldig i en del situasjoner.

Trente med Eliassen i Alta

Tour de Ski ble en skuffelse. Krogh måtte bryte. Da rettet han alt fokuset mot VM i Lahti. Det holdt på å koste ham en plass på VM-tremila.

- Jeg fikk inn en bra treningsperiode med Petter Eliassen hjemme i Alta da jeg måtte bryte Tour de Ski. Jeg kjente etter NM-tremila at kroppen responderer bra. Det er velkjent i skimiljøet at en tremil er veldig formbyggende.

- Jeg gikk jevnt hele veien der og prøvde å ikke være noe taktisk, for å få en så bra økt som mulig. Det tror jeg var smart. Jeg vet jeg har mye å gå på, forteller Krogh.

Utfordringen

Det er en utfordring i norsk langrenn at bredden er så stor. Det gjør at man må vise form tidlig i sesongen. Tidlig formtopp kan gå på bekostning av VM-formen.

- Det er en utfordring for mange å bygge to formtopper så tett opp mot hverandre. Det kan slå negativt ut. Vi ser jo at Petter, som har vært den største medaljegrossisten, har vært den som har fått tidlig klarsignal og kunnet toppe formen. Målet er å være så bra at man havner i den situasjonen, som Petter har vært i så mange år og Martin er i nå, mener 26-åringen.

- Bør flere få klarsignal tidligere?

- Det er vanskelig å gi mange klarsignal tidlig når konkurransen er så bra. Men hvis man er så god som Petter og Martin har vært, er det mulig. Det er det som er målet, slik jeg får ro og trygghet til å være best mulig i VM.

Mener Klæbo er raskest

I likhet med Krogh er Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Sindre Bjørnestad Skar og Petter Northug norske gullkandidater på VM-sprinten. Men hvem er egentlig raskest?

- Johannes har kanskje den største topphurtigheten. Det er jevnt mellom flere av oss, mener Krogh.

- Hva tror du om Northug i VM?

- Jeg tror Petter kan ta gull. Han kan berge seg med hurtighet og vinnermentaliteten.

- Hva er målet ditt i Lahti?

- Jeg blir veldig fornøyd om jeg får med meg en individuell medalje, samt at jeg vil bidra til gull på stafetten, forteller Krogh.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling