Ekaterina Stchastlivaia

Ydmyket Bjørgen i hvert renn før hun sporløst forsvant.
- Hva skjedde med Ekaterina?

Hun var så mye bedre enn jevngamle Marit Bjørgen at det var skremmende. Men hva skjedde egentlig med Ekaterina Stchastlivaia da hun plutselig forsvant fra langrennsverden?

IKKE ALLTID BEST: I junioralderen var det mange som slo Marit Bjørgen internasjonalt. Ei jente utklasset alle: Ekaterina Stchastlivaia. Hennes historie er helt spesiell. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE ALLTID BEST: I junioralderen var det mange som slo Marit Bjørgen internasjonalt. Ei jente utklasset alle: Ekaterina Stchastlivaia. Hennes historie er helt spesiell. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Du forbinder kanskje Marit Bjørgen med hennes enestående og tilsynelatende endeløse rekke av triumfer, men 37-åringen fra Rognes har ikke alltid vært en verdensener.

Selv om hun ofte blir omtalt som en barnestjerne, var hun på ingen måte verdens beste junior. Det er nok å skru tiden tilbake til junior-VM i 2000 i Strbske Pleso i Slovakia.

Der endte Bjørgen opp med en 15. plass på sprinten og 37. plass på fem kilometer fristil. På den tiden var det ei helt anna jente som skilte seg ut, nemlig den jevngamle russiske konkurrenten Ekaterina Stchastlivaia.

Stchastlivaia vant fem-kilometeren i utklassingsstil foran Pirjo Manninen, Evi Sachenbacher og skiskytteren Teja Gregorin. Samtlige av disse har skapt imponerende karrierer i ettertid, bortsett fra det russiske unikummet som slo Marit Bjørgen med 2.20 på fem kilometer.

- Det navnet sier meg egentlig ikke så mye. Hva skjedde med henne? Det jeg husker best fra junior-VM er Evi Sachenbacher og at Sverige hadde mange gode løpere. Jeg husker at det var noen gode russere, men Stchastlivaia-navnet har jeg ikke noe forhold til, forteller Bjørgen til Dagbladet.

UTVIKLING. Marit Bjørgens fremgang fra år 2000 og de kommende sesongene var eventyrlig.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTVIKLING. Marit Bjørgens fremgang fra år 2000 og de kommende sesongene var eventyrlig.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hva tenkte du da du var så mange minutter bak Stchastlivaia. Trodde du at du kunne bli best i verden?

- Jeg hadde ikke noen tanker om det, egentlig. Jeg gikk fordi jeg syntes det var gøy. Jeg var jo en av de beste i Norge, men ikke internasjonalt, selv om jeg vant en bronse fra ungdoms-OL da jeg var 16 år, sier Bjørgen.

La opp da hun ble slått av Bjørgen

Også i den korte sprintprologen i 2000 var den russiske eneren så mye som ti sekunder foran Rognes-jenta. Stchastlivaia viste seg raskt fram også på seniornivå og ble nr. 4 i et verdenscuprenn i Borlange i Sverige 14. mars 2001, da lagvenninna Julia Tsjepalova triumferte.

Ti måneder senere gikk Stchastlivaia i Val di Fiemme. Datoen var 8. januar 2002. For første gang slo Bjørgen sin jevngamle russiske konkurrent. Og for siste gang var Stchastlivaia å se i verdenscupen.

Denne dagen hvor Bente Skari vant 15 kilometer klassisk foran Olga Danilova, mens talentene Bjørgen og Vibeke Skofterud viste positiv formutvikling, forsvant plutselig verdens beste junior helt vekk fra langrennssporten.

Spørsmålet blir igjen: Hva i all verden skjedde med Ekaterina Stchastlivaia?

Dagbladet har vært i kontakt med flere russiske utøvere og journalister for å få svar på spørsmålet. Noen av dem forteller at Stchastlivaia ikke var spesielt populær i det russiske langrennsmiljøet. Hun var omstridt og har ikke blitt omtalt på over ti år.

Korosteleva: - Det er et mysterium

Sporløst har hun forsvunnet fra offentligheten. Usikkerheten er stor rundt Bjørgens forhenværende overkvinne. Hvor har Stchastlivaia blitt av?

I SKYGGEN: Denne 2001-utgave av Marit Bjørgen var ikke best i sin årsklasse. Spranget opp til Ekaterina Stchastlivaia var stort. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
I SKYGGEN: Denne 2001-utgave av Marit Bjørgen var ikke best i sin årsklasse. Spranget opp til Ekaterina Stchastlivaia var stort. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Den tidligere russiske Natalja Korosteleva minnes sin tidligere lagvenninne på det russiske landslaget. 35 år gamle Korosteleva er ett år yngre enn Bjørgen og Stchastlivaia.

- Jeg husker da Ekaterina kom opp og vant alt i junior-VM. Det var knyttet store forventninger til henne i en tid da russisk kvinnelangrenn dominerte. Men plutselig tok karrieren slutt i 2002. Hva skjedde med Ekaterina? Ingen vet helt hvorfor. Det er et mysterium, sier Korosteleva til Dagbladet.

Etter å ha sjekket opp Stchastlivaias nye liv på Dagbladets oppfordring, har den russiske langrennslegenden funnet noen svar.

- Ekaterina la opp i 2002, før Salt Lake City, for å starte et nytt liv. Det var en utfordrende tid for russisk langrenn. Det var rett før det gikk galt i Salt Lake City. Etter det jeg har hørt, er Ekaterina i dag en veldig god landskapsdesigner, avslører Korosteleva.

Talentene forsvinner én etter én

Stchastlivaia symboliserer det som lenge har vært et stort problem for russisk langrenn. Talentene er store i ung alder. I junior-VM kan de dominere fullstendig, men utviklingen stopper opp for mange. Sergej Ustjugov er et unntak, men problemet er fortsatt stort.

MYSTERIUM: Natalja Korosteleva (35) synes det er rart hvordan Ekaterina Stchastlivaia (36) plutselig forsvant. Foto: REUTERS/Petr Josek
MYSTERIUM: Natalja Korosteleva (35) synes det er rart hvordan Ekaterina Stchastlivaia (36) plutselig forsvant. Foto: REUTERS/Petr Josek Vis mer

- Det er mange store langrennstalent i Russland, men etter junioralder forsvinner de. Det er et stort problem for russisk langrenn. Ekaterina er et av mange eksempler, sier Korosteleva.

- Hva skyldes dette?

- Hvis noen visste svaret, ville Russland hatt ti og ikke bare én Sergej Ustjugov. Hvis vi visste problemet, ville vi ha løst det. Problemet er ikke doping, men at treningsmetodene henger etter.

Svein Tore Samdal var trener for Bjørgen da hun ble utklasset av Stchastlivaia. Han har følgende teori på Russlands problem:

- Mange russere dominerer i junioralder, men blir borte. Det er en tøffere skole der, hvor de trener mer og hardere tidlig og dermed får ut potensialt i ung alder. I Norge er tålmodigheten større. Det får vi igjen for i senere alder, forklarer Samdal til Dagbladet.

Den russiske forvandlingen

Russerne har bygd sine talenter etter helt andre prinsipper enn filosofien til Norges Skiforbund og deres gradvise utviklingstrapp. I VM i Lahti gjennomførte imidlertid russisk herrelangrenn sitt beste mesterskap noensinne - selv med majoriteten av deres største stjerner suspendert.

Hvordan er det mulig? lurte mange på. Nye og norsk-inspirerte treningsmetoder, anført av deres tyske trener Markus Cramer, er et viktig stikkord.

- Vi har endret på treningsopplegget. Det er nye treningsprinsipper. Vi har blant annet lært litt av måten Norge trener på. Jeg kjenner Fredrik Aukland godt og har lært mye av ham, sa tyskeren til Dagbladet i Lahti.

Korosteleva forteller til Dagbladet at russerne var akterutseilte treningsmessig. Laktatprøver var ikke engang et begrep. Så kom Cramer og revolusjonerte treningen med forbedring av teknikk og overkroppsstyrke.

- Ja, det stemmer. Det var ikke så bra før. Min filosofi handler om å lage mer individuelt tilpassede opplegg og kommunisere godt med utøverne. Det er viktig å få tilbakemelding og ha en kontinuerlig kommunikasjon. Det er noe jeg har endret på, forteller Cramer.

- De som vinner før Tour de Ski, blir sjelden verdensmestere og olympiske mestere. Jeg er glad for at vi har funnet en riktig måte å toppe formen på til mesterskap. Det er vår styrke.

Bjørgens lungeproblemer

Når det gjelder Bjørgens skuffende junior-VM i 2000, spilte også luftveisproblemene inn.

- Jeg slet veldig med pusten og lungene. Det beste jeg har fra junior-VM er to bronser fra stafettene. Ellers har jeg vel 6. plass som best. Jeg hadde ingen topplasseringer som junior internasjonalt, forteller Bjørgen og lar seg overraske over lista som Dagbladet skisserer.

- Det er morsomt at også Teja Gregorin var så høyt oppe i spesiallangrenn på den tiden. Det visste jeg faktisk ikke, sier langrennsdronninga og smiler.

Luftveisplagene var et omfattende problem på den tiden, før Bjørgen senere i karrieren fikk nødvendig medisinering, bedre teknikk og økt kapasitet.

- Det siste junior-VM slet jeg veldig med lungene. Da fikk jeg ikke gå 15 kilometer fellesstart heller, for jeg var så tett i brystet. Jeg fikk ikke bruke den astmamedisinen jeg trengte da, forteller Rognes-jenta.

Etter hvert falt alle brikkene på plass for Marit Bjørgen. Når det gjelder jevgamle Ekaterina Stchastlivaia, er brikkene så spredd at puslespillet har blitt en gåte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer