Teja Gregorin tatt for doping

Ydmyket Bjørgen som junior - i feil idrett:
- Hæ? Dopet hun seg?

Liv Grete Skjelbreid er lei seg og sjokkert, mens Marit Bjørgen er overrasket. Skiskytteren Teja Gregorin er dopingtatt etter en spesiell og svært variabel karriere.

HØYDEPUNKTET: I 2013 vant Teja Gregorin OL-bronse i Sotsji like bak Tora Berger og Darja Domratsjeva. I 2010 avga hun imidlertid en positiv dopingprøve- Det viser retestene nå over sju år etter Vancouver-OL.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HØYDEPUNKTET: I 2013 vant Teja Gregorin OL-bronse i Sotsji like bak Tora Berger og Darja Domratsjeva. I 2010 avga hun imidlertid en positiv dopingprøve- Det viser retestene nå over sju år etter Vancouver-OL. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den slovenske skiskytteren Teja Gregorin (37) knuste selveste Marit Bjørgen (37) med hele 90 sekunder i løpet av bare fem kilometer spesiallangrenn i junior-VM i Slovakia i år 2000.

Maktdemonstrasjonen var enorm. Klasseforskjellen var oppsiktsvekkende stor.

- Var det skiskytter-Gregorin som gikk så raskt da? Det visste jeg faktisk ikke. Det var imponerende raskt, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

14 år seinere vant Gregorin sin første mesterskapsmedalje på seniornivå - denne gang i skiskyting - da hun tok OL-bronse på jaktstarten i Sotsji i 2014 like bak Tora Berger og Darja Domratsjeva.

- Jeg mistenkte henne aldri. Jeg har aldri mistenkt noen av konkurrentene mine, sier Tora Berger til Dagbladet.

Fire år tidligere, i OL i Vancouver i 2010, avga likevel Gregorin en positiv dopingprøve etter å ha brukt det forbudte veksthormonet GHRP-2-M². I dette mesterskapet hadde den slovenske dama fire topp 10-plasseringer, men medaljene uteble.

KLASSEFORSKJELL: Teja Gregorin slo Marit Bjørgen på hennes hjemmebane som junior. Nå er hun tatt i doping. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLASSEFORSKJELL: Teja Gregorin slo Marit Bjørgen på hennes hjemmebane som junior. Nå er hun tatt i doping. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skjelbreid: - Blir lei meg

Den positive dopingprøven offentliggjorde IBU først forrige uke, altså sju og et halvt årer etter vinterlekene i Canada, som et resultat av de nye retestingmetodene.

Signalet er klart: Selv ikke gamle syndere er trygge.

Gregorins positive dopingprøve har havnet i skyggen av den store russiske dopingskandalen, som nådde nye høyder med IOC' livstidsutestengelse av Aleksandr Legkov og Jevginij Belov på onsdag, men er likevel en dopingsak som preger skiskyttermiljøet.

En spesiell karriere med store svingninger fikk en brutal og trist slutt. Skiskytterlegenden Liv Grete Skjelbreid blir lei seg av å høre om Gregorins positive dopingprøve.

- Jeg blir alltid like overrasket. Som utøver går man i ens egen verden og tenker at alle er rene. Så dukker dette opp. «Hæ? Gregorin? Dopet hun virkelig seg?», tenkte jeg, sier Liv Grete Skjelbreid til Dagbladet.

- Det er ikke kjekt i det hele tatt. Jeg blir oppgitt, og jeg blir lei meg. Det er ufattelig irriterende at utøvere jukser og ødelegger den gleden som andre hadde fortjent, fortsetter hun.

«Er det mulig?»

REAGERER: Liv Grete Skjelbreid blir oppgitt og lei seg over eks-konkurrentene som blir dopingtatt. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
REAGERER: Liv Grete Skjelbreid blir oppgitt og lei seg over eks-konkurrentene som blir dopingtatt. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Skjelbreid kjente godt den slovenske skiskytterprofilen Andreja Mali, men ikke den nå dopingtatte Gregorin.

- Hvordan opplevde du Teja Gregorin som person?

- Gregorin holdt seg egentlig mest for seg selv, slik jeg husker det. Hun var ikke så sosial. Gregorin var alltid en sterk utøver, men aldri en jeg fryktet i kampen om seierne.

Skjelbreid innrømmer at hun stusset litt over de store svingningene i Gregorins prestasjoner, uten at det medførte dopingmistanke av den grunn.

- Jeg husker at hun svingte veldig når det gjaldt farten i sporet. Iblant tenker man «er det mulig?» om utøvere som svinger så mye, men det er ikke nok til å mistenke noen. Alle er forskjellige med store individuelle formvariasjoner, sier den sjudobbelte verdensmesteren til Dagbladet.

- Jeg kan ikke gå rundt og mistenke andre. Jeg har det bedre med meg selv om jeg tenker at alle er rene inntil det motsatte er bevist. Det er grusomt å gå rundt og mistenke andre, sier Skjelbreid.

Applauderer Fourcade

Selv om det er trist å høre at flere av konkurrentene hennes var dopet, synes Skjelbreid i det minste det er bra at sannheten framkommer i ettertid.

- Jeg synes det er bra at dopingjegerne står på og at utøverne aldri kan føle seg trygge, selv ikke så mange år etterpå, sier hun.

- Å lese om et så organisert dopingregime som det er i Russland, er forferdelig. Samtidig lurer man på om utøverne der har noe valg, eller om det er systemet som påtvinger utøverne doping. Det er viktig at en profil som Martin Fourcade er så tøff og tydelig i kampen for en ren idrett. Vi trenger slike stemmer, mener Skjelbreid.

Tora Berger, som har nok med livet som småbarnsmor, orker imidlertid ikke å bruke energi på dopingskandalene som kommer fram.

- Det er så langt tilbake i tid at jeg ikke bruker noe tid og krefter på det. Man blir nesten likegyldig. Jeg har nok med mitt nye liv som småbarnsmor, sier tidligere olympisk mester Tora Berger.

Gregorin tok også VM-sølv på 15 kilometer normaldistanse i VM i Pyeongchang i 2009, altså samme sted som OL skal arrangeres til vinteren. I slutten av november vil IOC offentliggjøre om Gregorin besegler samme skjebne som Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov.

Inntil da er 37-åringen utestengt fra alle konkurranser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer