Femmila i Kollen

Ydmyket i Kollen: - Vi blir most

Det ble firedobbelt russisk på femmila i Kollen. - Det er dritkjipt, sier Martin Johnsrud Sundby.

VANT: Aleksandr Bolsjunov jubler for seier i Kollen. Foto: NTB scanpix
VANT: Aleksandr Bolsjunov jubler for seier i Kollen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Hans Christer Holund sørget for en perfekt avslutning på ski-VM i Seefeld da han smadret feltet og gikk inn til gull på femmila i ensom majestet. Norge tok fire av de fem første plassene, og suksessen var et faktum.

En liten uke etter triumfen i Østerrike, var det dags for 50 nye kilometer. Denne gangen på hjemmebane i Holmenkollen. Men på toppen av Oslo var det russerne som endte opp med å bli totaldominerende.

Aleksandr Bolsjunov vant foran landsmennene Maxim Vylegzjanin, Andrej Larkov og Ilja Semikov, som sørget for firedobbelt russisk. Bolsjunov, som ble tidenes yngste vinner av Kollen-femmila, gikk samtidig forbi Klæbo i verdenscupsammendraget.

- Jeg er veldig glad. Det var en tøff løype og tøffe forhold, men skiene mine var supre i dag, fortalte Bolsjunov til NRK.

- Jeg tenker ikke så mye på det nå, for det er mange løp igjen. Jeg vil fortsette å kjempe, sa han om kampen mot Klæbo i sammendraget.

Norges landslagstrener, Eirik Myhr Nossum, var både skuffet resultatet og imponert over konkurrentene.

- Det svir skikkelig, jeg må si det. Jeg tror de traff på form og ski i dag, og det de gjør på slutten er veldig sterkt, sa han til NRK.

- Vi var usikker på hvor mye saft det var igjen i beina. Lufta gikk litt ut av ballongen etter VM, så taktikken var å se litt hvordan det ble. Vi gikk og var litt avventende, la Nossum til.

- Vi blir most

Martin Johnsrud Sundby ble beste nordmann på sjetteplass. Han hadde ingen unnskyldninger for at han selv eller noen av de andre nordmennene maktet å holde skikkelig følge da russerne dro til mot oppløpet.

- Vi var ikke sterke nok på slutten, så enkelt er det. Vi blir most. Det er dritkjipt i Holmenkollen. Det svir, men vi traff på årets høydepunkt for ikke så lenge siden, så da må vi tåle å svelge at vi ikke herjer her, sier han til Dagbladet.

Sundby poengterer at Norge dominerte stort i Seefeld, og at det ikke er lett å gjenskape de samme resultatene gang på gang.

- Det å skape en formtopp som er så markant krever mye planlegging. For min egen del har jeg vært helt i koma siden forrige søndag, og knapt vært på trening. Sånne ting har litt å si. Kroppen var ikke bra.

Klæbo plukket poeng

De største favorittene i dagens løp var Aleksandr Bolsjunov, Iivo Niskanen og nordmennene.

Den første timen lå majoriteten av feltet samlet, og det var få forsøk på å rykke. Selv ikke etter at mange gikk inn for å bytte ski, turte noen å satse og rykke ifra,

En som derimot fikk testet rykket flere ganger i løpet av dagen, var Johannes Høsflot Klæbo. Han kjemper om seieren i verdenscupen sammenlagt, hvor han har Aleksandr Bolsjunov som sin argeste konkurrent.

I løpet av femmila var det flere innlagte spurten hvor løperne kunne plukke poeng, og de to unge stjernene var gang på gang i tet når det skulle utdeles poeng. Og gang var gang var det Klæbo som kom først. Emil Iversen var også med, og fikk med seg mange verdenscuppoeng i Kollen.

Etter Klæbo ble hektet av, var det imidlertid Bolsjunov som stakk avgårde med det meste.

- Det er brutalt. Jeg får med meg noen poeng, og det var det som var planen. Det verste er når Bolsjunov tar alt og det blir mye poeng på ham. Da ryker alt. Det kommer heldigvis nye muligheter.

- Han er fryktelig sterk. Han er god i klassisk, og når han i tillegg er så pigg og henter bonussekunder, blir det tøft for oss andre, sier Klæbo til Dagbladet etter løpet.

Russisk dominans

Da det var gått tre mil var det fremdeles 30 løpere som hang med, men noen kilometer seinere begynte Bolsjunov å sette opp farten. Russeren gikk tøft i front, og mange falt av. Inkludert Klæbo, og det var russeren som fortsatte å plukke poeng i de innlagte spurtene.

Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger, Vebjørn Turtveit og Holund hang imidlertid godt med. Sjur Røthe fikk derimot trøbbel og så ut til å ha dårlige ski i dette avgjørende øyeblikket. Han vant i Kollen for fire år siden, men måtte jage tetgruppa de siste åtte kilometerne etter å ha blitt tvunget til et skibytte.

- Når syrenivået i beina er så stort, klarte jeg ikke å holde meg på beina, sa Røthe til NRK etter løpet.

Det gikk fort på den siste runden, men det var vanskelig for noen å få en luke. Da det gjensto 3,3 kilometer satte russerne skikkelig fart, og det var bare Sundby som hang skikkelig med av nordmennene. Maxim Vylegzjanin, Andrej Larkov, Aleksej Tsjervotkin og Bolsjunov var alle sterke. Også spurtsterke Alex Harvey hang godt med.

Inne på stadion klarte ikke lenger konkurrentene å henge med russerne, som tok firedobbelt i Kollen. Bolsjunov vant foran Vylegzjanin, Larkov og Semikov. Harvey ble nummer fem, mens Johnsrud Sundby ble beste nordmann på 6.-plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer