HISTORISK: Neymar scoret tidenes raskeste OL-scoring i OL-semifinalen mot Honduras. Som bildet viser, smertet scoringen. Men Neymar reiste seg en gang for alle, på vegne av en hel nasjon. Foto: AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA
HISTORISK: Neymar scoret tidenes raskeste OL-scoring i OL-semifinalen mot Honduras. Som bildet viser, smertet scoringen. Men Neymar reiste seg en gang for alle, på vegne av en hel nasjon. Foto: AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDAVis mer

Ydmyket. Slaktet. Pepet ut. Neymars smertefulle øyeblikk ga spektakulær OL-revansje

Brasils to år lange landesorg fikk Neymar til å vurdere å gi seg med landslagsfotball. I OL-semifinalen fikk brasilianerne seg en ny støkk, men det hele endte i stedet i Neymar og Brasils perfekte revansje.

Brasil - Honduras 6-0 (3-0)

(Dagbladet): Herrefotballen i sommer-OL har blitt gjenstand for massiv kritikk, men OL-semifinalen mellom Brasil og Honduras var 90 spektakulære og eventyrlige fotballminutter.

Til slutt ble semifinalen på Maracana en felles revansje - for fotballen, for Brasil og for Neymar.

Alt ligger til rette for at brasilianerne kan ta sitt første OL-gull i fotball i historien. Vertsnasjonen har derfor alt å tape. Konkurransen og nivået på motstanderne er ikke det høyeste, mens Brasil har toppet laget i sterkere grad enn de øvrige.

Det er Neymar som har fått hovedansvaret med å sikre hjemmejubel i Rio, på samme måte som i fotball-VM på hjemmebane for to år siden. Det endte i total fiasko. Neymar skadet seg alvorlig i kvartfinalen mot Colombia og mistet semifinalen mot Tyskland. Den ble tapt, sjokkerende nok, med sifrene 1-7. Brasil ble pepet ut av egne fans i mesterskapet på hjemmebane.

FESTFOTBALL:  Gabriel Jesus og Neymar herjet for Brasil i OL-semifinalen mot Honduras. Foto: NTB Scanpix
FESTFOTBALL:  Gabriel Jesus og Neymar herjet for Brasil i OL-semifinalen mot Honduras. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Landesorgen i fotballgale Brasil har vart i to år. I OL vil, skal og må de ha revansje. I semifinalen mot Honduras i dag fikk Neymar og Brasil nettopp det, men 5-0-triumfen var ikke uten dramatikk.

Historisk scoring etterfulgt av skrekkøyeblikk

Først scoret Neymar tidenes raskeste mål i OL-historien. 14 sekunder er den nye OL-rekorden. Dernest, i selve målfeiringen, vred han seg han i smerter. Scoringen kom ikke gratis. Da han fikk lurt ballen forbi Honduras-keeper Luis Lopez, kolliderte 24-åringen med sisteskansen og ble båret ut av banen.

Ekstasen på mektige Maracana ble til frykt i løpet av like få sekunder som den historisk raske scoringen. Men Neymar kom seg på beina igjen. Det var symbolet på Barcelona-spillerens, landslagets og hele nasjonens oppreisning.

For tidligere i mesterskapet fikk Neymar og Brasil mye kritikk etter å ha åpnet mesterskapet med to 0-0-kamper. Det var utilgivelig og uakseptabelt. Brasilianerne fryktet ny fotballfiasko på hjemmebane. Én person fikk skylden.

DEN STORE REVNASJEN: Brasil er klar for OL-finalen på hjemmebane. Foto: PA/JAVIER ETXEZARRETA
DEN STORE REVNASJEN: Brasil er klar for OL-finalen på hjemmebane. Foto: PA/JAVIER ETXEZARRETA Vis mer

Kritikken var så intens at Neymar uttalte at han mistet gleden ved fotballen og vurderte å gi seg på landslaget. Så snudde alt i siste gruppespillskamp med 4-0 over Danmark. Siden har de ikke sett seg tilbake. Presset har blitt kanalisert til fotballglede. Den brasilianske sambafotballen er tilbake.

Det fikk Honduras erfare i dagens OL-semifinale. Etter å ha imponert med positiv fotball gjennom hele mesterskapet, ble de ydmyket av vertsnasjonen.

Sambafotballens comeback

Neymar satte standarden med den rekordraske scoringen, men ga seg ikke med det. 24-åringen gikk deretter inn inn i servitørrollen. Det passet Gabriel Jesus bra, som satte inn både 2-0 og 3-0 før pause.

Kampen var avgjort takket være Neymars bidrag. Om det skulle være noe som helst tvil igjen, forsvant den like etter pause da Marquinhos enkelt satte inn 4-0 etter Neymars hjørnespark. Luan økte til 5-0, før Neymar kompletterte kvelden med sin 6-0-scoring på straffespark.

Revansjen var fullkommen. Brasil er klar for OL-finale på hjemmebane.