VM i Qatar

Ydmyket Sør-Korea: - For dumt

Brasil-stjernene tar pusten fra fotballverden.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

JUBEL: Neymar og Brasil herjer med Sør-Korea. REUTERS/Carl Recine
JUBEL: Neymar og Brasil herjer med Sør-Korea. REUTERS/Carl Recine Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Brasil - Sør-Korea 4-1 (4-0)

DOHA/OSLO (Dagbladet): - Det er nesten dårlig gjort, de erter motstanderen, sier NRKs Carl-Erik Torp på direkten.

Åttedelsfinalen var i realiteten over allerede etter 13 spilte minutter. Da hadde Neymar nettopp trillet inn 2-0 fra straffemerket og sto og danset sammen med tre lagkamerater på rekke ved enden av 16-meteren.

Lagets store stjerne herjet etter ankelskaden som satte ham ut av de to forrige kampene.

- Nei, jeg kjente ikke noe smerte i ankelen. Jeg syns det jeg leverte var veldig bra. Når det er sagt, så mener jeg vi alltid kan forbedre oss. Vi kan ikke være hundre prosent fornøyde. Vi må vokse som lag og jeg syns denne prisen ikke bare er for meg, men for alle på laget, forklarer Neymar på pressekonferansen etter kampen.

- Da jeg ble skadet var det en vanskelig kveld. Jeg var redd jeg ikke kom til å spille i VM igjen, men jeg ble støttet av lagkameratene og familien til å finne styrke, fortsetter Neymar.

- For dumt

Publikum ropte på en for kvelden nybleket Neymar da dommeren pekte på krittmerket etter en felling av Richarlison. Og de ble hørt. Bare noen minutter tidligere hadde Vinicius Junior fått all tid i verden til å sette inn 1-0 forbi keeper og tre rødkledde spillere, etter strålende forarbeid av Raphinha på motsatt kant.

Før det var spilt en halvtime satte Richarlison inn kampens tredje scoring, da han først fikk trikse ballen flere ganger med hodet, før han fikk ballen tilbake og kunne avslutte fra god posisjon.

- De fleste mål føler jeg at jeg har sett før, men dette har jeg aldri sett før. Aldri noe i nærheten, måper NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

KRITISERES: Modellen Ivana Knoll stilles spørsmål ved i hjemlandet, de lurer på om hun ikke er så interessert i fotball. VIDEO: Instagram: Knolldoll Vis mer

Ras Abu Aboud stadion - eller 974 stadion som den kalles - består av 974 containere som skal tas ned etter denne VM-kampen. Sør-Korea ble plukket fra hverandre på gressmatta, og det lille de skapte ble effektivt stoppet av Alisson Becker i Brasil-buret.

Etter 36 minutter ble det mer brasiliansk dans etter nok et praktangrep. Junior sendte en nydelig pasning til Lucas Paquetá, som dunket ballen i nettet med første touch.

På sidelinja jublet Tite som en gal over det han fikk se fra sine egne elever. Ikke så rart, for det tilskuerne i Doha ble vitne til var offensiv fotballkunst.

På tribunen satt legender som Rivaldo, Ronaldo Cafu og Roberto Carlos og smilte hjertelig til sambafotballen landsmennene serverte på gresset.

- Dette blir for dumt. Enda mer dansing fra Neymar og vennene i hjørnet. Dette er en av de beste prestasjonene jeg har sett i Qatar, melder BBCs Emma Sanders.

- Forferdelige

Tidligere storspiss Chris Sutton mener Brasil kunne vært langt mer effektive.

- Brasil sløser. Det kunne og burde vært åtte mål, sier Sutton på BBC.

Det samme sier Graeme Souness på Sky Sports.

- Brasil har vært fantastiske, men Sør-Korea har vært forferdelige, sa den tidligere Liverpool-manageren.

BLIR LURT: Fansen ble elleville da Neymar dukket opp i Qatar, men det viste seg å være en som etterlignet den brasilianske stjernen. Vis mer

Roy Keane - som reagerte sterkt på brasilianernes dansefeiringer - sparte heller ikke på kruttet.

- Jeg kan ikke tro hva jeg ser. Det er åpenbart briljant fra Brasil, men Sør-Korea... gud hjelpe meg, sa Keane på Sky Sports.

I andre omgang gjorde Seung-Ho Paik litt for å rette opp inntrykket. Med et drømmetreff fra drøyt 20 meter reduserte han et kvarter før slutt.

Ble klar

Det store spørsmålet før lagoppstillingene ble offentliggjort, var om superstjerna Neymar var en del av elleveren til Brasil, etter ankelskaden han har slitt med.

Trener Tite uttalte søndag at PSG-angriperen ville starte dersom han kom seg gjennom lagets siste trening, noe han gjorde. Tite gjorde hele ti endringer fra 0-1-tapet mot Kamerun.

Nå venter Kroatia i kvartfinalen, etter at laget sikret avansement med seier på straffesparkkonkurranse mot Sør-Korea tidligere mandag.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer