Erling Braut Haaland Norge - Sverige 3 - 2

Ydmyket Sverige

To tap mot Erling Braut Haaland og Norge i fotball på ei uke. Verre blir det ikke for svenskene.

STERKE FØLELSER: Alltid gjevt å slå naboen. Men for dette norske fotballandslaget er målene høyere enn å ydmyke Sverige. FOTO: Beate Oma Dahle / NTB
STERKE FØLELSER: Alltid gjevt å slå naboen. Men for dette norske fotballandslaget er målene høyere enn å ydmyke Sverige. FOTO: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET er mange, mange år siden Sverige totalt sett var bedre enn Norge i idrett. Helt siden den dundrende sportslige fiaskoen i ski-VM i Falun tidlig på 1990-tallet, har svenskene opplevd en serie nederlag i sine egne prestisjeøvelser. Men sjelden føles det så ille som nå:

  • To tap mot Norge i fotball i løpet av to søndager på rad, er knapt til å tro.

Så klart mye bedre i denne sporten har svenskene vært gjennom hele fotballhistorien. Offisielt er de det fortsatt, men det var tidvis ikke så lett å se på Ullevaal.

FEIRING: Sveriges Emil Krafth satte ikke spesielt stor pris på Leo Skiri Østigårds feiring etter Erling Braut Haalands 2-0-scoring søndag 12. juni. Video: Melina Pambou Sundfør / Reporter: Henrik Ljosland / Foto: NTB Scanpix Vis mer

For der var Norge oftere på et høyere nivå, og vippet kampen til vår fordel på Erling Braut Haalands verdensklasse og et lag med stadig bedre ferdigheter.

Det sendte Sverige ut at tetkampen i Nations League. Vår pulje er nå et rent oppgjør med Serbia som spilte uavgjort mot Slovenia. Svenskene har tapt sin andre kvalik på bare noen måneder. Først røk VM, og så ble bakdøra til EM lukket:

- Vi liker det sånn, sa Haaland til TV 2 på banen mens halve Ullevaal sto igjen og ropte taktfast på ham.

Erling er bare 21 år, og har aldri opplevd at svenskene dominerer i flust av verdensidretter slik de gjorde lenge før han ble født. Så lenge han har levd, har Norge egentlig vært sterkere i toppidrett.

Men han skjønner hva det vil si å slå naboene i den desidert viktigste sporten.

Akkurat den følelsen er de fleste av oss blitt oppdratt med uansett sport.

LIKEVEL er ikke dette kvelden for de store følelsene. Poenget for norsk idrett er ikke lenger å slå eller ydmyke svensker. Det er et stusslig mål for konkurransen med et naboland vi på alle måter er glad i.

Det er jo nettopp det kunnskapsbaserte og grundige som har holdt Sverige nær verdenstoppen i fotball gjennom mer enn 60 år. Slik er også retningen i Ståle Solbakkens systematiske jobbing med dette landslaget.

Den skiller seg ikke radikalt fra forgjengernes, men spillermaterialet er i ferd med å bli helt annerledes. For fenomenet Erling Braut Haaland kommer ikke alene. Dette er en ny generasjon spillere som løfter seg med ham, og gjør at norsk fotball skal sette seg helt andre mål enn å ydmyke svensker.

FORTVILER: Expressen-journalist Philip Gadd kaller kampen et mareritt for svenskene. Vis mer

ETTER nederlaget er kritikken besk i svenske medier:

- Norge er bedre tvers igjennom hele kampen. Det er ekstremt tydelig at de er samspilt på en helt annen måte enn Sverige, kommenterer den gamle skytterkongen Daniel Nannskog, fotballekspert for Sveriges Television

- Varselklokkene kimer! Det er ille å tape to ganger mot Norge. Måten det skjer på er enda verre, mener Svenska Dagbladet.

- Danmark er forbi. Norge begynner å utfordre oss. Hva skjer? Blir vi snart slått av finnene også?, spør en sint svensk Viaplay-kommentator spydig.

Men de svenskene som skjønner enda mer av denne sporten, ser hva som egentlig har skjedd med styrkeforholdet. Hvordan den norske framgangen har forandret spillet naboene imellom:

- Fra første minutt opptrådte Norge som et klart mer voksent, erfarent og ferdigbygget lag. Et inntrykk som ble forsterket gjennom at de kom med mye større spillere, kommenterer Aftonbladets kunnskapsrike fotballskribent Erik Niva, og ramset opp høyden til Sander Berge (195 cm), Erling Braut Haaland (194 cm), Alexander Sørloth (194cm), Morten Thorsby (189) og Stefan Strandberg (189cm) i sammenlikning med Alexander Isak som var eneste svenske over 190 centimeter.

Her er det ikke centimeterne i seg selv som er mest interessante. Innbitte og modige Leo Skiri Østigaard (182 cm) har på ei uke lært de fleste norske fotballfans at hodestyrke og fysikk ikke kan vurderes ut fra et målbånd.

Men motstanderens inntrykk av dette ganske ferske norske landslaget er interessant.

FOR det var en ny autoritet i spillet som gjorde at Norge bestemte retningen på denne kampen. Landslagsgutta så ikke bare ut som de var rettere i ryggen enn noen gang før under «Ja, vi elsker»; de kastet seg inn i oppgjøret med mye mer selvtillit enn svenskene:

- Nå faller vi tungt mot et Norge som er større, styggere og dyktigere, mens vi forsøker å samle sammen spillere til et sørgelig landslag som virker mer skjørt for hver kamp som spilles, konkluderer Aftonbladets mann.

Det er en tøff svensk konklusjon etter en kamp som ren sjansemessig var jevn,

Men den er overraskende sann.

FEIRING: Sveriges Emil Krafth satte ikke spesielt stor pris på Leo Skiri Østigårds feiring etter Erling Braut Haalands 2-0-scoring søndag 12. juni. Video: Melina Pambou Sundfør / Reporter: Henrik Ljosland Vis mer

NETTOPP tryggheten på dette nye nivået gjorde at Norge direkte tok tak i det som skulle være Sveriges revansje for tapet i Stockholm sist søndag.

De første tjue minuttene er noe av det beste et norsk landslag har prestert. Da ble svenskene nesten fullstendig kontrollert av et hjemmelag som var tryggere på ball, kvikkere i beina og klokere.

Det er ikke så vanlig at det ser ut sånn for fotballgutta mot Sverige, men med så unge og så gode offensive spillere kan dette like gjerne speile en ny hverdag for Norge.

MYE av årsaken er selvsagt Martin Ødegaards utvikling. Allerede i det andre minuttet slo han lekkert Alexander Sørloth i bakrom, og fortsatte med å diktere et variert norsk angrepsspill som tvang svenskene til å løpe imellom.

Med raske og sterke Sander Berge sentralt bak seg, har Martin fått en stødig makker med ferdigheter til å holde ballen lenger i laget. Riktignok glapp det i en og annen avgjørende pasning fra Berge, men han har en herlig autoritet i den jobben han gjør.

Dermed har Norge fått en duo som tidvis kan brukes til å sende en ekstra mann framover, samtidig som vi klarer å spille langvarige, ballholdende angrep.

Altså noe helt annet enn den forrige gullalderen under Drillo på 1990-tallet

DET var den vrien Ståle Solbakken brukte i starten ved å slippe løs Morten Thorsby i rommet rundt Erling Braut Haaland. Trekket ga et øyeblikkelig trøkk mot det ferske svenske midtforsvaret, og presset fram 1 - 0 målet på en fin heading fra Haaland.

Scoringen var av høy klasse både i følsomheten i det korte legget fra høyreback Fredrik Bjørkan og i Haalands smarte rykk bak den svenske midtstopperen.

DET er slike kombinasjoner som du stadig oftere har sett over hele banen i løpet av disse fire norske kampene i Nations League. Dette trygge pasningsspillet ser mer og mer naturlig ut, og er det.

Denne taktiske framgangen og økte ferdigheter med ball, speiler den bedre treningshverdagen til spillerne. Typisk nok kunne Solbakken rolig skifte to backer til denne viktige kampen på tross av de flotte prestasjonene til Birger Meling og Marcus Holmgren Pedersen. Erstatterne klarte seg fint.

Akkurat som en sliten Martin Ødegaard fikk gå av banen da svenskene hadde presset fram 1–2 drøyt tjue minutter før slutt, bare for å se at Patrick Berg styrte Norge tilbake til mer banespill og en grei seier.

DER fikk Berg og resten av laget selvsagt hjelp av den unike kvaliteten til Erling Braut Haaland. Det var han som kjempet fram en dobbeltsjanse i feltet og slo det lekre innlegget til Alexander Sørloths 3–1 som knuste alle svenske håp.

Det er sånn verdensstjerner vender kamper:

- En spiss nesten hele kloden ser opp til, sa Ståle Solbakken presist etterpå.

For det er en ny hverdag for norske fotballgutter. Med Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard og en hel gjeng som midt i sin egen sportslige framgang er opptatt av å spille hverandre gode.

Til sammen blir det noe mye større enn å ydmyke Sverige i en enslig fotballandskamp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer