Yggeseth er mektig irritert

Hoppkomiteen i FIS vurderer å forandre hele dommeropplegget etter at Sigurd Pettersen lørdag - i manges øyne - ble snytt for førsteplassen grunnet en streng dommeravgjørelse.

Hoppkomitéformann i det internasjonale skiforbundet (FIS), Torbjørn Yggeseth, er mektig irritert over den norske dommerens avgjørelse av Pettersens kjempehopp på 135,5 meter lørdag. Hoppdommer Anton Dahl ga nemlig den nye, norske hoppkometen karakteren 17, etter å ha trukket Pettersen 2,5 poeng for nedslaget og et halvt poeng for svevet. De andre dommerne ga Pettersen 19,5, 19 og 18,5.

Vanskeligere

- Pettersen var trang i nedslaget. Det vil si at det ene beinet ikke var mye foran det andre. Men selve bevegelsen i nedslaget var god. Derfor mener vi det er et nedslag som bør trekkes 0,5 til ett poeng for, og ikke 2,5 som den norske dommeren presterte å gjøre, sier Yggeseth til Dagbladet.

- Vi har et dommerreglement og arrangerer ofte internasjonale dommerkurs. Likevel er det noen som ikke klarer å samordne forståelsen av disse reglene. Dette gjelder ikke bare Dahl, men også resten av den norske dommerstanden, legger han til.

Han understreker at dommerne har en mye vanskeligere og mer omfattende oppgave i dag enn tidligere. Blant annet fordi det hoppes mye lengre i dag enn da for eksempel Birger Ruud herjet på som verst.

- Ikke enkelt

- Det er ikke enkelt å vurdere et hopp på opp mot 100 meters avstand. Derfor kan et tiltak være å plassere dommerboksen nærmere der det skjer, sier Yggeseth.

- Kommer dere til å forandre eller forenkle enkelte regler?

- Det vil nok bli tatt med i betraktningen når vi nå vurderer å forandre hele dommeropplegget. Men det enkleste løsningen her vil være å intensivere den internasjonale kursvirksomheten.

Hoppsjef Jan Erik Aalbu er positiv til at FIS' dommerplaner.

- Det er fint at FIS ligger i forkant av utviklingen og at de er åpne for å prøve ut nye ting. Jeg kommer ikke til å legge meg opp i noe som helst, men det skal bli spennende å se hva de får til, sier Aalbu til Dagbladet.

Det lyktes ikke Dagbladet å få tak i Anton Dahl i går kveld.

I SVEVET: Sigurd Pettersen tok Norges første hoppseier på nesten fem år da han vant i Granåsen i går. Lørdag ble han, ifølge FIS, offer for en svært streng dommeravgjørelse som kostet ham seieren.