- Yggeseth ødelegger sporten

Hoppdommer Anton Dahl mener Torbjørn Yggeseths forslag om å forandre dommeropplegget vil ødelegge hoppsporten.

KAUTOKEINO/OSLO (Dagbladet): Anton Dahl fra Kautokeino kom i vinden etter lørdagens verdenscuprenn i hopp i Trondheim. Han ga Sigurd Pettersens hopp på 135,5 meter karakteren 17, etter å ha trukket 2,5 poeng for nedslaget og 0,5 for svevet. Mange mener det var å snyte Pettersen for 1. plassen.

Blant kritikerne var hoppkomitéformannen i det internasjonale skiforbundet (FIS), Torbjørn Yggeseth. Han har fått nok av norske dommere som ikke forstår hoppreglene, og i gårsdagens Dagbladet fortalte Yggeseth at FIS vurderer å forandre hele dommeropplegget.

- Tragisk

Det mener Dahl vil være en hasardiøs avgjørelse.

- Det er tragisk at Yggeseth går i bresjen for å ødelegge dømminga i hoppsporten og dermed hele idretten, sier Dahl til Dagbladet.

Finnmarkingen mener hoppkomitéformannen driver en kampanje for at det bare skal dømmes på lengde og nedslag.

- Torbjørn Yggeseth har vært ute etter hoppdommerne i mange år, og det er tydelig at det er stildømmingen han vil til livs. Men den dagen estetikken i hoppet eventuelt forsvinner, er hoppsporten død. Da blir det bare show og akrobatikk. Jeg får endelig ikke håpe at Torbjørn Yggeseths uttalelser om å forandre hele dommeropplegget er det offisielle norske synet på hoppsporten, sier Dahl, som har vært forbundsdommer siden 1978 og internasjonal dommer siden 1994.

- Idiotisk

Han får støtte av lederen i Norges Skidommerlaug, Kolbjørn Asphaug.

- Det er jo helt idiotisk at hopperne skal bedømmes når de er nede på snøen, og ikke i lufta. Det er tross alt svevet som er det viktigste i et skihopp, sier Asphaug.

I årets Sommer Grand Prix fikk FIS gjennomslag for at dommerne bare skulle dømme nedslag og lengde. Også da raste hoppdommerne.

Men Yggeseth står fremdeles på sitt. Han mener stildømmingen har så liten innflytelse på resultatet at den bør fjernes helt.

- Lengden er det avgjørende om man hopper estetisk riktig. Det vil si at et uestetisk hopp alltid blir kort og dermed umiddelbart straffet på lengdepoeng. Hvorfor skal man da straffes dobbelt? sier Yggeseth.

Han angrer ikke på utspillet om at norske dommere konsekvent feiltolker hoppreglene, særlig reglene rundt Telemark-nedslaget. Dahl og Asphaug mener det faller på Yggeseths egen urimelighet.

Enkelt hopp

- Jeg mener fremdeles at skandalen rundt Pettersens hopp ene og alene var de andre dommernes karakterer, og ikke min. Det var et svært enkelt hopp å dømme, også uten monitor. Jeg var aldri i tvil om at det var et hopp som måtte trekkes 2,5 i nedslag, sier den tidligere Kautokeino-ordføreren.

- Jeg sa faktisk fra til Pettersen etter lørdagens renn at han var nødt til å ha Telemarks-nedslag for å vinne verdenscuprenn og bli verdenscupmester. Nedslaget ble perfekt på søndag, så kanskje jeg gjorde han en tjeneste ved å si fra, legger Dahl til.

Asphaug mener reglene fra FIS er klinkende klare:

- Pettersens hopp hadde ikke et Telemarks-nedslag. Da sier reglene at det skal trekkes minimum to poeng. Pettersen hadde også noen tilleggsfeil, og jeg er helt enig med Dahls karakter. Det er tydelig at det er Yggeseth som ikke kan regelverket godt nok. Ikke oss, sier en irritert Asphaug.

Til det har Yggeseth følgende kommentar:

- Jeg nevner bare de andre dommernes karakterer på to ganger 19,5, 19 og 18,5. Det skulle vel være nok til å motsi både Dahl og Asphaug.

SINNA: Anton Dahl mener at Torbjørn Yggeseth er sjåvinistisk når han mener Sigurd Pettersen ble snytt for lørdagens seier i verdenscupen. - Det skjer kanskje fordi nordmennene har ventet fem år på en verdenscupseier. Men dommerens integritet må gå foran nasjonalfølelsen, sier hoppdommer Anton Dahl.