Yggeseths kuvending

Så tidlig som under skiflygings-VM i Kulm 1996 gikk Torbjørn Yggeseth, formann i FIS` hoppkomité, inn for at jenter skulle hoppe skiflyging. Nå har han snudd helt om.

Yggeseth tror ikke jentene vil få sette utfor en skiflygingsbakke før om fem til ti år.

Forslaget Yggeseth kom med for åtte år siden, skapte bølger. Yggeseth argumenterte som han aldri hadde gjort før.

- Tidligere var skihoppingen forbundet med kraft og styrke. Nå er det viktigst med teknikk og følelse. På de områdene ligger ikke jentene noe etter gutta. For å få opp interessen, må vi begynne i det små og opprette egne jenteklasser, sa Yggeseth den gang.

- Driver med aking

I dag setter han seg helt på bakbeina når temaet er jenter og skiflyging.

- Av de drøyt 20 jentene som er med i kvinnecupen, hopper halvparten på ski. Den andre halvparten driver med noe som minner om aking, sa han til Aftenposten i går.

Da Dagbladet snakket med Yggeseth på ettermiddagen i går, ville han ikke vedkjenne seg å ha foreslått skiflyging for jenter allerede i 1996.

- Kan få 90-meteren

- Poenget den gang var å få temaet på banen, og dra i gang jentehoppingen. For å slippe til i skiflygingsbakkene, må jentene først kvalifisere seg gjennom andre renn. Prioriteringen framover er klar: Først må vi få en verdenscup for jentene, deretter VM og OL. Skiflyging for jenter blir det ikke før om fem til ti år, sier Torbjørn Yggeseth.

I mellomtida synes han jentene kan overta 90-metersbakkene, som er på vei ut som internasjonal rennarena for hoppgutta.

- Hva som skal skje med normalbakken (K-90-meter) i framtidige mesterskap, er et hett tema i FIS` hoppkomité. Mange av oss ønsker at den skal bli storbakken for jentene, sier Torbjørn Yggeseth.

SNUDDE: For åtte år siden argumenterte Torbjørn Yggeseth varmt for kvinnelige skiflygere. I dag har han endret oppfatning.