Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Yin og Yang og Dejan

BRYNE (Dagbladet): Det var én ting som slo meg der jeg satt og snakket med Bryne-spissen Dejan Pavlovic (30) - andre generasjons svensk serber med skånedialekt og lav stemme. Blir hanmatchvinner på Ullevaal, får TV2-intervjuer Davy Wathne en helvetes vanskelig jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jag er lugn, sier Dejan og varmer seg på kaffekruset. Lugn på svensk er rolig på norsk og det er her problemene begynner.

- Så du er rolig, altså, sier jeg - som person.

- Tycker du det, sier Dejan Pavlovic.

Han kan sikkert være det også, rolig på svensk. Som betyr morsom på norsk. Det er nemlig ingen grunn til å tro at Dejan Pavlovic ikke er rolig (på svensk). Men han er rolig (på norsk) - usannsynlig rolig.

Altså lugn.

MEN HVEM er han? Hvem er denne spissen som kom til Bryne fra kypriotiske Anorthosis i sommer? Og hva tenker han på? I vindkulene og bortoverregnet på Jæren?

- Været har jeg vent meg til, sier han. - Det er som det er - kaldt - og det kan ikke jeg gjøre noe med. Men jeg trives her, det er lugnt.

Altså rolig.

- Jeg er et vanlig menneske som vil ha det så hyggelig som mulig, sier Dejan etter en liten tenkepause. - Jeg er glad for at jeg har hobbyen min som jobb. Og så trives jeg hjemme - jeg liker å henge opp ting og stelle i hagen. Og så liker jeg å tilbringe mye tid sammen med min tjej. Og mine venner.

DEJANS FAR kom til Sverige fra Nis i Serbia i 1967. Året etter kom moren. Og i 1971 ble fotballspilleren Dejan Pavlovic født. Det han har mest av - mottaksegenskaper, hodestyrke og målteft - har gitt ham jobber i Helsingborg, Malmö FF, Cavalla (nord i Hellas) og Anorthosis.

- Jeg liker meg bedre her oppe i nord, sier han. - Det var for varmt i Hellas og på Kypros. Og så var det kulturen, alt var så komplisert og tok for lang tid. Bare det å få lønn i henhold til kontrakten var vanskelig, og det er man jo ikke vant til. Nei, da er det bedre her.

- Man skal være punktlig.

Før krigen på Balkan var familien Pavlovic hjemme i Nis 200 kilometer sør for Beograd hver sommer. Etter utbruddet har han ikke vært der en eneste gang. Men han savner familen - besteforeldre, tanter, onkler fettere og kusiner. Og så snakker vi ikke mer om det. Krigen.

MEN YIN og Yang snakker vi om. Eller Yang og Yin om du vil - de gamle kinesiske symbolbegrepene for de to grunnkreftene som sammen skaper naturens kretsløp og menneskelivets orden. For Dejan Pavlovic har symbolet tatovert på ryggen. Som begynnelsen på noe som skal bli et evig kunstverk.

- Jeg begynte på tatoveringen rett før jeg kom hit til Bryne i sommer. Det er ikke religiøst motivert - jeg har bare lenge ønsket meg én - og slik jeg ser det står Yin og Yang for det meste. Og grunnen til at det foreløpig ikke er noe mer enn selve symbolet er at jeg ikke vet hva jeg vil ha rundt.

- Så lenge jeg skal ha den en stund ønsker jeg at den skal være ett hundre prosent.

- Så du tok ikke en pause fordi det gjorde vondt?

- Nei, men du kjenner det. Og særlig rundt ryggraden der huden er tynnest. Men det skal bli noe stort - rundt omkring. Og derfor må jeg tenke meg godt om.

For ordens skyld;

Yin tenkes som et feminint prinsipp og representerer det jordiske, mørke, kalde, nordlige og vinterlige. Yang tolkes maskulint og står for det himmelske, lyse, varme, sørlige og sommerlige. Og sammen blir disse to begrepene, og vekselvirkningene mellom dem, overført til alle livets og naturens foreteelser.

Som Dejan Pavlovic uttrykker det - det står for det meste.

CUPFINALEN PÅ Ullevaal står derimot for noe han ikke hadde fordypet seg i da han dro fra Kypros. Det var først i oppkjøringa til semifinalen mot Lillestrøm at Dejan Pavlovic skjønte betydningen av kampene for Kongepokalen. Men det har gått opp for ham nå - si gjerne at han fikk det midt i trynet.

Og;

Han liker det.

- Det er ikke ofte jeg har spilt for 25 000 tilskuere. Det har hendt, men altså ikke ofte. Og som fotballspiller får man et ekstra kick når det er så mange mennesker på tribunen. Det får i hvert fall jeg.

Rivaliseringen mellom Bryne og Viking har ikke den lugne noe forhold til. Han har hørt om det, uten å merke det. Så for Dejan Pavlovic blir søndagens cupfinale derfor en enkeltstående opplevelse med en mulig fest i bakkant. Men den kan ikke bli stor.

- Vi skal møte Hamkam i to kamper onsdag og lørdag, sier Dejan. - Det er de to kampene det handler om, og rykker vi ned, er det ikke moro. Men man må ta det livet gir sjøl om mange ikke liker å spille i 1. divisjon. Jeg liker det ikke sjøl jeg, men med to år igjen av kontrakten vil jeg gjøre den jobben jeg får betalt for.

CUPSCORINGENE mot Molde (den andre av to i 4. runde) og Lillestrøm (semifinalen) er Dejan Pavlovics største prestasjoner i Norge. Det mener han i hvert fall sjøl. Men superlativene rundt egen person kommer ikke akkurat fossende i en samtale med Dejan.

Fordi han er så lugn. Altså rolig.

- Hodespillet er min styrke, sier han. - Og så er jeg et bra oppspillpunkt. Men jeg kan bli bedre med ballen. Det er mye å gå på der.

Og kanskje nettopp derfor passer det Dejan Pavlovic å spille i Norge. Hvor vi slår mye langt, bruker oppspillpunkt og elsker gode hodespillere. Men han liker den ikke - i hvert fall ikke veldig godt - den norske fotballen. Fordi det er , som han sier, for mye langt.

- Jeg vil heller at vi skal spille fotball langs bakken, sier Dejan. - I Norge må du jo være 1.90 for å klare deg i midtforsvaret. Og derfor synes jeg Lyn er et bra lag og at det er roligt å titte på Rosenborg.

Altså morsomt.

PÅ KYPROS satte Dejan Pavlovic verdensrekord i målscoring gjennom å gjøre fem mål på 13 minutter i en ligakamp. Hadde han gjort det alle andre steder enn akkurat der han gjorde det - på Kypros - ville han vært i Guinness rekordbok. Dejan sa han ingen ting om rekorden da vi møttes, men en av Dagbladets nettlesere, som hadde surfet seg inn i den kypriotiske fotballens innerste statistikker, fant det og spurte Dejan på nettet i går. Dejan svarte;

- Ja, jeg scoret fem mål fra det fjerde til det syttende minutt. Men for fem, seks år siden var det et annet kypriotisk lag som måtte vinne med 10 mål i en avgjørende seriekamp. Etterpå ble det hevdet at taperne fikk betalt for å tape. Derfor ser det ut til at Guinness boikotter kypriotisk fotball.

Kult, Dejan!

Altså roligt.

KICK: Dejan gleder seg til cupfinale og 25 000 tilskuere. - Jeg får et ekstra kick når det er så mange mennesker på tribunen.
Hele Norges coronakart