Yngre, raskere og reinere

Glem Marion Jones (29) og Maurice Greene (30). De nye og unge supersprinterne i USA er mye bedre - både til å løpe fort og tyste på dopingsyndere.

LONDON (Dagbladet): Fredag starter friidrettsseongen for alvor med Golden League-åpningen i Paris. I USA har de holdt på hele våren. Generasjonsskiftet holder ekstremt høyt nivå og sikrer fortsatt sprintdominans - selv om Russland og Kina nylig skrev samarbeidsavtale for å ta amerikanerne under OL i Bejing om tre år.

 Allerede før sist helgs USA-mesterskap i Carson i California hadde elleve amerikanske menn løpt 100 meter på 10.13 eller bedre. Fem av disse var foran sesongen ikke funnet verdig biografi på Det amerikanske friidrettsforbundets (USATF) hjemmeside.

 På 200 meter hadde 13 mann løpt 20.44 eller bedre. Fem av disse var helt ukjente før sesongen.

 USA-mesterskapet produserte tider verden ikke har sett på mange år - flere satt av utøvere under 20 år.

-  Det hender av og til at det kommer et år eller en periode da fenomenale utøvere dukker opp i alle idrettsgrener. Akkurat nå er det vår tur, sier tidligere verdensrekordholder i tresteg Mike Conley til Los Angeles Times.

Conley jobber nå som direktør i det amerikanske friidrettforbundet (USATF).

Kan tyste fritt

Chris Masback er toppsjef i USATF. Han mener at Balco-skandalen har ført mye godt med seg for amerikansk friidrett. Balco var laboratoriet til Victor Conte som produserte designerdopet THG. Det felte Kelly White (verdensmester på 100 og 200 meter i Paris for to år siden) og kan felle Tim Montgomery og Marion Jones selv om ingen av dem har avlagt positiv dopingprøve og konsekvent nekter for å ha jukset.

-  Balco var positivt fordi skandalen bekrefet at det i alle fall fantes en måte å slå systemet på. Det har ført til mer forskning og andre muligheter. Blant annet har vi nå flere tysterprogram som kan brukes av reine utøvere og trenere som vil peke ut folk som jukser, sa Masback på pressekonferansen i Carson.

Betalt gjelda

På 90-tallet sleit USATF med stor gjeld. Det gikk utover rekrutteringen. De siste åra har amerikanerne betalt gjelda og investert mye penger i utviklingen av utøvere.

-  Vi startet i 1997-98. Da utviklet vi et konsept for kvalitetsstevner her i USA. Det får vi igjen for nå, sier Masback.

Det amerikanske mesterskapet fungerte som vanlig som uttak til VM, som arrangerers i Helsingfors 6.-14. august. Supertidene kom bokstavelig talt løpende:

 Kerron Clement (19) løp 400 meter hekk på 47,24 sekunder.

-  Jeg kan løpe raskere enn dette. Under VM skal jeg prestere maks på nytt. Og neste år skal jeg løpe noen 200 og 400 metere også, sier Clement som i vinter løp på 44.57 på 400 meter flatt innendørs og slettet Michael Johnsons ti år gamle verdensrekord med seks hundredeler.  Allyson Felix (19) løp 200 meter på 22.13 sekunder. Årsbeste i verden. Ingen under 20 år har løpt raskere noengang. De siste ti åra har bare Marion Jones, Inger Miller og Inga Privalova løpt under 22 sekunder.

Kjærester?

-  Under 22 sekunder er definitivt planen for VM. Jeg har mye å jobbe med og håper på at det kommer ut i løpet av den neste måneden, sier Felix.

 OL-vinner Justin Gatlin (23) vant både 100 meter - fikk ny sjanse etter disk for tjuvstart - og 200 meter som den første utøveren på 20 år. Han føler seg nå klar til å utfordre Asafa Powell på 100 meter under Golden League-stevnet i Roma neste fredag. Powell satte som kjent verdensrekord med 9,77 i Athen 14. juni.

Det gjør heller ikke noe for medieinteressen at Gatlin og Felix nærer varme følelser for hverandre.

-  Jeg vil vel ikke akkurat si at vi er kjærester, men vi er veldig på nett gjennom det vi driver med, sier Gatlin.

Hjelpes av Johnson

 OL-vinner Jeremy Wariner (21) vant 400 meter på 44.20. Årsbeste i verden og en imponerende tid tatt i betraktning at han nesten falt ut av blokkene. Han er helt klart god for tider under 44 sekunder. Det har ingen gjort siden Michael Johnson satte verdensrekord med 43.18 i 1999. Johnson er for øvrig agenten til Wariner som trenes av Johnsons gamletrener Clyde Hart.

 Sanya Richards (20) løp 400 meter på 49,28. Årsbeste i verden og det i et felt der tre jenter løp under 50 sekunder.

-  Tre under 50 sekunder. Ingen kan forlange mer, sier Richards.

Sjøl har hun hatt stor framgang etter at hun i fjor høst gikk over til treningsgruppa til Clyde Hart.

 Lisa Barber (24) løp 100 meter på 10.87 i for sterk medvind (3,0 sekundmeter). Hun hadde knapt løpt 100 meter på tre år og hadde 11.35 som bestetid før sesongen. Hun trenes nå av Trevor Graham - mannen som leverte inn ampullen med THG som førte til Balco-skandalen. Sjøl ble hun som en av få møtt med dopingspekulasjoner etter løpet. Og forsvarte seg imponerende.

 Sist men ikke minst løp veteranen Allan Johnson (34) 110 meter hekk på 12.99. Det var hans tiende tid under 13 blank.

Råd fra Michael

Så har vi taperne. Maurice Greene fikk lårstrekk i 100 meterfinalen og fullførte ikke.

-  Jeg er som gammel vin. Blir bare bedre og bedre.

Sa han før løpet.

Denne gangen - som litt for ofte de siste åra - har korksmaken sendt vinen i retur. Mange tviler på at mannen med flest løp under 9.90 (11) noengang kommer tilbake til slike tider.

Tim Montgomery dukket opp i Carson, men var aldri å se på banen. Kona hans, Marion Jones, kom til start på 100 meter, testet seg, men forsvant plutselig fra banen på grunn av en angivelig hofteskade.

Michael Johnson ga de to falmende stjernene følgende råd i sin faste spalte i Daily Telegraph:

«På dette tidspunktet, gitt de dårlige prestasjonene og dopinganklagene og -etterforskninge begge er involvert i, ville det være fornuftig av dem begge å fokusere på livene sine og livet til barnet de har sammen.»

ÅRSBESTE: Sanya Richards (20) løp 400 meter på 49,28 i Carson, som er årsbeste i verden og det i et felt der tre jenter løp under 50 sekunder. - Tre under 50 sekunder. Ingen kan forlange mer, sier Richards.
UTFORDRER: OL-vinner Justin Gatlin (23) vant både 100 og 200 meter som den første utøveren på 20 år. Han føler seg nå klar til å utfordre verdensrekordholder Asafa Powell på 100 meter under Golden League-stevnet i Roma neste fredag.
RASKERE: Kerron Clement.
FORSVANT: Marion Jones kom og forsvant.