Yngst og best

Julie Bonnevie-Svendsen (18) smilte sjenert etter to timer på dopingkontroll uten en dråpe i begeret. I sporet finnes ikke skiskytter-kometen beskjeden.

HOCHFILZEN (Dagladet): I går slo Julie til med 15. plass i sitt livs første verdenscuprenn. Det var nok til å banke meritterte løpere som Liv Grete Skjelbreid Poiree (23. plass) og Gro Marit Istad Kristiansen (39. plass) - men ikke nok til at 18-åringen var helt fornøyd:

-  Det var vanvittig tungt fra start til mål. Jeg merket allerede på første runde at jeg ikke hadde noen god dag i sporet. Skytingen var bra, løpet var dårlig, oppsummerer Julie like etter målgang.

Tøff dopingtest

Etterpå ble hun plukket ut til dopingkontroll - hvor hun brukte nesten to timer på å presse ut de nødvendige dråpene.

-  Jeg sliter ikke like mye hver gang, altså, ler 18-åringen gjennom vinduet.

Pressen har nemlig ingen adgang til dopingrommet.

Lagvenninnene er imponert over ferskingen:

-  Hun må gjerne lære meg å skyte, sier Liv Grete Skjelbreid Poiree til Dagbladet.

-  Det er kjempebra at hun får prøve seg, og hun har en stor framtid foran seg. Mitt råd er at hun skynder seg langsomt.

-  Hvor gammel var du da du debuterte i verdenscupen?

-  18-19 år. Og hun er minst like beskjeden som det jeg var da jeg fikk være med for første gang, ler Skjelbreid Poiree.

-  Jeg bare skyter

For jenta som av trenerne beskrives som tidenes talent, er lavmælt og tar sjelden i bruk de store ordene. Derfor er hun ikke overbegeistret over å bli omtalt som et unikt skiskyttertalent.

-  Akkurat det med at jeg er tidenes talent er litt overdrevet, sier hun til Dagbladet.

-  Jeg vil helst ikke spekulere i hvor god jeg kan bli. Jeg bare går på ski og skyter.

Så lenge hun holder seg til det, bør hun ha lite å bekymre seg over. I vår tok hun tre gull i junior-OL, og i sommer stjal hun gullet på jaktstarten i sommer-skyting foran nesa på Liv Grete Skjelbreid Poiree og Gro Marit Istad Kristiansen.

Tenker ikke på OL

På gårsdagens 15-kilometer pådro Julie seg to tilleggsminutter på første skyting. Etter det skjøt hun tre prikkfrie serier. Og når hun selv hevder hun var sliten før løpet, kan Norge få mye glede av 18-åringen i årene som kommer. Kanskje allerede i OL?

-  OL har aldri vært i mine planer, jeg tør ikke tenke på det. De andre jentene har trent mye i høyden, og der har jo ikke jeg engang vært, sier hun.
 
For noen uker siden sa trener Kjetil Sæther at Julie kanskje ville få prøve seg i verdenscupen snart. Nå holder han OL-døra på gløtt.

-  Det er ikke første gang hun slår de andre jentene, og hun har bevist før at hun kan hevde seg. Men hun skal fortsatt få litt tid til å herdes, sier Sæther, som vil matche Julie forsiktig.

-  Uten at jeg har den fulle oversikt, er det den beste debuten som er blitt gjort av ei norsk jente, sier Kjetil Sæther.

INGEN DRÅPER: Julie Bonnevie-Svendsen kom til kort på dopingkontrollen
BEST MED BØRSA: 18 år gamle Julie Bonnvie-Svendsen imponerer Liv Grete Skjelbreid Poiree på standplass.