GJENVALGT: FIFA-president Sepp Blatter ble - som ventet - gjenvalgt for en ny periode som toppsjef i FIFA under presidentvalget i forbindelse med FIFA-kongressen i Zürich sist fredag. Han er likevel ikke merket av korrupsjonsskandalen som nå rulles opp, og NFF-president Yngve Hallén tror det er større sannsynlighet for at sveitseren ikke sitter i hele den nye fireårsperioden enn at han gjør det. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
GJENVALGT: FIFA-president Sepp Blatter ble - som ventet - gjenvalgt for en ny periode som toppsjef i FIFA under presidentvalget i forbindelse med FIFA-kongressen i Zürich sist fredag. Han er likevel ikke merket av korrupsjonsskandalen som nå rulles opp, og NFF-president Yngve Hallén tror det er større sannsynlighet for at sveitseren ikke sitter i hele den nye fireårsperioden enn at han gjør det. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Yngve Hallén: - Det er større sjanse for at Blatter ikke sitter i fire år til enn at han gjør det

Tror situasjonen blir uholdbar for FIFA-presidenten.

(Dagbladet): Arrestasjonene i forkant av FIFA-kongressen skapte en viss spenning om FIFA-president Sepp Blatter ville bli gjenvalgt for en femte periode.

Riktignok er ikke Blatter selv blant de siktede i korrupsjonsskandalen som rulles opp, men skandalene har skjedd på «hans vakt», som NFF-president Yngve Hallén valgte å uttrykke det.

- Ikke like sterke ord Men Blatter viste seg - igjen - å være umulig å velte. Til det har sveitseren for stor standing utenfor vest-Europa, hvor han betraktes med blidere øyne enn her på bjerget - og oppfattes som en garantist for pengestøtten fra FIFA.

Så får heller demokratiske reformer være så sin sak.

• Les også: FIFA-skandalen time for time

Hallén og Norge ga sin stemme til Blatters utfordrer, prins Ali av Jordan, men med 73 stemmer mot Blatters 133 i første valgrunde valgte prinsen å trekke seg.

Like fullt enser Hallén et lite stemningsskifte i positiv retning:

- Jeg følte ikke at det ble brukt like sterke ord mot Europa som vanlig. På kongressen i Sao Paulo i fjor fikk vi 35 stemmer på et kongressforslag om øvre aldersgrense og et tak på antall perioder man kan sitte i FIFA. I år gikk det mer enn dobbelt så mange stemmer (73) i mot Blatter, sier Yngve Hallén til Dagbladet.

Ingen kjøpte stemmer Av de 206 stemmene som ble avgitt i Zürich fredag kveld mistenker ikke Hallén at noen direkte er kjøpt med hjelp av «brune konvolutter» i dagene eller timene før.

- Blatter har uansett en sterk støtte i store deler som følge av det FIFA som har vokst fram under hans ledelse. Og for mange nasjoner er utviklingsmidlene som er kommet fra FIFA under Blatters ledelse veldig sterkt.

- Blatter merker stemningen Hallén tror at FIFA likevel naturlig vil tvinges i en mer demokratisk retning, og at reformer vil føre til at Blatter ikke fullfører fireårsperioden som president.

- Jeg tror det er større sjanse for at han ikke sitter i fire nye år enn at han gjør det. Jeg tror at også Blatter selv merker den holdningsendringen som er i ferd med å skje, sier Hallén.

Ny etisk kode For selv om Blatter vant lekende lett på fredag, så tror NFF-president Hallén at situasjonen vil utvikle seg til uholdbar for 79-åringen på toppen av FIFA.

En oppstrammet etisk kode, større åpenhet (som offentliggjøring av Garcia-rapporten), innstramming på saker FIFA-presidenten kan ta opp på egehånd og ikke minst tøffere UEFA-krav overfor FIFA, er punkter Hallén tror vil trekke FIFA i riktig retning.

- Må holde trykket oppe Det NFF-presidenten frykter skal skje nå er at den massive kritikken mot FIFA skal stilne og at situasjonen skal normaliseres igjen. Men aldri før har FIFA vært i en større skandale enn da sju FIFA-topper ble arrestert i en samordnet aksjon fra amerikansk og sveitsisk side bare dager for presidentvalget i Zürich sist fredag.

- Det er viktig at vi nå holder trykket oppe, ved å holde tak i disse sakene, ellers stilner det fort. Ting mister oppmerksomhet raskt om det ikke blir holdt i gang, og det vet Blatter også, sier Yngve Hallén til Dagbladet.

- Har sett han svakere Med fire nye år sitter altså 79 år gamle Blatter i utgangspunktet til han er 83 år. Om han ikke sitter perioden ut, så tror ikke Hallén at det er helsa som er årsaken.

- Jeg har sett Blatter svakere enn jeg gjorde på denne kongressen. Helsemessig ser det ut til at han klarer seg bra.

Blant de første snakkisene etter FIFA-kongressen var muligheten for at UEFA-landene ville svare på Blatters gjenvalg med å boikotte fotball-VM. Det høres naturligvis helt vilt ut, men kan det være en mulighet?

- Mulig er det, men samtidig er det umulig å svare på det nå. Hva som skjer i morgen vet ingen, sier Yngve Hallén.

TROR PÅ SKIFTE: Den norske fotballpresidenten Yngve Hallén tror det vil bli et skifte på toppen av FIFA i løpet av de nye fire årene Sepp Blatter nå er valgt for. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
TROR PÅ SKIFTE: Den norske fotballpresidenten Yngve Hallén tror det vil bli et skifte på toppen av FIFA i løpet av de nye fire årene Sepp Blatter nå er valgt for. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer