Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ypper til bråk

Ingen er flinkere til å prate om grasrotarbeid og frivillighet enn Norges fotballforbund. Vedtaket om å sende Start til NM-semifinalen er et rop om råtne egg og tomater neste gang det skjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først som sist - og greit nok: Norges fotballforbund har loven på sin side i denne saken. Juridisk sett er det mye enklere å argumentere for enn imot avgjørelsen.

Men selvsagt hadde det ikke vært noe problem å lirke inn litt elementær forståelse for de verdiene Norges største særforbund faktisk er tuftet på - og som alltid trekkes fram i festtaler og årsrapporter:

  • Frivillighetet, dugnadsånd, grasrotarbeid, idealisme.

Eller mer konkret: Den type jobber folk som Tore Monsen påtar seg.

Frivillig

Han er en av fire som bytter på å være oppmann i Molde. Et frivillig verv - og tungt belastet både tids- og arbeidsmessig.

Oppmannsfunksjonen er like viktig i den daglige driften av Fotball-Norge som ballen er i en fotballkamp.

Mange i denne funksjonen er idealister som ser det meningsfulle i arbeid med barn og ungdom, og integrering av funksjonshemmede og innvandrere. Andre er foreldre som ser nødvendigheten av å gjøre en oppmannsjobb - og som fort og brutalt konfronteres med en rekke nye utfordringer.

Bitterhet

Når Fotballforbundet nå løfter Monsens lille distraksjon opp på et meningsløst alvorlig nivå, så ødelegger de ikke bare motivasjonen og selvbildet til en tilfeldig Molde-oppmann.

Forbundet planter også knottene i bevisstheten til de tusenvis av frivillige rundt i fotball-Norge som har samme funksjon som Monsen, og som identifiserer seg med ham både i forhold til den utfordringen han hadde onsdag kveld i Kristiansand, og den bitterheten han må føle i dag.

Hårreisende

Norges Fotballforbund har over 20000 lag. Jeg tror ikke det finnes ett eneste menneske med tilknytning til disse lagene - enten som spillere, trenere eller ledere - som deler forbundets oppfatning i denne saken.

Derimot tenker de som så - som de fleste andre fornuftig tenkende nordmenn:

  • Molde fortjener naturligvis en straff for regelbruddet.

  • Det ville vært naturlig med en bot, alternativt en omkamp.

  • Forbundets vedtak er en hårreisende streng avgjørelse.

Respekt

Fotballforbundet argumenterer med at de følger gjeldende praksis innenfor UEFA, og at konsekvensen ville blitt den samme om Molde hadde gjort noe liknende i en Champions League-kamp.

Et slikt synspunkt demonstrerer bare at avstanden mellom kontorene på nye Ullevaal stadion og treningsfeltene rundt omkring i Fotball-Norge bare øker.

Norges fotballforbunds viktigste oppgave er å forholde seg til, og betjene, de mer enn 20000 medlemsklubbene på best mulig måte. Og på deres premisser.

  • Da kreves det noe mer enn rigid fortolkning av et regelverk. Det kreves skjønn, innsikt - og viktigst: respekt.

Mistillit

Fotballforbundet må gjerne forsøke å tvinge fram enda mer profesjonalitet i klubbene med denne avgjørelsen. Og vær sikker på at Molde ikke gjør den samme tabben en gang til. Sånn sett vil forbundet lykkes.

Men først og fremst tvinger forbundet fram frykt og en alvorlig mistillit. Og i sin verste konsekvens opprør på grasrota i norsk fotball.

Jeg tror aldri et norsk særforbund har vært så til de grader på kollisjonskurs med sin egen medlemsmasse.

PÅ DYPT VANN: Dagbladets fotballkommentator mener Fotballforbundet, med Per Ravn Omdal i spissen, ikke spiller på lag med grasrota.