Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Yuri havnet midt i kaoset

Pressefotograf Yuri Cortez har foreviget mange målfeiringer, men aldri på denne måten.

MIDT I KAOSET: De aller fleste som så kampen mellom England og Kroatia fikk med seg fotografen som ble overfalt etter vinnermålet. Nå hylles han for bildene han tok. Foto: Carl Recine / Retuers / NTB Scanpix
MIDT I KAOSET: De aller fleste som så kampen mellom England og Kroatia fikk med seg fotografen som ble overfalt etter vinnermålet. Nå hylles han for bildene han tok. Foto: Carl Recine / Retuers / NTB Scanpix Vis mer

Det er de historiske øyeblikkene som driver pressefotografer verden over. Alt handler om å komme så tett på som mulig, for å fange øyeblikket og følelsene som utfolder seg.

Men det spørs om Yuri Cortez kom litt for tett på da Kroatia scoret vinnermålet mot England.

Øyeblikket var utvilsomt historisk. Aldri før har Kroatia nådd en VM-finale, og i ekstraomgangene var drømmen innen rekkevidde.

Kroatias første målscorer, Ivan Perisic, stusset ballen inn i feltet. På lekkert vis rundlurte Mario Mandzukic en sovende John Stones, og banket den løse ballen i målet.

Målfeiringen

Stadion eksploderte, og Mandzukic løp instinktivt mot hjørneflagget for å feire med de supporterne. Så ble han overfalt av en lagkamerat, så en til. Til slutt hang både spillere og innbyttere på skuldrene hans.

Foran klyngen satt nyhetsbyrået AFPs fotograf, Yuri Cortez. Selv om spillerne nærmet seg med stormskritt, nektet han å fjerne fingeren fra knappen. Øyeblikket skulle foreviges.

Det hele endte med at Kroatia-spillerne falt over ham. Og plutselig var han en del av feiringen selv.

OVERFALT: Yuri Cortez ble overfalt under målfeiringen. Foto: Carl Recine / Retuers / NTB Scanpix
OVERFALT: Yuri Cortez ble overfalt under målfeiringen. Foto: Carl Recine / Retuers / NTB Scanpix Vis mer

Knipset videre

Cortez er en erfaren fotograf fra El Salvador, som for tida er stasjonert på AFPs kontor i Mexico. Han forteller nettstedet Verne at han hadde forberedt seg på at spillerne kunne komme løpende til hjørneflagget, og derfor satt han med vidvinkellinsa klar.

- Da innbytterne strømmet til, begynte de å falle over meg. Jeg merket at krakken bikket, men jeg holdt fast ved kameraet og sluttet ikke å knipse bilder, sier han.

Arbeidsforholdene til tross - Cortez klarte ta noen bilder som ikke glemmes med det første.

UNIKE BILDER: Cortez fikk noen unike bilder under feiringen. Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix
UNIKE BILDER: Cortez fikk noen unike bilder under feiringen. Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix Vis mer
TETT PÅ: Han forteller at han aldri har opplevd noe liknende. Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix
TETT PÅ: Han forteller at han aldri har opplevd noe liknende. Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix Vis mer
FAST GREP: Men selv om han ble en del av kaoset, slapp han aldri kameraet. Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix
FAST GREP: Men selv om han ble en del av kaoset, slapp han aldri kameraet. Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Etter hvert virket det som om de kroatiske spillerne fikk dårlig samvittighet for behandlingen av fotografen. Målscorer Mandzukic strakk ut ei hånd for å hjelpe ham opp, mens Domagoj Vida kysset ham i panna.

- Det var et sykt øyeblikk. De var så glade. Så oppdaget de plutselig at jeg var under dem, sier han ifølge NTB.

HJELPENDE HÅND: Etter hvert ville Mario Mandzukic hjelpe fotografen på beina igjen. Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix
HJELPENDE HÅND: Etter hvert ville Mario Mandzukic hjelpe fotografen på beina igjen. Foto: Yuri Cortez / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Om man skal dømme ut fra ansiktsuttrykket til Cortez, virket det ikke som om han hadde noe imot å bli en del av feiringen. I sekundene etter at han kom seg på føttene igjen gliste han fra øre til øre.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende, sier Cortez.

Så å si alle som fulgte kampen fikk med seg hendelsen. Det har gjort Cortez til en populær mann i sosiale medier.

POPULÆR: Etter hendelsen har Cortez blitt heftig omtalt i sosiale medier. Foto: Mladen Antonov / AFP / NTB Scanpix
POPULÆR: Etter hendelsen har Cortez blitt heftig omtalt i sosiale medier. Foto: Mladen Antonov / AFP / NTB Scanpix Vis mer

En av brukerne på nettsamfunnet Twitter kaller ham for en «ekte ener», mens en annen skriver at hun «ønsker å bli kysset på samme måte, som Vida kysset ham». En tredje bruker skriver at «i enhver god feiring, er alltid en salvadoraner involvert».

- Sjefen min spurte meg om hvordan det går med meg, hvorpå jeg svarte at jeg ble en del av dagens store øyeblikk, avslutter en tydelig fornøyd Cortez.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media